Analys: Dans på sluttande lina
Februari månads prisutveckling på bostadsmarknaden ser vid första anblicken ganska bra ut. De högspekulativa bostadsrätterna i Stockholm ökade med 0,7 procent och bostadspriserna i hela landet ökade med 0,4 procent.
Säsongen stark
Problemet är att februari säsongsmässigt årets näst bästa månad, räknat i snitt från 2005. Bostadsrätter i Stockholm brukar gå upp 1,7 procent och hela landet ligger på 1,4. Jämfört med detta var utvecklingen klart svag.
Trenden faller
Gör vi motsvarande analys för de senaste månaderna, kan konstateras att bostadsrätter i Stockholm legat under sitt snitt de senaste fyra månaderna, medan bostäder i landet legat under tre av fyra månader. Där låg december bättre än snittet.
SEB boprisindikator
Granskar vi utvecklingen för SEB:s användbara boprisindikator, kan konstateras att den stigit de senaste två månaderna, efter att ha dalat tillbaka under hösten. Uppgången är dock inte kraftfull, vilket understryker det balansläge som bostadspriserna befinner sig i.
Dubbelfel
Då inträffar två händelser, som båda är negativa. Den viktigaste är att Riksbanken höjer räntan. För bostadsköparna är inte det ljuv musik, utan tvärtom. Bara för att konsumentprisindex ligger kring 2 procent, är det uppenbart att bopriserna inte alls hänger med den allmänna inflationen.
Håll tyst
Det andra problemet är en rad politiker, som har tänkt sig att lösa överbelåningen av bostäder, med att slopa ränteavdraget. År 2015, när bostadsrätterna i Stockholm galloperade med 20 procent i årstakt, hade den typen av förslag haft någon logik. Att börja prata om det nu, skrämmer naturligtvis bort ytterligare en del potentiella köpare.
Och slutsatsen..?
Bostadsmarknaden är fortfarande inte frisk. Den är i bästa fall håglös, i värsta fall ganska skräckslagen. Då talar jag ändå om en marknad som till 95 procent transakterar befintliga bostäder. Granskar vi marknaden för nybyggen, är den mycket värre däran, men det är ett ämne för en annan artikel.