Metacon: Demoleveranser
I början av kommersialiseringen
Intäkterna för andra kvartalet 2023 uppgick till 28 mkr (20,5 mkr för andra kvartalet -22). Resultatet tyngs som väntat av att Metacon fortfarande är i början av kommersialiseringsfasen. Det är svårt att ta extra betalt för de första projekten inom resp. område, utan de måste ses som lite av demoprojekt. Dessutom har kostnaderna ökat på grund av dyrare inköp och organisationsuppbyggnad. Rörelseresultatet för Q2 landade därför på otillfredsställande men förståeliga -17,7 mkr (-15,3) och kassaflödet från den löpande verksamheten på -0,9 mkr (-5,7 exklusive effekterna av nyemissionen), därtill hjälpt av ett kortsiktigt lån på 10 mkr.
Fokus på bra leveranser av demoanläggningar
I vintras/våras annonserade Metacon ett flertal banbrytande affärer inom sina olika segment, främst Kempten för biogas, Uppvidinge för vindkraft till tankstation, Pherousa för ammoniak som fartygsbränsle, förutom ett antal mindre affärer. Istället för att fortsätta att fylla pipeline med nya order är fokus nu att få de nämnda projekten att gå från papper till verkstad. De är i första hand att betrakta som demonstrationsanläggningar och bryter mark för kommande projekt. Det inkluderar allt ifrån arbete med certifieringar, olika former av stöd, tillståndsprocesser, mm till underleverantörer, montering och installation, intrimning, säkerhetsarbete och uppfyllande av prestandagarantier. Med tanke på att det mesta görs för första gången så är det inte förvånande att förseningar och kostnadsöverdrag inträffar. Tagna affärer är fördelade mellan de olika verksamheterna elektrolys, biogasreformering, tankstationer och ammoniakcrackers för fartyg, vilket är positivt. Fokuset på leveranser förklarar också att de senaste två kvartalen var lite lugnare avseende annonserade affärer, men lägger samtidigt grunden för ett lönsamt affärsflöde framöver.
Osäker men njugg värdering
Att vara med och utveckla en marknad från i princip noll är kostsamt, tidskrävande och förenat med avsevärd risk. Å andra sidan är potentialen i vätgasmarknaden osedvanligt stor. Det återspeglas i stora spann i prognoser och värderingar, samt i ett högt avkastningskrav på 17% för att kompensera för risken. Vi har tagit ner våra omsättningsprognoser något för i år och nästa år, och försiktighetsvis flyttat fram tidpunkten för positivt kassaflöde till 2026. Med det så landar vår kassaflödesberäkning som på det här tidiga stadiet innehåller många stora osäkerhetsfaktorer på en kurs nära 3 kronor, medräknat utspädning som följd av framtida beräknade finansieringsbehov innan bolaget blir kassaflödespositivt.
Dagens kurs ger ett företagsvärde (EV) som inte ens utgör hälften av bolagets omsättningsmål för 2025 – ett mål som vi inte ser som omöjligt i den snabbt växande marknaden. Det är njuggt, men visar på marknadens dåliga riskaptit och rädsla för kommande finansieringsbehov.