Smakupplevelser, utflykter och aktieföreläsningar i vackra Kroatien
Nu har du möjlighet att följa med på en unik resa till vackra Kroatien. Läckra smakupplevelser, intressanta utflykter och berikande aktieföreläsningar står på programmet när vi i september besöker Dalmatien. Vi bor perfekt i populära Vodice vid kusten, med Adriatiska havets kristallklara vatten ett stenkast bort och restauranger på promenadavstånd. Vår guide och ciceron Silvana Nosic berättar och visar oss runt på svenska. Tidningen Aktiespararens chefredaktör Göran Lind håller i aktieföreläsningarna.
Klicka här för att anmäla dig!
Reseprogram
Dag 1
Flyg kan väljas från Arlanda, Landvetter eller Kastrup. Planen från Arlanda och Kastrup flyger direkt till Splits flygplats, medan resenärer från Landvetter mellanlandar på Kastrup. Arlandaresenärerna landar på kvällen, medan övriga landar på förmiddagen. För de som landar tidigt blir det lunch med ”hemma hos”-känsla. Hemlagade rätter står på bordet och vårt värdpar visar gärna var maten lagas och hur man tillagar de rätter som bjuds. Buss tar respektive grupp norrut, cirka en timmes färd, till Vodice och vårt hotell. Efter ankomst till hotellet erbjuds något lätt att äta och dricka. Vodice erbjuder sina besökare charmiga gränder och en avslappnad atmosfär vid Adriatiska havet. Här finns många möjligheter att smaka på lokala delikatesser och färsk fisk.
Dag 2
Vi inleder dagen med en aktieföreläsning. Under veckan blir det totalt fyra sådana, alla under ledning av tidningen Aktiespararens chefredaktör Göran Lind. Göran kommer bland annat att prata om utdelningsaktier, investmentbolag, intressanta nyckeltal, aktuella börshändelser och fonden Aktiespararna Aktiv. Han kommer också med aktietips och förslag på aktieportföljer. Efter lunch på egen hand beger vi oss på eftermiddagen med buss till Zadar, en stad vid Adriatiska havet, känd för sin unika blandning av historisk och modern karaktär. Här kan vi upptäcka historiska sevärdheter som det antika romerska forumet, den ikoniska Sankt Donatus-kyrkan från 800-talet och stadens medeltida murar. Zadar bjuder också på moderna attraktioner, som den fascinerande Havsorgeln som skapar musik med vågornas hjälp, samt Solhälsningen – en imponerande ljusinstallation som är magisk vid solnedgången. Gemensam middag på kvällen.
Dag 3
Aktieföreläsning på förmiddagen och lunch på egen hand. Fridfull charm, genuin kroatisk kultur och havet väntar på eftermiddagen. Vi tar en kort promenad till hamnen där vi går ombord på vår båt som ska ta oss ut till två öar i skärgården utanför Vodice, båda bilfria. Ö nummer ett är Krapanj, en av de minsta bebodda öarna i regionen, både till storlek och befolkning. Stämningen är lugn och autentisk med traditionella stenhus och smala gator. Vi besöker Mrs Divna, som berättar om traditionen att dyka efter tvättsvamp i Adriatiska havet, något hennes familj har gjort i generationer. Ö nummer två är den idylliska ön Prvic, med anknytning till mannen bakom fallskärmen, uppfinnaren Faust Vrancic. Vi tar en promenad och avslutar med en middag innan båten tar oss tillbaka till Vodice. En dag med intressanta möten och man slås av att allt är så oexploaterat, lugnt och oförstört – en härlig känsla!
Dag 4
Efter en lugn morgon och god frukost ska vi träffa två driftiga företagare i Vodice, och smaka på deras fina produkter. Det handlar om olivolja, och om vin. Kroatien brukar i vinvärlden beskrivas som kontrasternas vinland, där moderna viner skapas med rötterna i en vinkultur som har funnits sedan 4000 år f.Kr. Geografiskt, befinner sig Kroatien på en plats där det varma Medelhavsområdet möter det svala klimatet från Alperna. Ett överflöd av inhemska druvsorter har utvecklats inom detta område, vilket gör att du här kan uppleva annorlunda smaker. Vi provar viner gjorda på de inhemska druvorna hos en lokal mindre vinproducent. Vi får också smaka på olika lokala produkter i samband med provningarna, vilket utgör en lättare lunch denna dag. Eftermiddag och kväll är till eget förfogande.
Dag 5
Kroatien har en fantastisk olivolja, vilket vi kommer att erfara på vår tur idag, då vi besöker Ivan, en mycket passionerad och prisbelönt olivodlare med miljötänk och ekologisk odling i fokus. Vi kommer ut på landet, hamnar mitt i olivlunden och får se den sidan av en olivodlares liv. Många odlingar i landet har legat i träda och har på senare år genomgått en form av pånyttfödelse. Nya olivgårdar dyker upp varje år, unga experter vinner både inhemska och internationella priser. De bästa olivoljorna i Kroatien kännetecknas av att de härstammar från små olivgårdar där varje träd tas om hand med kärlek och omsorg. Något vi kommer att få se exempel på denna dag. Ivan dukar även upp en enkel plocklunch åt oss ute i det fria. Dagen fortsätter med besök i pittoreska Primosten, belägen på en halvö mellan Trogir och Sibenik. Här finns både medeltida historia och autentiskt vin. I området runtomkring växer nämligen den lokala Babic-druvan i steniga och karga jordar, resultatet är ett robust vin med mycket smak. Vi tar en kort gemensam promenad genom staden. Dagen avslutas på en mindre vingård i närheten av Sibenik. Vi får höra om familjens historia, smakar på deras kvalitativa viner och äter en god hemlagad middag. Personligt och minnesvärt.
Dag 6
En dag i aktieföreläsningarnas tecken. Vi kör en föreläsning på förmiddagen och en på eftermiddagen. Kvällen tillbringar du enligt eget tycke och smak. Passa gärna på att prova någon lokal specialitet till middag. Råvarornas rena smaker bjuder på kulinariska höjder även på enkla restauranger. Allt är färskt, lokalt och naturligt producerat.
Dag 7
Vi ger oss ut på Adriatiska havets lugna vatten ännu en gång, nu med sikte på Sibenik stad. Vi går iland och Silvana, vår guide, tar oss med på en promenad som vi kallar ”vardagsliv i Kroatien”, därefter egen tid att utforska Sibeniks gamla del. Här hittar man en labyrint av mysiga gränder, små torg med serveringar, och trappor som leder dig upp till fortet Sv Mihovila med en fantastisk utsikt över Sibeniks arkipelag som belöning. Innan vi återvänder till Vodice lägger vi till vid en musselfarm för att smaka på helt färska och nyupptagna musslor, perfekt med ett glas vitt vin. Dagen avslutas med en gemensam middag på restaurang i Vodice.
Dag 8
Dags för hemresa. De som ska till Landvetter eller Kastrup lämnar hotellet vid 8.30-tiden och åker till flygplatsen. Arlanda-resenärerna har förmiddagen och lunch på egen hand. På väg till flygplatsen blir det tidig middag med ”hemma hos”-känsla (på samma ställe som övriga resenärer besökte resans första dag).
Hotellet
Hotel Miramare är ett trivsamt hotell med bra läge och gästbetyg i utkanten av kustnära Vodice. Till stranden och havet är det cirka 150 meter och till Vodice stadskärna är det cirka en kvarts promenad. Hotel Miramare erbjuder en egen restaurang, bar och en fin utomhuspool (uppvärmd av solens strålar). Poolhanduk kan lånas på hotellet. Wi-Fi erbjuds utan kostnad. Alla rum är ca 25 kvm och har en balkong, med utsikt enligt bokning, dvs havsutsikt eller park view. Rummen har två enkelsängar i en sängram, dessa kan därmed inte dras isär. Det finns även luftkonditionering, värdeskåp, minibar, TV och privat badrum med dusch.
Datum avresa: 10 september 2025
Avresa från: Arlanda, Landvetter och Kastrup
Datum hemresa: 17 september 2025
Resan omfattar:
• Flyg till och från Split med SAS/Norwegian.
• Boende i dubbelrum på fyrstjärniga Hotel Miramare.
• Enklare kvällsmåltid på ankomstdagen.
• 7 frukostar och 7 luncher eller middagar (inkl 1-2 glas av husets vin eller öl).
• Transporter, inträden, utflykter och provningar enligt resebeskrivning ovan.
• Svensk färdledare och svensktalande lokal guide under de gemensamma utflykterna.
• Aktieförläsningar.
• Trevligt resesällskap med aktieintresse.
• Dricks till restauranger, busschaufför och lokalguider.
• Alla flygbolagens skatter, passageraravgifter och bränsletillägg.
• Resegaranti via den statliga resegarantin.
Pris: 21.900 kr per person för del i dubbelrum. Enkelrumstillägget är 3.180 kr. Rum med havsutsikt kostar 480 kr per person.
Researrangör: Specialresor
Anmäl dig via länken nedan. Sista anmälningsdag är söndagen den 6 april. Antalet platser är begränsat, först till kvarn gäller. Samtidigt krävs ett visst antal anmälda för att resan ska bli av.