Aktiespararna

Analys: I svaret ligger slutet på börskraschen

Av Peter Malmqvist
13 mars 20205 min lästid
Varför har 6,6 procent av alla insjuknade dött i Italien, när det bara är 0,1 procent i Tyskland? I svaret ligger slutet på den nuvarande börskraschen.

Under torsdagen drabbades världens börser av det största fallet någonsin på en enda dag. De flesta västliga marknader rasade kring 10 procent, samtidigt som antalet döda från smittan nu är uppe i 4700 personer. Raset i dollar blev 4,3 med 18 nollor efter. Delar vi detta med antalet smittbärare motsvarar det ett börsfall på en dag på 33 000 miljarder dollar per smittbärare, en ofattbar siffra som visar vilka extrema överdrifter vi rör oss med just nu.

Fel i statistiken

Denna rädsla kommer till stor del från dödstalsstatistiken. Delar vi antalet döda, med totala antalet smittade blir kvoten 3,7 procent. Det är ett klart högre dödstal än vad som tidigare framkommit ocn som som prognostiserats av experterna. Möjligen är detta huvudorsaken till börspaniken. Problemet är att dödligheten troligen är grovt överdriven. Det är nämligen svårt är att veta hur många som blivit sjuka. Testerna är osäkra och dessutom lär många få smittan väldigt lindrigt, varför det är inte säkert att samtliga smittbärare fångas upp i statistiken. Exempelvis har Sydkorea bara 0,8 procents dödsfall på sina 7900 smittade och Tyskland 0,1 procent av 2000, medan Italien har ett dödstal på hela 6,6 procent (12500 smittade) och Kina har 3,9 procent (80000 smittade). Det troliga är att dödsandelen stiger ju större populationen blir, helt enkelt för att det är svårt att hålla reda på alla smittade. Däremot har sjukvården benkoll på dem som dött.

Små länder ligger lågt

Granskar vi dödstalen i de länder som inte ingår i de åtta mest drabbade länderna får vi nämligen ett klart lägre dödstal. Sverige, Nederländerna, Danmark, Norge och Storbritannien har ungefär 500 smittade per land. Dödsfallen är ett i Sverige, fem i Nederländerna, samt noll i Danmark och Norge, medan britterna har åtta döda. Det ger ett totalt dödstal för dessa fem länder på 0,5 procent. Vidgar vi analysen och tar med alla 108 länder som har mindre än 1000 drabbade, blir dödstalet 0,9 procent. Tar vi bara med de 100 länder med färre än 200 smittade blir dödstalet 1,3 procent.

För lågt rapporterat

Det troliga är därför att den italienska andelen är fel, att den är alldeles för hög. Det beror just på svårigheterna att få grepp om antalet smittade. Troligen är den långt mycket högre än den officiella siffran på 12500 personer. Om vi räknar med ett dödstal på exempelvis 2 procent, skulle Italien ha drygt 40000 smittade. Det skulle också stämma bättre med att väldigt många européer, inte minst svenskar, verkar ha blivit smittade i just norra Italien. Det är svårt att få ihop med bara 12500 smittade. Det skulle också stämma bra med den kraftiga acceleration av antalet smittade som Italien publicerat de senaste två veckorna. Det är inte nya smittofall, utan människor som upptäcks successivt när nu luppen satts på denna epidemi. För två veckor sedan var det här i huvudsak ett kinesiskt problem.

Kina reviderade

Även Kina skulle ha långt många fler smittade än den oficiella statistiken, minst 160 000 personer mot hälften av det idag. Siffran låter mer rimlig, givet storleken på den acceleration som blev fallet när smittan först upptäcktes. Dessutom gjorde kineserna en kraftig revidering uppåt av statistiken för två veckor sedan, vilket tydligt illustrerar osäkerheten i materialet. Den säkra siffran är dödsfallen medan antalet smittade är svårare att få grepp om, i alla fall när populationerna blir så stora som här. Därför har länder med färre drabbade sannolikt bättre koll på smittoläget och deras dödstal kring 1 procent blir därför mer trovärdiga som prognosunderlag. Beräkningen är viktig eftersom det är dödstalen i Italien och Kina som skrämmer, inte bara antalet smittade.

Vändningsläge allt närmare

Om jag kan sitta på kammaren och räkna fram trovärdiga dödstal kring 1 procent, vilket även stämmer med prognoserna från experterna (allt är officiell statistik från John Hopkins University), måste många andra också komma fram till samma slutsats. När dessutom börsfallen under torsdagen var de värsta någonsin skulle en liten strimma ljus kunna räcka för att ge ordentlig skjuts i börskurserna. Den dag rekylen kommer, då blir den mycket kraftig. Eftersom denna nedgång bara överträffats i hastighet av börskraschen 1987 kan rekylen räknas i tvåsiffriga procenttal. När? Ganska snart.


Marknadsanalyser

Dela med dig