Aktiespararna

Efter budet – aktien rusar

Av Nyhetsbyrån Direkt
8 februari 20183 min lästid

Nordic Capital och finländska Sampo lägger ett bud på nischbanken Nordax om 60 kronor per aktie kontant.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Nordic Capital och Sampo anser att det finns stor potential till värdeskapande i Nordax till följd av bolagets ledande marknadsposition, en attraktiv underliggande marknadsdynamik inom segmentet konsumentkrediter och bolagets snabba tillväxttakt", motiverar budgivarna.

Tillsammans äger Nordic Capital och Sampo 30,04 procent av aktierna.

Styrelsen i Nordax rekommenderar enhälligt aktieägarna i Nordax att acceptera budet och Handelsbanken Fonder, Carnegie Fonder, Öresund och Swedbank Robur, som tillsammans har 19 procent av aktierna och rösterna i Nordax har åtagit sig att acceptera.

Budnivån motsvarar en premie om 15,4 procent i förhållande till Nordax stängningskurs i går, onsdag om 52 kronor. Budgivare lyfter fram att premien uppgår till 34,5 procent i förhållande till stängningskursen den 11 oktober, dagen före det blev känt att Sampo köpt aktier i Nordax. Den 13 oktober blev det känt att även Nordic Capital köpt aktier.

Nordic Capitals innehav har tidigare legat strax under 10 procent. Riskkapitalbolaget har på torsdagen utnyttjat optioner och förvärvat ytterligare cirka 12,4 procent. Sampos ägarandel ligger på drygt 7,6 procent -sammantaget alltså drygt 30 procent.

"Nordic Capital och Sampo har samma syn på Nordax framtida utvecklingspotential och på att de investeringar som nu krävs för att säkra Nordax konkurrenskraft på lång sikt bäst genomförs i en privat miljö. Finansmarknaden är i ett förändringsskede och Nordic Capital ser fram emot att kunna dra nytta av sin investeringsexpertis, sektorkompetens och sin erfarenhet av att skapa värdedriven tillväxt för att stödja Nordax tillväxt och utveckling", säger Kristoffer Melinder, partner på Nordic Capital.

Aktien rusar

Nordax får se sin aktiekurs klättra rejält efter att nyheten offentliggjorts. Den är upp runt 15 procent vid elvasnåret.

FAKTA

Nordax fjärde kvartal 2017

Nordax redovisar ett rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2017 om 126 miljoner kronor, mot förväntningar om 134 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Det justerade rörelseresultatet uppgick till 138 miljoner kronor, väntat var här 139 miljoner.

De totala intäkterna uppgick till 297 miljoner kronor mot väntade 307 miljoner kronor. Kreditförlusterna uppgick till 62 miljoner kronor, väntat var 55 miljoner.

En utdelning om 1:60 kronor per aktie föreslås för helåret 2017, mot SME-förväntan om 1:78 kronor. Utöver den ordinarie utdelning föreslås en extrautdelning om 0:40 kronor per aktie.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt.

Dela med dig