Aktiespararna

SBAB: Inte billigare att binda boräntan

Av Göran Lind
24 augusti 20232 min lästid
Robert Boije är chefsekonom på SBAB.
Med förväntningar om att inflationen på sikt kommer att falla, och därmed räntenivån, ligger de längre boräntorna nu lägre än den rörliga. Med Riksbankens förväntade höjning i september och möjligen en till senare i år kommer skillnaden sannolikt bli än större.

Trots detta är det inte lönsamt att binda bostadsräntan, enligt SBAB, som analyserat saken i sin senaste Boräntenytt.

SBAB har räknat ut den genomsnittliga 3-månadersräntan om den binds om var tredje månad i linje med SBAB:s prognos och jämfört denna med bundna räntor med räntebindningstider från ett år upp till fem år.

”Givet vår prognos förväntas räntekostnaderna bli i stort sett lika hög för ett bolån med en bindningstid på ett år som för ett bolån med rullande 3-månadersränta… För den som föredrar att under ett år bli av med ränteosäkerheten är det alltså, givet vår prognos, fortfarande möjligt utan att betala någon premie”, skriver SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Tvåårslån kostar mer

För bolån bundna i två år eller längre får man betala en premie på mellan 0,3 och 0,5 procentenheter jämfört med motsvarande lån med rullande 3-månadersränta.

Robert Boije framhåller att beslutet om att ha rörlig eller bunden ränta inte är självklart utifrån det osäkra omvärldsläget, det faktum att inflationen är fortsatt hög, och Riksbankens syn på behovet av ytterligare styrräntehöjningar.

”Skillnaden mellan bundna räntor och de genomsnittliga rörliga räntorna bygger på prognoser och är därför behäftade med en osäkerhet och ska om bunden ränta väljs vägas mot risken att behöva betala ränteskillnadsersättning till banken om det bundna lånet av något skäl måste lösas innan räntebindningstiden löpt ut”, skriver han.

Bunden boränta mot rörlig, %

Bunden
Rörlig
1 år4,84,8
2 år4,74,4
3 år4,54,1
4 år4,43,9
5 år4,33,9

Tabellen visar bunden ränta mot snittkostnaden för rörlig ränta under perioden, den rörliga räntan antas bindas om i enlighet med SBAB:s ränteprognos.

Marknadsnyheter

Dela med dig