Aktiespararna

Analys: Priset är oerhört

Av Peter Malmqvist
24 mars 20206 min lästid
Inlåsningen av medborgarna i stora delar av Europa är verkningslös. Det finns ingen skillnad i virusspridningen, jämfört med andra länder. Detta är en för kraftig åtgärd, som leder till oerhörda konsekvenser.

Italien är förlåtet. Deras försök att stoppa virusspridningen genom att stänga ner landet är förståeligt mot bakgrund av den explosionsartade utvecklingen. Eftersom merparten av problemen är koncentrerade till en region med ungefär en fjärdedel av landets innevånare, är vårdsituationen bevisligen kaotisk.

Spanien startade

Det är Spanien som startade tävlingen mot avgrunden. Förra helgen tog den spanska regeringen beslut om att i praktiken låsa in alla medborgare under polisövervakning. Den helgen hade alla europeiska länder en explosionsartad procentuell utveckling i antalet smittade. Mellan fredag och måndag låg ökningstakten i Europa på 33 procent per dag. Samtidigt låg Kina på noll, Sydkorea på 1 procent, Japan på 8 procent, Singapore på 6 och Taiwan på 7 procent. Lösningen blev: Gör som asiaterna - stäng ner!

Felaktig analys

Det var snabbt agerat, men utan analys. Det är bara Kina som stängt ner någon större del av landet, ett område ungefär som Belgien. Övriga har lyckats få ner spridningen med andra åtgärder. Den spanska regeringschefen kan knappast ha lyssnat på samma epidemiexperter, som vi i Sverige. Alla har sagt samma sak: Åtgärderna måste var väl avvägda och rätt i tiden, annars blir de inte uthålliga. Att fatta beslut om att låsa in 47 miljoner spanjorer kan knappast hamna i den kategorin.

Frankrike följde efter

Katastrof nummer två var att Frankrike följde efter. President Macron uppmanade fransmännen att stanna hemma över helgen, men det gjorde de inte, i alla fall inte tillräckligt mangrant. På måndagen tog han därför på sig en elegant marinblå kostym, ställde sig framför TV-kamerorna, spände blicken i fransmännen och sa: Detta är krig! Eftersom han inte tyckte fransmännen mobiliserat i tillräcklig utsträckning låste även han in dem. Nu var 110 miljoner européer borta från daglig konsumtion. Det har aldrig tidigare inträffat.

Tyskarna tvingades in

Konstig nog följde även tyskarna efter. Regeringen har visserligen inte förhindrat medborgarna att gå ut (det kan inte centralregeringen), men däremot har de stängt ner hela konsumtionssektorn. Om det var trycket från fransmännen eller rädslan för att Macron faktiskt hade rätt vet ingen, men att det var fel framgår av statistiken. Tyskarna har 27000 smittade, vilket är aningen mindre än Spanien. Antalet avlidna är 115, mot Spaniens 2200. Tyskland har en stor sjukhussektor och idag inga problem att ta hand om de svårast sjuka. Det är därför obegripligt hur regeringschefen Merkel i praktiken stängde ner hela landet.

Förändringstakten minskar

Därefter har rader av minder länder följt efter, som Belgien, Schweiz, Grekland och några till. De har antingen stängt ner helt eller lagt stora restriktioner på privatkonsumtionen. Trots dessa absurda åtgärder syns ingen märkbar skillnad i antalet smittade mellan de nedstängda länderna och övriga. Däremot är spridningen på väg ner i de flesta europeiska länder. Förra helgen var värst. Om vi delar in perioden mellan den 13-24 mars i tredagarsperioder och mäter förändringstakten per tredagarsperiod, kan konstateras att förändringstakten dämpats.

Explosion förra helgen

Granskar vi förändringen förra helgen den 13-16 mars i hela Europa blev den hela 33 procent per dag. Exkluderar vi Italien, Spanien och Frankrike ökar förändringstakten till 39 procent, samtidigt som Italien låg på 26 procent, Spanien på 50 och Frankrike på 33 procent. Hoppar vi fram tre dagar, till den 16-19 mars har förändringstakten minskat till 17 procent i Europa, samt till 20 procent om de tre nedstängda länderna exkluderas. Därtill ligger Italien på 13 procent, Spanien på 22 och Frankrike på 19 procent.

Förbättring mot slutet

Hoppar vi fram ytterligare tre dagar (19-22 mars) var förändringstakten aningen högre i samtlig grupper, medan de senaste tre dagarna ser bra ut. Europa landar på 14 procent, även om de tre nedstängda länderna elimineras. Samtidigt har Italien fallit till 11 procent, medan Spanien och Frankrike ligger över Europasnittet, med 17 procent. Dessa två länders utveckling är en tydlig indikation på att nedstängningen av länderna inte haft någon mätbar effekt.

Norden i topp

De nedstängda ländernas misslyckande blir särskilt tydligt när vi jämför med Norden, som ligger bäst av samtliga regioner, tillsammans med Tyskland. Förra helgen var den nordiska dagsförändringen 24 procent, vilken föll till 10 procent de två därpå följande tredagarsperioderna, för att de senaste tre dagarna ligga på 8 procent. Det är i nivå med Singapore och Taiwan. Tyskland har genomfört en liknande resa, med en topp på 44 procent under förra helgen, samt två tredagarsperioder på 25 procent, för att de senaste tre dagarna haft en ökningstakt på 12 procent.

Och slutsatsen..?

Utvecklingen sedan förra helgen visar en tydlig dämpning, men inget tyder på att det medicinskt varit en framgångsrik strategi att stänga ner länder. Är någon överraskad? Vem i världen är omedveten om coronavirusets spridning? De ledande nyhetsprogrammen Sverige har ägnat 100 procent av sändningstiden till epidemin i över en vecka. Det är helt säkert likadant i alla Europas länder. Budskapet: Tvätta händerna, håll avstånd, var ytterst försiktig vid kontakten med andra människor - har gått som en laserstråle genom varenda hjärncell. Statistiken visar att detta varit lika framgångsrikt, som inlåsning. Dessvärre är en handfull politiker i de stora europeiska länderna uppenbart så skräckslagna av att bli beskyllda för att inte tillräckligt skydda sina medborgare, att de vidtar världshistoriens mest genomgripande åtgärd - att låsa in 250-300 miljoner innevånare. Priset för detta är oerhört.


Tillväxt i smittade (per dag) för 11, 7, 3 och 1 dag.

Makroanalyser

Dela med dig