Aktiespararna

Därför är skräckindex på lägsta nivån på 4 år

Av Redaktionen
20 december 20231 min lästid
Aktiespararna förklarar: VIX-index, även kallat skräckindex, har nu fallit till den lägsta nivån sedan slutet av 2019. Men vilka slutsatser kan man dra av det?
  • VIX-index lanserades 1993 av Chicago Board Options Exchange (CBOE). Det speglar förväntad volatilitet (hur mycket priset på en finansiell tillgång varierar över tid) på New York-börsen genom att mäta priser på optioner på S&P 500-indexet. Ett högt pris indikerar att marknaden förväntar sig stora kursrörelser, ett lågt en mer stabil börs.
  • Ett index över 30 förknippas med en orolig aktiemarknad, under 20 en stabil. Under finanskrisen 2008 och pandemin i början av 2020 var index uppe i 80. Nu har det fallit till cirka 12.
  • Det finns ett samband mellan stigande börstrend och lågt VIX-index. Det beror bland annat på att börsuppgång oftast sker mer stabilt, medan en fallande börs är mer volatil.
  • Nuvarande nivå på VIX-index kan tolkas som att marknaden tror på stabil uppåtgående börs men utan större kursrörelser framöver.
  • Som med alla indikatorer är det ingen säker signal. En undersökning från Butler University visar dock på en riskjusterad överavkastning om man säljer aktier och köper obligationer när VIX stiger över vissa nivåer, respektive köper aktier och säljer obligationer när VIX-index faller under vissa nivåer. Den undersökta perioden var 2000-2021.
Förklarande artiklar

Dela med dig