Aktiespararna

Analys: Därför varnar jag

Av Peter Malmqvist
20 juni 20194 min lästid
Jag fick nyligen ett insiktsfullt mail från en läsare om mina varnande analyser den sista tiden, inte minst den sista analysen om Brexit och risken för ett avtalslöst tillstånd. Det är nog fler än bara denne läsare som funderar på just de frågor som tas upp, så detta är mitt svar.

Hej Peter! Med all respekt, men din analys är inte sensationell. Marknaden har haft ett avtalslöst Brexit som ett minst 50/50-alternativ sedan länge. Liksom ett bra avtal, liksom ett dåligt avtal. Osäkerheten är total, något som marknaden normalt skyr. Men efter ett 2-dagars kursfall, efter Brexitomröstningen har börsen och FTSE, gått som tåget. Och med ny fart, efter ytterligare en gigantisk osäkerhet i form av Donald Trump.

Efter en tydlig sättning i december och en något mindre i början av denna månad (som bägge lockade fram ett antal doom-sayers …), är nu börsen åter på ett stabilt humör inte långt från sina all-time high, trots kontinuerligt tillkommande dåliga nyheter om Brexit.

Börsen är inte dum. Man skulle tro att alla nervöst dansar nära utgången, med hög beredskap att dumpa allt de har, ändå har ingen av de två sättningarna ovan triggat det. Det måste finnas något därute som vi inte förstår.

Brexit ekonomisk ruin

Hej Lars! Tack för intressanta synpunkter. När du hävdar att placerarna vägt in sannolikheten för en brittisk ekonomisk katastrof med vikterna 50/50, då tycker jag du gör en för ytlig analys. Jag skulle påstå att placerarna vägt in utfallet till högst 10/90 och att den nu ökade till kanske 15/85, i och med omröstningen i parlamentet. Jag har inte läst någon analys, som inte stödjer min syn att ett avtalslöst Brexit är ekonomisk ruin för britterna.

Vad är "risk"?

Varför rasar då inte börsen? I min aktieanalys är ”risk” något som byggs upp under lång tid. Under resan får vi snytingar som adderar till risken (som i höstas, en stor snyting), men vi hämtar oss normalt och stärks av just återhämtningen. För den som jobbar med teknisk analys innebär ständigt högre ”bottnar” en styrka. De tekniska analytikerna tar dessa allt högre bottnar som en minskad ”högsta förlustrisk” och en stark trend.

Skapar lugn

Om problemen löser sig, delar jag denna trendanalys, men inte om de kvarstår, som nu, med både Kinakriget och Brexit (Iran också, för den delen och de ständiga konflikter USA har med Mexiko, EU, Kanada och andra). Då läggs risker ovanpå varandra, men placerarna avför dem, eftersom kurserna återhämtar sig och skapat högre ”bottnar”. De olösta riskerna adderar alltså till en känsla av att ”det inte var så farligt, i alla fall”. Det skapar lugn. Här hjälper också den ultralåga räntan till att vända tåget, eftersom riskfria placeringsalternativ ger usel avkastning.

Risker läggs på varandra

Till slut har så många risker adderats ovanpå varandra, att det blir som ett korthus – allt faller när sista kortet skall läggas högst upp och det är då Stockholmsbörsen rasar med 40 procent. Min analys är att vi är på väg att bygga under ett sådant scenario. Därför har mina analyser den senaste månaden varit synnerligen negativa. Om Kinakriget blir löst, Boris Johson inte blir ny Toryledare eller om Iran plockas in från kylan, då kommer jag ändra uppfattning.

Grundläggande övertygelse

Kanske är det då för sent ur ett börsperspektiv. Vad jag däremot inte gör, är att utgå ifrån att konflikterna kommer att bli lösta inom en nära framtid och räkna in det i aktiekalkylen. Det är då jag går emot min grundläggande övertygelse – att konsekvent sortera mellan potential och risk, betygsätta var och en för sig och därefter räkna ihop summan. Summan idag hamnar på ett ordentligt minus. Därför varnar jag…

BörsanalyserMakroanalyser

Dela med dig