Kommentar Svedbergs: Budpliktsbud med små utsikter att gå igenom
Riktkurs justerad till 70 kronor efter emissionen
Nyligen aviserades att Svedbergs nyemission på 500 miljoner kronor blev fulltecknad. Efter emissionskostnader tillförs bolaget cirka 477 miljoner, vilka kommer användas för att återbetala en del av bygglånet som togs i samband med förvärvet av Roper Rhodes. Nyemissionen innebär att antalet aktier i bolaget ökar från 21,2 miljoner till 35,3 miljoner. Eftersom villkoren i nyemissionen blev annorlunda än vi antog i vår uppdatering efter bokslutet har vi justerat vår riktkurs för detta i denna uppdatering. Notera att vi inte uppdaterat våra prognoser, utan de är oförändrade. Ny riktkurs på ett års sikt blir 70 kronor, vilket ungefär motsvarar ev/ebita 12 gånger på vår prognos för 2023. Vid kurs 51 kronor handlas aktien till p/e 10–11 på prognoserna för 2022–2023 respektive ev/ebita 9–10.
Budpliktsbud från Stena Adactum på 50 kronor
Nyemissionen i kombination med börsoron i början av året pressade Svedbergs aktiekurs rejält (se kursdiagram intill). Huvudägaren Stena Adactum passade då på att öka sitt ägande med knappt 355 000 aktier, vilket tog ägarandelen över 30,7 procent av kapitalet och rösterna i Svedbergs. Stena avser att inom kort återkomma med ett budpliktsbud på 50 kronor per aktie. De oberoende ledamöterna i Svedbergs styrelse kommer att formera en budkommitté som utvärderar om budet är skäligt.
Högst osannolikt att budpliktsbudet accepteras
Vår bild är att det kommande budpliktsbudet på 50 kronor per aktie har små utsikter att gå igenom. För det första ligger budet nära 30 procent under vår riktkurs på 70 kronor. För det andra handlades
Svedbergs-aktien kring 55–72 kronor från det att Roper Rhodesförvärvet aviserades i början av december fram till att teckningsrätterna avskildes i februari. För det tredje har Svedbergs två institutionella ägare i IF Skadeförsäkring och Nordea Fonder som båda hade ett innehav över 10 procent innan nyemissionen och där båda aviserat att de ämnar teckna sina andelar i emissionen. Den stora osäkerhetsfaktorn är börsläget med osäkerheten kring framför allt kriget i Ukraina, men även den allt högre inflationen, stigande räntor och i slutändan konjunkturen. I ett läge där oron ökar och börsen faller kraftigt kan naturligtvis budpliktsbudets attraktivitet öka. Vi håller dock ett sådant scenario som mindre sannolikt och vår utgångspunkt är att budpliktsbudet inte accepteras på nivån 50 kronor.
Dela med dig
Stora Aktiedagen Göteborg 7 november 2022 - VD Per-Arne Andersson presenterar bolaget
Disclaimer: Syftet med Aktiespararnas eventverksamhet är att utgöra en mötesplats mellan börsbolag och investerare. Evenemangen möjliggör för investerare att kunna ställa frågor till bolagen innan eventuella investeringar. Aktiespararna ansvarar inte för informationen som medverkande bolag framför. Att ett bolag medverkar vid ett event arrangerat av Aktiespararna ska varken uppfattas som ett uttryck för att Aktiespararna rekommenderar en investering i bolaget, eller som att Aktiespararna på annat sätt uttrycker en uppfattning om bolaget. Medverkande börsbolag har betalat Aktiespararna för att presentera på evenemanget.