Analys: Räntorna oroar
Det är snart nästan lika billigt för staterna att låna på 10 års sikt, som på ett år. Det borde oroa börsplacerare.
Sedan oktober förra året har den globala tioåriga statsobligationsräntan gått ner markant. Granskar vi genomsnittet för 12 utvecklade industriländer är den nere i 0,6 procent, mot 1,6 i oktober förra året. Det är dramatiskt och dagens nivå tangerar bottenrekordet från 2016.
Minskade inflationsförväntningar
Det tyder på minskade inflationsförväntningar, därtill från en redan låg nivå. Den tioåriga obligationsräntan för ett år sedan låg på 1,6 procent, vilket var redan klart under den normala. Genomsnittet för de senaste femton åren ligger betydligt högre, på 2,7 procent. Det här indikerar att ränteplacerarna har en mycket mörk bild av den internationella konjunkturen.
Ränteskillnad i botten
Ytterligare en ränteindikator tyder på en dramatisk rädsla för sämre konjunktur. Skillnaden mellan den tioåriga räntan och den ettåriga har historiskt samvarierat med börsfall. Skillnaden mellan räntorna i våra tolv globala länder är idag bara 0,4 procent, vilket kan jämföras med 2007 då den var nere i noll, liksom i augusti år 2000. Under höstturbulensen 1998 var den nere i 0,2 procent. Aktieplacerare med gott minne kommer ihåg att det är tidpunkterna för mycket deprimerande börsperioder.
Börsen slår rekord
Samtidigt är de globala börserna på väg mot all-time-high, pådrivna av optimism kring handelsförhandlingarna mellan Kina och USA. Här är det uppenbarligen något som inte stämmer. Antingen skall vi ha optimism kring konjunkturen och då skall inte räntorna bete sig, som nu, eller så är det tvärtom.
Räntebubbla
Den här gången tror jag mer på aktieplacerarnas bedömning av konjunkturen, än på ränteplacerarnas. Vi är i en räntebubbla mer än i en aktiebubbla. Inte för att det saknas risker för börsutvecklingen, men att inflationsförväntningarna skulle stämma med ränteutvecklingen, är omöjligt. Snarare är de placerare som måste jobba med säkra räntepapper, så vilsna och stressade, att de inte vet hur de skall agera. Därför utbryter spekulativa trender som ingen har kontroll på. Vi är inne i en sådan nu.
Faran för börsen
Däremot kan inte aktieplacerarna slå sig till ro. Om obligationsräntorna skulle rekylera dramatiskt, kommer det att påverka börsen. Allt annat är önsketänkande. Däremot framstår denna risk som mindre, jämfört med om räntefallet skulle indikera en lågkonjunktur. Då skulle det se riktigt mörkt ut. Nu ser det bara skakigt ut. Aldrig går det att slå sig till ro med sin aktieportfölj.