Botnia Exploration: Bolaget levererar
Botnia levererar
Under fjärde kvartalet levererade Botnia sin första guldtacka till kund. Kvartalet är också det första då Botnia kan uppvisa intäkter från verksamheten i Fäbodtjärn. Bolaget redovisade intäkter om 57,8 Mkr och ett positivt rörelseresultat om 13,7 Mkr. Målsättningen att uppvisa positivt kassaflöde från slutet av första kvartalet/tidigt andra kvartalet kvarstår och backas upp av ett historiskt högt guldpris.
Botnia har slutfört ett borrprogram om 14 borrhål i Fäbodtjärn. Resultaten av programmet var goda och en innebär ökning av att mineralreserverna. Därmed kan också gruvans väntade livslängd förlängas med åtminstone tre kvartal. Mineralreserven ökar till 172 kton, från tidigare reserver om 116 kton. Den genomsnittliga guldhalten uppgår till höga 7,56 g/t (tidigare 7,7 g/t). I de nya reserverna har gråbergspåslaget beräknats om från 10% till 30% baserat på erfarenhet från hur sidoberget beter sig vid brytning. Den totala mängden guld i reserverna har ökat med hela 45% till 1 299 kg.
Produktionen i Fäbodtjärn rampas successivt upp och väntas nå full årstaktskapacitet under våren. Den första anrikningskampanjen i Svartliden genomfördes framgångsrikt under hösten med produktion av dorétackor och sammantaget genomfördes tre kampanjer.
Fäbodtjärn klassas som en av Sveriges mest höghaltiga guldfyndigheter och är den första nystartade gruvan i Sverige på mer än 10 år. Under året väntas Botnia ge mer detaljer kring planeringen och en eventuell framtida utveckling av guldfyndigheten i Vargbäcken. Botnia har ansökt om förlängning av undersökningstillståndet för fyndigheten Fäbodtjärn 2 (tidigare tillståndet ”Stenberget 3”).
Förlängd livslängd
Under hösten presenterade Botnia en uppdaterad genomförbarhetsstudie. Studien utgår ifrån tre års produktion i Fäbodtjärn och visar på ett ackumulerat kassaflöde om 205 Mkr under perioden. Sedan dess har en uppdatering av mineralreserver meddelats, som innebär en väsentlig ökning av mängden guld från 896 kg till 1 299 kg. Ett högre guldpris har mer än väl kompenserat för ett utökat investeringsbehov och kostnadsinflation. Den uppdaterade studien baseras på ett guldpris om 643 tkr/kg. Nuvarande guldpriset ligger väsentligt högre på 1 005 tkr/kg. Vi har baserat vår kassflödesprognos på ett guldpris om 760 tkr/kg.
Bra framtidsutsikter – stark guldmarknad
Vi har under en längre tid varit positiva till Botnia. Botnias egna studie pekar mot ett ackumulerat kassaflöde kring 205 Mkr vid tre års produktion. Våra prognoser som är baserade på de uppdaterade mineralreserverna och en längre produktionstid, pekar på ett ackumulerat kassaflöde om 465 Mkr under 2025-2028. Vår bedömning är att marknaden inte diskonterat Botnias potential och möjligheter att utveckla både Fäbodtjärn och Vargbäcken, och menar att det motiverade värdet uppgår till 21-22 per aktie.