Aktiespararna

Länsförsäkringar vill se skattegynnat bosparande

Av Redaktionen
30 augusti 20232 min lästid
Med högre kostnader och tunnare plånböcker har sparande till barnen minskat.

Alla drabbas dock inte lika hårt. Länsförsäkringar undersökning visar att nära en fjärdedel av låginkomsttagare som deltog i undersökningen har minskat sitt sparande till barnen på grund av det förändrade ekonomiska läget. Ser man istället till höginkomsttagare så har endast 5% minskat sitt barnsparande.

“Att spara till barnen handlar om att skapa goda förutsättningar för de första kliven in i vuxenvärlden. Det är därför olyckligt att sparandet minskar och att så stora skillnader finns mellan hög- och låginkomsttagare”, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar.

Undersökningen visar att högavlönade föräldrar kan spara upp till 620 kronor i månaden medan låginkomsttagare kan spara upp till 383 kronor i månaden.

Bostad främsta sparmålet

“Vid en första anblick kan en liten minskning i sparandet inte te sig så betydelsefull men på lång sikt kan det bli kännbart för ditt eller dina barn”, säger Westerberg.

Det främsta syftet till att spara till sitt barn är att pengarna ska användas till bostad (51%) därefter körkort (34%) och studier (24%). Prioriteringsordning gäller för såväl låginkomsttagare som höginkomsttagare.

Länsförsäkring menar därför att Sverige borde titta på den norska modellen med ett skattegynnat bosparande, det stimulerar sparandet och hjälper särskilt barn till låginkomsttagare.

”Den norska bosparmodellen ger unga människor ett skatteavdrag motsvarande en viss procent av det sparade beloppet, upp till en viss ålder och upp till ett maxbelopp samt förutsatt att beloppet användas för köp av bostad”, säger Stefan Westerberg

Förklarande artiklar

Dela med dig