Aktiespararna

Inga ränteavdrag för belåning av aktier

Av Göran Lind
5 februari 20241 min lästid
Regeringen vill ta bort möjligheten att dra av 30% av räntekostnaden på lån med aktier som säkerhet.

Regeringens förslag att begränsa avdragsrätten på vissa former av lån gäller även belåning av värdepapper. Idag kan den som belånar aktier göra avdrag på 30% av räntekostnaden. Om förslaget blir verklighet försvinner den möjligheten genom en nedtrappning under två år. Det innebär att avdrag för beskattningsåret 2025 får göras med 50% av ränteutgifterna och att avdragsrätten helt försvinner 2026.

I Finansdepartementets promemoria, som ligger till grund för förslaget, motiveras den slopade avdragsrätten med att det inte finns någon effektiv befintlig reglering som ”förhindrar t.ex. ett företag som lämnar lån till privatpersoner med värdepapper som säkerhet att låna ut större belopp än vad som motsvaras av säkerhetens värde”.

Enligt förslaget, som nu går på remissrunda fram till den 18 april 2024, ska bara lån mot säkerhet i bostad, fordon eller båt behålla rätten till ränteavdrag.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig