"99 procent ska hålla sig borta från de bolagen"
Flera förhoppningsbolag steg som raketer på börsen under coronaåren - för att sedan rasa totalt.
Många småsparare köpte bolagen på toppen och har fått se sina portföljer minska.
Hur ska man tänka för att inte gå på samma nit igen?
I veckans avsnitt av podcasten "Tillsammans mot miljonen (https://open.spotify.com/episode/3QulD299nw2FvpGnPODhCY)" diskuterar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg, Robert Andersson och Jonatan Andersson, numera aktieanalytiker på DNB Markets, vilka varningstecken man ska hålla utkik efter.
Definitionen av ett förhoppningsbolag är när bolagets värde värderas mycket på framtida förhoppningar, drömmar och intäkter. Bolaget har oftast inga faktiska intäkter och går sällan med vinst.
"Mycket ligger i att det finns en förhoppning längre fram i tiden, och det ska investerare ta ställning till och eventuellt köpa aktien på", säger Jonatan Andersson i podden.
Under coronaåren och den bull-marknaden som rådde då, växte flera av de här förhoppningsbolagen fram med väldigt höga värderingar. Ofta också med en färgstark vd som var duktig på att sälja in bolagets vision.
"Visat sig ett par år senare att det inte stämde"
"Nu kan jag känna mig besviken och stundtals arg på grund av att många av de här vd:arna har ljugit för marknaden om de här förhoppningarna. Det har ju visat sig nu ett par år senare att det inte stämde för vissa bolag", säger Jonatan Andersson och fortsätter:
"Det är alldeles för många exempel på bolag som börjar sprängas nu, när förhoppningarna inte faller in".
Han tar exemplet med solenergibolaget Azelio, som är ner 94,15% i år, och som har drygt 34 000 ägare hos Avanza.
"Man pratade om att man var nära en lansering på deras lösning och de hade ett datum, som nu med facit i hand visade sig vara helt fel", säger han och fortsätter:
"Och då stå och säga i rapport efter rapport att det är på väg och att man inte behöver ta in något nytt kapital. Det är nu två emissioner senare och 400 miljoner som har eller ska tas in".
Varningstecknen att leta efter
Men hur ska du tänka som småsparare när du tittar på ett förhoppningsbolag?
Jonatan Andersson säger i podden att det bästa att kolla över är kassan och hur länge den räcker. Det gör man genom att titta på kassaflödesanalysen i årsredovisningen.
"Hur mycket pengar kommer in och hur mycket pengar kommer ut?".
Han tycker också att man ska kolla över bolagets kommunikation. Om ett bolag till exempel skickar ut många pressmeddelanden, eller är med i många poddar för att berätta hur bra de är, då kan det vara ett varningstecken.
"Det är mer ett tecken på att man måste komma ut ännu mer till marknaden för man behöver ta in mer pengar om ett tag", säger Jonatan Andersson.
Analytikern: Undvik bolagen helt och hållet
Aktiespararnas analytiker Robert Andersson går längre än så - han tycker att i princip samtliga småsparare ska undvika förhoppningsbolag helt och hållet.
"Gör det enkelt för dig. 99% av småsparare ska hålla sig undan. Det är jättelätt att tro på en bolagsledare som är duktig på att sälja något. Men det enda som räknas är faktiska försäljningar och faktiska vinster. Beprövade affärsmodeller där man har visat att det funkar", säger han.
Robert Andersson listar också två varningstecken som man ska hålla utkik efter som småsparare.
Det ena är om ägarna för bolaget är aggressiva på till exempel Twitter eller i Facebookgrupper.
Det andra är om bolaget köper in sig hos finanskonton på Instagram, för att göra reklam för en kommande emission.
"Det är den absolut största red flagen. Jag skulle kunna ta mina pengar och blanka vilket bolag som helst som gör så", säger Robert Andersson.