Aktiespararna

Affärstidningarnas råd

Av Nyhetsbyrån Direkt
7 december 20205 min lästid
På måndagsförmiddagen kom flera tidningar ut med sina rekommendationer, ett bolag med utdelning varje månad får köp och en slagen jätte får sälj.

Börsveckan rekommenderar köp för Nordic Waterproofing, Recipharm och Xvivo i årets sista utgåva. Avvakta blir rådet för C-rad, EG7, Zutec och Nilfisk.

Tätskiktsbolaget Nordic Waterproofing värderas försiktigt på relativt defensiva antaganden, enligt Börsveckan.

"Bolaget växer fint och med stigande lönsamhet. Den starka balansräkningen ger också förvärvsutrymme", heter det i analysen som mynnar ut i ett köpråd på tolv månaders sikt.

Kontraktstillverkaren Recipharm har expanderat kraftigt de senaste åren och har nyligen fått det viktiga avtalet att tillverka covidvaccin åt Moderna. Värderingen må vara lite åt det höga hållet men Recipharm förtjänar viss premievärdering tack vare hög stabilitet och goda tillväxtförutsättningar, skriver Börsveckan och ger aktien en köpstämpel.

C-rad har drabbats hårt av pandemin, men orderingången har ånyo tagit fart och utsikterna för 2021 är goda, skriver Börsveckan.

"Vi gillar bolaget och dess produkter men värderingen ter sig en smula ansträngd givet den osäkerhet vi ser i marknaden. Vi fortsätter att avvakta med C-Rad", blir slutsatsen i Börsveckans analys.

EG7 har snabbt nått ett börsvärde på 8 miljarder efter en häftig förvärvsresa.

"Det är på inget sätt en självklarhet att EG7 blir någon ny Embracer. Vi anser att för mycket av bolagsvärdet ligger i förhoppningar med väldigt hög risk. Samtidigt lär förvärvsresan fortsätta, ivrigt påhejad av ägarlistan så vem vet vart aktie tar vägen? Huruvida vi bevittnar en framgångssaga eller korthus får framtiden utvisa, men vi håller oss på sidlinjen", skriver Börsveckan.

Xvivos förvärv av Organ Assist, med hjälp av riktad emission, är ett djärvt drag, och förutsättningarna att lyckas är goda, enligt Börsveckan. Värderingen är hög men Börsveckan anser att operationell stabilitet och hög tillväxtpotential gör att aktien är värd ett chansköp.

Zutec har en intressant nisch i digitaliseringen av byggbranschen och genombrottet närmar sig. Bolaget har dock mycket kvar att bevisa.

"Man kan köpa aktien till hög risk men vi lutar åt att avvakta och se tiden an några kvartal till", blir Börsveckans råd.

Nilfisk har pressats ordentligt på börsen sedan 2019 då marginal och omsättning utvecklats åt fel håll. 2020 är ett förlorat år men nästa år bör bolaget kunna hämta in det mesta av intäktstappet samtidigt som marginalen bör öka efter bolagets besparingsprogram. Även om det värsta är över har Nilfisk tappat marknadsandelar och måste visa att trenden kan brytas, skriver Börsveckan och avvaktar.

Di: ”Bräcklig balansräkning”

Det finns en uppenbar risk för att hotellkedjan Scandic Hotels kommer att ha ett "ihållande" negativt kassaflödet. Detta i kombination med en skranglig balansräkningen gör att investerare bör sälja aktien.

Det menar Dagens Industri i en analys under vinjetten Veckans aktie.

Tidningen pekar bland annat på att pandemin troligen ger ett strukturellt avbräck i affärsresandet och att detta sannolikt kommer att bli kännbart för hotelloperatörerna. Å andra sidan verkar Scandic Hotels ha självinsikt och ledningen visar upp en ödmjukhet inför utmaningarna bolaget står inför, något som bådar gått.

"Men utsikterna för ett kompakt negativt kassaflöde de närmsta kvartalen i kombination med balansräkningens bräckliga element gör att potentialen drunknar i riskerna på ett års sikt", skriver Di:s analytiker Richard Bråse.

Affärsvärlden rekommenderar köp av Recipharm och Cibus.

Genom förvärvet av brittiska Consort Medical har Recipharm blivit en av de största spelarna på marknaden, skriver tidningen i en analys på söndagen och konstaterar att Recipharm klär bra i sin nya, större bolagskostym. De vaccin-kontrakt som tecknats under hösten ger bolaget ett globalt erkännande som öppnar upp för nya möjligheter, inte minst på tillväxtområdet inom biologiska läkemedel.

"En investering i Recipharm kommer dock inte helt utan risker. Det är möjligt att 2020 har varit ett förvärvs- och coronadopat år, och att jämförelsetalen blir svåra den närmaste framtiden. Även den höga skuldsättningen ökar risken. Trygghetsnarkomaner bör således hålla sig undan", heter det i analysen.

Fastighetsbolaget Cibus Nordic intjäningsförmåga lockar Affärsvärlden med ett p/e-tal kring 14. Tidningen pekar även på Cibus utdelningsstrategi där bolaget i nuläget delar ut omkring 80 öre per aktie varje månad. Det motsvarar en direktavkastning på 5,8 procent och målet är att öka utdelningen med 5 procent årligen.

"Allt som allt ser vi Cibus Nordic som ett bra inslag i en portfölj med utdelningsfokus. Rådet blir köp", skriver AFV.

Dela med dig