Aktiespararna

Ägare förnekar maktkamp i investmentbolaget

Av Annelie Östlund
11 april 20234 min lästid
Foto: TT.
Det har spekulerats i om draget av syskonen är ett uttryck för en maktkamp inom Kinnevik - ägare förnekar.
  • Syskonen Marie, Wilhelm och Amelie Klingspor kommer att samordna sina rösträtter vid Kinneviks kommande stämmor, och tillsammans kontrollerar de 6,1% av rösterna, vilket gör dem till den fjärde mest röststarka ägargruppen i Kinnevik.
  • De betonar att syftet inte är en maktkamp inom Kinnevik eller familjen Klingspor, utan snarare ett sätt för syskonen att samarbeta och stödja ledningen och styrelsen i förvaltningen av Kinnevik. De har gemensamma åsikter om viktiga frågor som val av styrelseledamöter.

Förra veckan meddelade tre syskon i grundarfamiljen Klingspor – Marie Klingspor, Wilhelm Klingspor och Amelie Klingspor – att man framöver kommer att samordna rösträtten vid kommande stämmor i Kinnevik.

Tillsammans kontrollerar syskonen 6,1% av rösterna, vilket gör dem till Kinneviks fjärde mest röststarka ägargrupp.

Det har spekulerats i om draget är ett uttryck för en maktkamp inom Kinnevik och/eller familjen Klingspor. Men så är inte fallet, säger Wilhelm Klingspor, Kinnevikarvtagare som länge suttit i Kinneviks styrelse, men som lämnade uppdraget som ledamot för två år sedan.

”Vi hade kunnat välja att slå ihop oss med fler aktieägare i familjen, men att stämma av med många fler är också mer komplicerat och man måste bevaka så att inte flaggningsgränser passeras. Så vi nöjde oss med vår lilla syskongrupp”, säger Wilhelm Klingspor till Aktiespararen.

I dagsläget sitter ingen Klingspor-arvtagare i Kinneviks styrelse, men Wilhelm Klingspors syster Marie sitter i valberedningen.

”Det kändes lite märkligt att Marie bara representerade sig själv i valberedningen. Vi ville att hon skulle representera lite bredare. Vi syskon tänker väldigt lika när det gäller Kinnevik och har alltid haft en bra dialog. Nu har vi sagt att vi ska stämma av inför varje årsstämma i viktiga frågor. Vad vi ska vara eniga om är val av styrelseledamöter. Och sedan ska vi försöka nå enighet när det gäller övriga frågor också.”

Man har pratat om att Cristina Stenbeck håller på att retirera från Kinnevik. Är det så att ni känner att familjen Klingspor därför vill ta en större roll?

”Nej, det är inte vår tanke. Däremot kan man säga att vi som grupp väljer att stötta ledningen och styrelsen i deras förvaltning av Kinnevik. Det är en markering som vi gör. Och jag håller inte riktigt med om bilden att Cristina har lämnat Kinnevik. Att hon har lämnat styrelsen och valberedningen är ett faktum. Men att hon inte skulle vara engagerad längre i Kinnevik – det är rakt felaktigt. Det räcker med att titta på den styrelse Kinnevik har idag. Det är genom Cristinas nätverk som de allra flesta har rekryterats. Där gjorde hon ett riktigt bra arbete.”

Wilhelm Klingspor säger också att han och syskonen tror på Kinneviks strategi att skapa aktieägarvärde genom att använda kapitalet till att investera i befintliga och nya bolag istället för att dela ut kontanter.

Men det betyder att ni är oense med er syssling Johan Klingspor som flera gånger varit ute och propagerat för att Kinnevik ska återgå till den gamla ordningen och dela ut kontanter?

”Ja, där har vi i dagsläget skilda uppfattningar och vår grupp kommer att rösta enligt styrelsens förslag på stämman. Annars har vi mycket samsyn när det gäller hur Kinnevik ska förvaltas”, säger Wilhelm Klingspor och fortsätter:

”Nu är det så att strategin är omlagd, och med den en ny utdelningspolicy, vilket innebär att endast extra utdelningar ska kunna ges, då bolaget har överskottskapital. Tidigare har Kinnevik delat ut aktier i Zalando och Millicom – och man kan välja att sälja de aktierna om man vill”.

Enligt Holdings är det vad Johan Klingspor har valt att göra. Han äger 751 000 A-aktier i Kinnevik till ett värde av 125 miljoner kronor – men enligt Holdings inga aktier i de bolag som Kinnevik delat ut.

Marie, Wilhelm och Amelie Klingspor har samtidigt valt att behålla aktier i de bolag som Kinnevik har delat ut – även om syskongruppen minskat ägandet i flera bolag. I Millicom har syskonens andel minskat från 0,63% av aktierna 2020 till 0,23% idag.

I Viaplay Group har de minskat från 0,40% av kapitalet 2019 till 0,13% idag. Och i MTG har de minskat från 0,56% av kapitalet 2018 till 0,11% idag.

LÄS MERHär är bolagen Buffett tänker köpa mer aktier i

LÄS MERTre aktier att köpa för skatteåterbäringen

Dela med dig