Aktiespararna

Så funkar fundamental analys

Man med förstoringsglas .
Vill du fatta bättre och mer välgrundade investeringsbeslut och samtidigt förstå vad som påverkar priset på en aktie på lång sikt? Fundamental analys hjälper dig att bedöma ett företags finansiella hälsa, konkurrensläge, men också framtida potential. I den här guiden går vi igenom grunderna i hur man gör en fundamental analys, hur den skiljer sig från den tekniska analysen, samt vilka faktorer du bör fokusera på för att hitta välgrundade investeringar.

Vad är fundamental analys?

Fundamental analys är en analysmetod som kan användas för att bedöma värdet av till exempel en aktie genom att analysera ett företags finansiella data, dess marknadsposition, men också framtida tillväxtpotential. Genom att göra detta kan du avgöra om en tillgång är över- eller undervärderad i förhållande till dess verkliga värde. Fundamental analys används ofta av investerare som vill fatta välgrundade och långsiktiga beslut baserade på data och fakta, snarare än att förlita sig på marknadens kortsiktiga prisrörelser.

Syftet med fundamental analys

Målet med fundamental analys är att förstå intrinsic value, det vill säga det verkliga värdet, av en tillgång, för att sedan jämföra det med dess aktuella pris på marknaden. Om det verkliga värdet är högre än marknadspriset bör tillgången ses som köpvärd, och vice versa. Genom att identifiera skillnaden mellan det verkliga värdet och marknadspriset kan du som investerar minimera risken för att betala ett överpris för en tillgång, men du kan också minska risken för att missa potentiella möjligheter på marknaden.

Skillnaden mellan teknisk och fundamental analys

Till skillnad från den tekniska analysen läggs fokus i den fundamentala analysen på de underliggande ekonomiska och finansiella faktorerna. Syftet med den fundamentala analysen är att identifiera om en tillgång är över- eller undervärderad och detta görs genom att man analyserar bolagets fundamentala värden. Exempel på dessa värden kan till exempel vara företagets finansiella förutsättningar, marknadsposition och framtidsutsikter. Här kan du lära dig allt du behöver veta om den tekniska analysen.

Grunderna i fundamental analys

Innan du tar dig an den fundamentala analysen kan det vara en god idé att lära dig grunderna, få koll på begreppen och ta reda på vilka nyckeltal som är viktigast att kunna analysera. 

Nyckeltal inom fundamental analys

Det är lätt att gå vilse bland nyckeltalen, eftersom de till antalet är många och berättar olika saker om bolaget vi är intresserade av att investera i. Vissa nyckeltal fokuserar på tillväxt, marknad och lönsamhet, medan andra är mer inriktade på stabilitet, kassaflöde och risk. Vi har valt att lista ett axplock av några av de viktigaste nyckeltalen att hålla koll på. 

Soliditet

Soliditeten visar hur stor andel av bolagets tillgångar som är finansierade med eget kapital. En hög soliditet innebär att det finns finansiell stabilitet i bolaget.

Detta nyckeltal kan du räkna ut genom att använda formeln: (Eget kapital / Totala tillgångar) x 100.

Likviditetsgrad

Likviditetsgraden kan du räkna ut genom att ta bolagets omsättningstillgångar och dela det med de kortfristiga skulderna. Genom att använda denna formel kan du mäta bolagets förmåga att betala sina kortfristiga skulder. Man brukar säga att en likviditetsgrad över 1 är önskvärt. 

Räntetäckningsgrad

Genom att ta bolagets rörelseresultat och dela det med räntekostnaderna kan du få en bild av bolagets förmåga att täcka sina räntekostnader med rörelseresultatet.

P/E-tal (Price/Earnings)

P/E-talet mäter priset på en aktie i förhållande till företagets vinst per aktie (EPS). Ett högt P/E-tal kan indikera tillväxtpotential (ett alltför högt P/E-tal kan emellertid indikera att aktien är övervärderad). Ett lågt tal kan tyda på undervärdering. P/E-tal som ligger över 25 kan ofta indikera övervärdering, särskilt om vi tittar på företag i mogna branscher med stabil tillväxt. Tillväxtföretag som verkar inom teknik kan emellertid ofta ha högre P/E-tal än 25 utan att nödvändigtvis vara övervärderade.

P/S-tal (Price/Sales)

P/S-talet används för att bedöma priset på en aktie relativt bolagets omsättning. PS-talet är särskilt relevant för företag som ännu inte är lönsamma.

PEG (Price/Earnings to Growth)

Nyckeltalet PEG kan användas om du vill bedöma om en aktie är rätt värderad. Detta görs genom att sätta företagets P/E-tal i relation till den förväntade vinsttillväxten. Ett PEG-tal under 1 indikerar att aktien är undervärderad i förhållande till sin tillväxtpotential. Ett PEG-tal över 1 kan tyda på att aktien är övervärderad.

Skuldsättningsgrad (Debt-to-Equity)

Skuldsättningsgraden är ett nyckeltal som mäter bolagets finansiella hävstång, men även dess förmåga att hantera skulder i förhållande till det egna kapitalet.

Bruttomarginal

Bruttomarginalen visar hur stor del av ett bolags omsättning som blir kvar efter att de direkta kostnaderna för sålda varor dragits av. En hög bruttomarginal indikerar vanligen en stark prissättning och kostnadseffektivitet.

EBITDA (Resultatet före räntor, skatter, avskrivningar och nedskrivningar)

EBITDA-marginalen mäter ett bolags lönsamhet före räntor, skatt, avskrivningar och amorteringar. EBITDA-marginalen kan med fördel användas för att jämföra företag inom samma bransch.

Nettomarginal

Nettomarginalen visar istället hur mycket vinst företaget genererar per krona i omsättning efter att alla kostnader dragits av. Detta inkluderar skatt och räntor.

Kassaflödesmarginal

Detta nyckeltal fokuserar på hur mycket av den faktiska omsättningen som omvandlas till kassaflöde.

Direktavkastning

Om du är en investerare som söker en stabil avkastning är detta nyckeltal ett av de viktigaste. Det visar avkastningen du som investerare får i form av utdelningar, oftast på årsbasis.

ROE (Return on Equity)

ROE mäter ett bolags avkastning på det egna kapitalet och visar hur effektivt bolaget använder sina egna resurser för att generera vinst. ROE beräknas genom att dela företagets nettovinst med det egna kapitalet. Ett högt ROE indikerar att företaget är bättre på att skapa avkastning för sina aktieägare, men ett alltför högt ROE kan också vara ett tecken på hög skuldsättning.

ROA (Return on Assets)

ROA mäter bolagets förmåga att generera vinst från sina totala tillgångar. ROA beräknas genom att dividera nettovinsten med de totala tillgångarna. Ett högre ROA indikerar att företaget är effektivt i att omvandla sina tillgångar till vinst, medan ett lägre ROA kan tyda på ineffektivitet eller låg lönsamhet i verksamheten.

Vad är intrinsiskt värde?

Intrinsiskt värde (på engelska intrinsic value), eller det “verkliga värdet”, är en uppskattning av det faktiska ekonomiska värdet av en tillgång, till exempel en aktie, baserat på dess fundamentala faktorer snarare än det aktuella marknadspriset. Det intrinsiska värdet innefattar en analys av bolagets finansiella ställning, framtida kassaflöden, tillgångar och skulder, men också externa faktorer som påverkar verksamheten.

Syftet med att beräkna intrinsiskt värde är att identifiera om en tillgång är övervärderad eller undervärderad i förhållande till marknadspriset. Om det intrinsiska värdet är högre än marknadspriset kan det signalera en köpmöjlighet, medan ett lägre värde kan indikera att tillgången är övervärderad och bör undvikas.

Början till fundamental analys för nybörjare

Att komma igång med den fundamentala analysen kan kännas överväldigande. Om du är nybörjare på börsen är dock den fundamentala analysen ett utmärkt sätt för dig att lära dig mer, både om olika branscher, bolag och hur man ska tänka kring investeringar i stort.

Lär dig fundamental analys steg för steg

Att göra en fundamental analys kan se ut på lite olika sätt, men vi rekommenderar att du börjar i rätt ände. Låt oss därför börja med de tre grundpelarna inom fundamental analys som utgör själva fundamentet för analysen.

De tre pelarna i fundamental analys

Det finns tre grundpelare inom den fundamentala analysen som du behöver ha koll på för att kunna göra en välgrundad bedömning av ett företags verkliga värde och investeringspotential.

Kvalitativ analys

Kvalitativ analys handlar om att bedöma de mjukare och ofta svårmätbara faktorer som kan påverka ett bolags framgång. Till skillnad från kvantitativ analys, som fokuserar på siffror och nyckeltal, inriktar sig den kvalitativa analysen på att förstå företagets unika egenskaper. 

Företagsledningens kvalitet

Hur ser ledningsgruppen ut i bolaget? Hur ser deras vision ut? Har de ett långsiktigt fokus och är de tillräckligt transparenta? Här kan det också vara viktigt att undersöka om ledningen främjar mångfald. Om det till exempel inte sitter någon kvinna i ledningsgruppen kan det vara en indikation på bristande mångfald och en konservativ företagskultur. Mångfald i ledningen kan bidra till bättre beslutsfattande och spegla en modern och inkluderande arbetsmiljö.

Ägarna

Hur ser ägarförhållandena ut i bolaget? Vad har ägarna för inflytande på strategin och utvecklingen? Ägarförhållandena säger inte allt, men kan ge en tydlig bild av vilka som kontrollerar bolaget och engagemanget i verksamheten. Om bolaget har till exempel en stark huvudägare eller en familjeägd struktur kan det indikera långsiktigt fokus, men det kan också begränsa flexibiliteten i beslutsfattandet. Institutionella ägare kan bidra med stabilitet och professionell styrning, medan en mer spridd ägarbas kan minska risken för maktkoncentration. Är vd också ägare i bolaget? Det kan indikera att denne har starka incitament att agera i företagets och aktieägarnas intresse långsiktigt.

Företagets affärsmodell och konkurrensfördelar

Börja med att skapa dig en bild över hur bolaget genererar intäkter och vad som gör dess erbjudande attraktivt. Är affärsmodellen hållbar på lång sikt, och finns det utrymme för tillväxt? Titta också på företagets unika styrkor som kan ge en fördel på marknaden. Detta kan inkludera patent, innovativa produkter eller tjänster. 

Varumärkesstyrka och kundlojalitet

Hur starkt är bolagets varumärke och har de en lojal kundstock? Ett företags varumärke och kundlojalitet är avgörande faktorer för dess långsiktiga framgång och konkurrensförmåga.

Kvantitativ analys

En viktig del av den fundamentala analysen handlar om att analysera bolagets finansiella rapporter. Detta kallas för kvantitativ analys. Genom att syna de finansiella rapporterna kan du få en tydligare bild av bolagets ekonomiska hälsa. De tre huvudsakliga rapporterna att fokusera på är:

Resultaträkningen

Visar företagets intäkter, kostnader och vinst under en specifik tidsperiod. Resultaträkningen ger insikter om bolagets lönsamhet, samt hur väl företaget hanterar sina kostnader i förhållande till sina intäkter.

Balansräkningen

Ger en ögonblicksbild av bolagets tillgångar, skulder och eget kapital vid en viss tidpunkt. Med balansräkningen kan du bedöma företagets finansiella stabilitet och skuldsättningsnivå, vilket är avgörande för att förstå dess långsiktiga hållbarhet.

Kassaflödesanalysen

Kassaflödesanalysen redogör för företagets inflöden och utflöden av likvida medel. Den belyser också företagets förmåga att generera kassaflöde från sin verksamhet, samt hur bolaget hanterar diverse investeringar. Genom att analysera ovan rapporter kan du på ett enklare sätt identifiera trender i intäkter och kostnader, bedöma bolagets förmåga att betala skulder och förstå den långsiktiga potentialen i ett bolag. Tillsammans utgör dessa rapporter en omfattande grund för att fatta informerade investeringsbeslut.

Makroekonomiska faktorer

De makroekonomiska faktorerna är bredare ekonomiska förhållanden och externa krafter som påverkar företagets verksamhet och marknad. 

Branschens utveckling och trender

Börja med att analysera branschens tillväxtpotential, om det finns några teknologiska innovationer och konsumenttrender. På detta sätt kan du skapa dig en förståelse för vilka möjligheter och utmaningar bolaget står inför. Att förstå dynamiken inom sektorn kommer att hjälpa dig att bedöma bolagets framtid.

Konjunktur och ekonomiska indikatorer

Ekonomiska faktorer som exempelvis räntor, inflation och arbetslöshet påverkar efterfrågan, men också bolagets kostnader. Förstå hur dessa indikatorer kan påverka företagets prestation.

Geopolitiska och regulatoriska faktorer

Här kan det handla om exempelvis politiska beslut, handelsavtal och lagstiftning. Dessa faktorer kan påverka företagets marknadsvillkor. Det är viktigt att utvärdera hur förändringar på den globala scenen kan skapa risker eller möjligheter. Kommer till exempel ett nytt EU-direktiv sätta käppar i hjulet för bolagets tillväxt? Eller kommer det istället gynna bolaget?

Hur analyserar man finansiella rapportdata?

I den kvantitativa analysen gick vi igenom några av de viktigaste finansiella rapporterna att hålla koll på inom den fundamentala analysen. Låt oss ta det fiktiva bolaget, Grön Omställning AB, som exempel för att illustrera de olika analyserna:

Resultaträkning

När vi granskar Grön Omställnings resultaträkning för det senaste året kan vi se att de hade intäkter på 100 miljoner kronor och kostnader på 80 miljoner kronor. Detta gav alltså en vinst på 20 miljoner kronor.

Analys: Jämfört med förra året, då vinsten var 15 miljoner kronor, ser vi en positiv trend. Detta tyder på att Grön Omställning förbättrat sin lönsamhet.

Jämförelse: När vi jämför Grön Omställnings vinstmarginal (20 procent) med branschgenomsnittet (15 procent) kan vi se att bolaget presterar bättre än sina konkurrenter, vilket torde indikera en effektiv kostnadshantering.

Balansräkning

I Grön Omställnings balansräkning framgår att bolaget har 60 miljoner kronor i tillgångar, av dessa är 40 miljoner kronor finansierade med eget kapital och 20 miljoner kronor med skulder.

Analys: Soliditeten beräknas till 67 procent (40/60x100), vilket signalerar en god finansiell stabilitet. Branschgenomsnittet ligger på 50 procent, så Grön Omställning har en relativt låg skuldsättningsgrad. En låg skuldsättningsgrad minskar risken vid ekonomiska svårigheter.

Kassaflödesanalys

Grön Omställnings kassaflödesrapport visar att företaget genererade 15 miljoner kronor från den löpande verksamheten, att de investerade 5 miljoner kronor i ny utrustning och återbetalade ett lån på 2 miljoner kronor.

Analys: Det operativa kassaflödet är positivt, vilket innebär att företaget kan finansiera sina investeringar och skulder utan att behöva ta nya lån. Detta tyder på en sund likviditet.

Nyckeltal

Genom att använda Grön Omställnings finansiella data kan vi beräkna några viktiga nyckeltal:

P/E-tal:

Med bolagets vinst på 20 miljoner kronor och ett börsvärde på 200 miljoner kronor är P/E-talet 10 (200/20), vilket är lägre än branschens genomsnitt på 15. Detta kan indikera att aktien är undervärderad.

ROE (Return on Equity):

Grön Omställning har en avkastning på eget kapital på 50 procent (20/40x100), vilket visar att bolaget effektivt genererar vinst på sitt kapital.

Skuldsättningsgrad:

Skulderna utgör 50 procent av eget kapital (20/40), vilket är en sund nivå.Med detta fiktiva exempel kan vi se hur finansiella rapporter och nyckeltal omvandlas till praktiska insikter som hjälper dig som vill investera att bedöma ett bolags prestation, risk och framtidspotential.

Fundamental analys för långsiktiga investeringar

För dig som vill investera långsiktigt är den fundamentala analysen mycket viktig. Till skillnad från kortsiktiga investeringar, som ju ofta baseras på marknadens snabba svängningar, handlar långsiktiga investeringar mer om att förstå det underliggande värdet i ett bolag.

Den fundamentala analysen kan hjälpa oss identifiera bolag som är undervärderade av marknaden. Detta erbjuder en möjlighet att köpa aktier till ett lägre pris än dess egentliga värde. Dessutom hjälper den fundamentala analysen dig att undvika investeringar i bolag som är övervärderade, eller för den delen bolag med dåliga förutsättningar eller sämre ekonomisk hälsa.

Om du vill investera långsiktigt behöver du också ta hänsyn till företagets förmåga att anpassa sig till snabba förändringar i marknaden. Genom att undersöka finansiella nyckeltal, ledningens kvalitet och branschtrender kan du fatta välgrundade beslut som inte bara är baserade på dagens marknadsförhållanden utan också på bolagets framtida potential. Fundamental analys är således inte bara en bra metod för att välja aktier, det är också ett utmärkt verktyg för att bygga en stabil investeringsstrategi som håller på sikt. Här kan du läsa om våra Gyllene Regler för sparande och investeringar.

Riskbedömning i fundamental analys

Att förstå och kunna hantera risk är en viktig del av den fundamentala analysen. När du investerar i ett bolag måste du ta hänsyn till både externa och interna faktorer som kan påverka bolagets framgång. 

Externa risker

Externa risker inkluderar marknadstrender, ekonomiska cykler och politiska faktorer. Som exempel kan en lågkonjunktur innebära minskad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster medan nya lagar eller regleringar kan innebära ökade kostnader. Interna risker är specifika för bolaget. Det kan handla om beroendet av specifika produkter eller kunder, en hög skuldsättning eller utmaningar med ledningen. En företagsledning som till exempel saknar erfarenhet eller en tydlig strategi kan snabbt försvaga bolagets position på marknaden.

Förändringsbenägenhet

Att analysera företagets förmåga att anpassa sig till förändringar är en annan viktig aspekt. Bolag som verkar i snabbt föränderliga branscher, som teknik eller grön omställning, står ofta inför större osäkerhet, men kan också ha högre potential för tillväxt på sikt.

För att minska risken kan det vara en god idé att jämföra bolagets styrkor och svagheter med dess konkurrenter och därefter utvärdera om det har en hållbar konkurrensfördel eller inte. Genom att göra en grundlig riskbedömning i din fundamentala analys kan du inte bara minska risken för onödiga förluster, utan också fatta mer välgrundade beslut som gynnar din långsiktiga investeringsstrategi.

Lär dig mer

Vi har ofta utbildningar och event som kan göra dig till en bättre investerare. Här hittar du våra kommande utbildningar och event.

Sammanfattningsvis

Nu har du förhoppningsvis lärt dig hur du kan utvärdera ett företags verkliga värde genom att analysera dess finansiella rapporter, marknadsposition och framtida tillväxtmöjligheter. Med den fundamentala analysen kan du identifiera om en aktie är över- eller undervärderad i förhållande till sitt marknadspris. Analysen bygger på tre grundpelare: makroekonomiska faktorer, branschanalys och företagets interna faktorer som ledning, finansiell stabilitet och konkurrensfördelar och den är ett utmärkt verktyg för dig som vill lyckas med dina investeringar på lång sikt.

Vill du lära dig mer om fundamental analys? Bli medlem hos Aktiespararna och ta del av exklusivt innehåll.

Dela med dig