Aktiespararna

Köp aktien i dippen - lär gå starkt kommande år

24 mars 20237 min lästid
Analytikern: Värderingen är för låg efter bolagets storköp - aktien kommer värderas upp

Aker BP dubblade sin storlek med köpet av Lundin Energy. Utveckling av nya fyndigheter gör att volymerna kommer stiga kommande år vilket ökar vinsten trots lägre oljepris.

Om man valt bort oljebolag från sin investeringshorisont kan man sluta läsa här för det är precis vad Aker BP är, ett renodlat utvinnings- och prospekteringsbolag för olja och naturgas. Aker BP är Norges största oberoende oljebolag med produktion uteslutande på fält i den norska delen av Nordsjön. Största norska oljebolag är statliga Equinor.

Bolaget grundades av norska Aker som har Norges ”bad boy” Lars Inge Rökke som majoritetsägare. Senare slogs bolaget ihop med brittiska BP:s verksamhet i Norge, därav dagens namn Aker BP.

Köpte Lundin Energys verksamhet

Ytterligare ett stort steg togs förra året när Aker BP köpte Lundin Energys verksamhet inom olja och gas. Eftersom Aker BP betalade merparten med egna aktier blev en stor mängd svenska investerare, inklusive småsparare ägare i Aker BP. Det syns i statistiken över andelen utländska ägare som idag ligger på över 70% mot under 50% tidigare. Det som blev kvar av Lundin Energy heter idag Orrön Energy och verkar inom förnybar energi.

Med köpet av Lundin i stort sett fördubblade Aker BP sin produktion som i det fjärde kvartalet 2022 låg på omkring 430 000 fat oljeekvivalenter per dag. Pågående expansionsprojekt och planer kan öka Aker BP:s produktion ytterligare med fyndigheter om tillsammans 800 miljoner fat som gradvis kommer i produktion fram till 2027.

Syns inte i värderingen

Det gör att även om oljepriserna framöver ligger på en lägre nivå än rekordåret 2022 så kan Aker BP öka vinsten över tid tack vare större volymer. Det yttrar sig egentligen inte i dagens värdering som ligger mer i par med andra oljebolag som har klart mindre expansionsplaner.

Att expandera kostar förstås också och totalt går utbyggnaden av produktionen loss på 19 miljarder dollar för Aker BP:s del. Det innebär ett break-even pris på 35–40 dollar per fat. Med ett oljepris på 65 dollar per fat är återbetalningstiden 1–2 år på nya investeringar, enligt bolaget.

Fyra projekt håller redan på att genomföras och för de övriga tio skickades planer till myndigheterna in i december förra året. Det största är fältet Yggdrasil som är tänkt att börja producera 2027 och står för drygt hälften av reserver och investeringskostnad.

Fossilenergiaktier gick starkt under 2022 och amerikanska oljeaktier steg 36% 2022, enligt Dow Jones U.S. Oil & Gas Total Stock Market Index. Hittills i år har de tappat 11,4%. Aker BP handlas idag på samma nivåer som hösten 2021 och 40 procent under sin all-time-high i juni förra året.

Nivåerna ändå historiskt låga

Mycket hänger förstås på vad som händer med oljepriset som kortsiktigt kan vara notoriskt volatilt. På lite längre sikt pekar dock mycket på att det kan ligga kvar kring nivåer som visserligen är lägre än 2022 men ändå historiskt höga. Den generellt låga värderingen av oljebolag indikerar en värdering som att 2022 var toppen på en cykel som nu ska dyka ned. Så blir det nog inte.

Klimat och planetens framtid står med all rätt högt på agendan men samtidigt väntas den globala efterfrågan på olja och gas att fortsätta öka ett antal år framöver. Det är ett faktum som är väl känt men som det inte gärna pratas om.

Oljepriset fick sig en rejäl åktur 2022 med återöppning efter pandemin, Rysslands invasion av Ukraina och vapenskrammel mellan USA och Kina som drivkrafter. Snittpriset på Brentolja under 2022 låg på 101 dollar per fat enligt det internationella Energiorganet, IEA. Det var den högsta nivån på tio år. Toppen kom i juni på över 120 dollar per fat på grund av kriget och i december noterades det lägsta månadssnittet för året med 80 dollar per fat.

Högre än var marknaden prisar in

Första kvartalet har oljepriset krupit uppåt några dollar och snittförväntningarna för 2023 ligger lite över 90 dollar bland prognosmakare, med betydande volatilitet i korten även för 2023. Det är visserligen lägre än under 2022 men högre än vad aktiemarknaden verkar prisa in i oljeaktierna just nu och ett oljepris på historiskt höga nivåer.

Tryck uppåt på oljepriset kommer från Kinas återöppnande av ekonomin och problem för Rysslands produktion tillsammans med produktionsbegränsningar bland Opec+-länderna. EIA spår att efterfrågan ökar med 1–2 miljoner fat per dag 2023, inte minst ökat resande efter pandemin drar upp efterfrågan. Det lär täckas av ökad produktion från främst USA, Kanada, Sydamerika och Norge.

På nedsidan finns riskerna för en kraftig lågkonjunktur som sänker den ekonomiska aktiviteten.

Även på några års sikt ligger prognoserna för oljepriset kring 90 dollar, enligt en enkätundersökning bland energimarknadsexperter som Reuters gjort. I snitt väntas priset ligga på 90 dollar 2024–2027 med en svagare tendens mot slutet på perioden.

Två faktorer som lyfter vinsten

Aker BP har alltså två positiva faktorer som lyfter vinsten framöver. Knäckfrågan är i vilken utsträckning utökad produktion kompenserar för ett lägre oljepris. Som det ser ut nu gör det med råge. Under 2023 väntas produktionen öka med upp till 10%.

För närvarande handlas aktien på en p/e-multipel omkring 5 vilket ligger i linje med många andra oljebolag som inte har samma produktionsökningar att se fram emot. Det talar för en uppvärdering.

Vill man moderera risken något kan man investera i Aker BP:s största ägare Aker ASA som har 21 procent av aktierna. Den posten utgör 68% av Aker ASAs börsvärde och aktien handlas med substansrabatt. Då får man med diverse investeringar i förnybar energi och mjukvaruföretag som en motvikt för risken med fallande oljepris.

Företagsbeskrivning:

Aker BP är Norge största oberoende producent av olja och naturgas med utvinning på all de större norska fälten i Nordsjön. Produktionen 2023 väntas ligga på 430 000–460 000 fat oljeekvivalenter per dag. Aker BP har också branschens lägsta CO2-utsläpp kopplade till produktionen.

Ledning:

Koncernchef sedan 2014 är Karl Johnny Hersvik. Han har aktier för cirka tre miljoner norska kronor. Ordförande är Øyvind Eriksen som sedan länge är Kjell Inge Rökkes högra hand och VD för störste ägaren Aker ASA. Han äger inga aktier direkt i Aker BP men har aktier för omkring 146 miljoner norska kronor i Aker ASA.

Börstemperatur:

Ledning 4

Tillväxtpotential 4

Direktavkastning 5

Lönsamhet 4

Trygg placering 2

Optimisten tror att oljepriserna håller sig relativt höga på 80–100 dollar i snitt närmsta åren. Samtidigt lyckas Aker BP fullt med sina expansionsplaner vilket mer än fördubblar produktionen.

Pessimisten tror att lågkonjunktur sänker efterfrågan på fossila bränslen. Opec+-länderna höjer sina kvoter. Norge höjer beskattningen på oljeföretag.


Dela med dig