Aktiespararna

"180 000 borde få indraget aktiekörkort"

Av Redaktion
16 augusti 20242 min lästid
I veckans avsnitt summerar vi ett par rapporter, kommenterar inflationssiffrorna och drar in aktiekörkortet för 180 000 sparare. Dessutom bjuder Jacob Svensson på veckans case!

I andra avsnittet för säsongen pratar analytikerna Robert Andersson och Jacob Svensson bland annat om två bolag som kommit med svaga rapporter; affiliatebolagen Catena Media och Raketech. Robert Andersson kommenterar att båda bolagen går dåligt och verkar i en svårbedömd sektor.

“Indraget aktiekörkort”

Analytikerna kommenterar även ägande i den numera onoterade SAS-aktien, som inte kommer ta del av någon framtida eventuell vändning.

“Det fanns ingen anledning att fortsätta äga det här. 180 000 personer som borde förlora aktiekörkortet”, säger Robert Andersson skämtsamt.

Han poängterar även att det inte bara är småsparare som inte sålt av aktierna, utan även exempelvis ett par fondbolag och regeringskansliet.

SAS-aktien avnoteras på onsdagen. Nya ägare blir efter höstens uppgörelse den danska staten, KLM Air France, den internationella finansiären Castlelake och den danske miljardären Henrik Lind.

Fler sänkningar framöver

I avsnittet avhandlas även denna veckas inflationssiffror. Inflationen (KPIF) var 1,7% i juli, en siffra över förväntningarna men under Riksbankens prognos.

I USA kom KPI på 2.9%, något under förväntningarna som låg på 3,0%.

Siffrorna tyder på att vi kan vänta oss räntesänkningar framöver.

“Vi står inför en period med många sänkningar framför oss, det tycker jag är jätteintressant att ta med sig till börshösten”, säger Robert Andersson och betonar att detta är något som de kommer att återbesöka i framtida poddavsnitt.

Veckans case

Jacob Svensson lyfter fram CTT Systems, som utvecklar och tillverkar system som aktivt reglerar luftfuktigheten i flygplan, som veckans case.

“Vi tycker att bolaget är rimligt värderat som landar i en avvakta-rekommendation”

Det främsta som drar ner bolaget är, enligt analytikern, det stora beroendet till flygplanstillverkare och deras. specifika modeller

“Om man inte ser riskerna är man bara blind för dem”, summerar Robert Andersson.

Kraftig tillväxt i sikte men aktien rimligt värderad


Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Aktiepodden

Dela med dig