Aktiespararna

1 av 5 skulle prioritera barnsparande om ISK-skatten gjordes om

Av Elin Hanspers
8 december 20231 min lästid
Allt färre sparar till sina barn. Skulle ISK-skatten på sparande upp till 300 000 tas bort skulle det se annorlunda ut. Det skriver Fondbolagens förening.

Andelen föräldrar som sparar till sina barn har sjunkit till 2020 års nivå. Det är nu 86% som barnsparar jämför med 90% 2022. Det skriver Fondbolagens förening som låtit Kantar Sifo Prospera genomföra en enkätundersökning.

Av de som har ett barnsparande har 8 av 10 ett oförändrat sparande jämfört med förra året. 10% har ökat sitt sparande och lika många har minskat det. Den populäraste sparformen är fondsparandet, som ökar till 71% från förra årets 69%. Näst mest populärt är sparkontot, som ligger kvar på 46%, följt av aktier som minskar till från 16 till 14%. De flesta som fondsparar till sina barn väljer fortfarande aktiefonder, även om andelen minskat till 65 från 70%.

Fler skulle spara till barnen om ISK-skatten gjordes om

ISK är det mest populära kontot för barnsparande, även om det under 2023 har minskat till förmån för kapitalförsäkringen. 1 av 5 uppger att om löftet i Tidöavtalet om att 300 000 kronor på ISK ska bli skattefria skulle infrias skulle de öka eller börja påbörja ett barnsparande.

”Dagens unga ska vara väldigt glada att deras föräldrar väljer att hålla i det långsiktiga barnsparandet trots utmanande ekonomiska tider. Det är också intressant att se hur kapitalförsäkringen ökar i popularitet, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.


Dela med dig