ABGSC:s favoriter i gruv- och stålsektorn
ABGSC-analytikern diskuterar bland annat USA:s tullkrig. Tullarna mot Mexiko och Kanada är redan satta på paus, men en vinnare på de ståltullar på 25% som implementerades under förra Trumpadministrationen var svenska SSAB, som har omfattande verksamhet i Nordamerika. ABGSC har emellertid en säljrekommendation på SSAB. Gilani pekar på en svag europeisk stålmarknad och en nedåtgående trend i USA, men även att aktien tyngts av bolagets omfattande investeringsplaner i fossilfritt stål.
Han pratar även om att höga metallpriser och stark aktivitet i gruvorna ger stöd åt sentimentet i gruv- och stålsektorn.
Även konsolideringsaktiviteten i sektorn ökar.
”Inom många metaller har gruvinvesteringarna varit låga det senaste decenniet. Nu står sektorn inför nästa stora investeringsvåg. Den förra skedde i början av 2010-talet, vilket visar hur långa cykler vi har. När bolagen behöver investera stort ökar incitamenten för förvärv och fusioner för att hitta skalfördelar och höja avkastningen på kapitalet”, säger han.
Boliden och Alleima
Gilani lyfter fram Boliden som är såväl en fundamental favorit i sektorn som en möjlig uppköpskandidat.
”Boliden har en stark organisk volymtillväxt i år, som förstärks av de två förvärvade gruvorna. Dessutom är värderingen attraktiv. Historiskt sett har det ofta varit en bra strategi att köpa cykliska bolag när marknaden prissätter dem för bottenvinster. Då kan aktien ha en intressant ingångsnivå, precis som nu”, säger Gilani.
Inför bokslutet senare i veckan tror ABGSC att Boliden ställer in utdelningen för 2024, detta skulle minska storleken av den nyemission som kommunicerades i samband med decemberförvärvet av Lundin Minings europeiska gruvor, Neves-Corvo i Portugal och Zinkgruvan i Sverige.
Gilani ser även potential i specialstålbolaget Alleima.
”Alleima är ett skolboksexempel på hur man skapar värde genom en spinoff. Investeringstakten har dubblerats, bolaget har breddat sig mot mer ocykliska marknader och samtidigt höjt sin strukturella vinstnivå", säger han och fortsätter:
"Vi bedömer att kärnkraftssegmentet kan växa sin vinst med runt 30 procent per år fram till 2028. På gruppnivå skulle det innebära att segmentet bidrar med cirka 3 procent årlig vinsttillväxt, trots att det idag står för mindre än 10 procent av omsättningen."
LÄS MER: Analytikern om storaffären i gruvsektorn: Dagens uppgång lite snål
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.