Aktiespararna

SAS-aktien kollapsar - efter beskedet om avnotering

Av Eric Emanuelsson
3 oktober 20233 min lästid
SAS vd Anko van der Werff.
Räddningsplanen för krisande SAS är klar. Danska staten och franska flygjätten Air France-KLM blir storägare när närmare 13 miljarder kronor tas in. Men detta innebär att det inte finns något värde kvar för befintliga aktieägare och att SAS kommer att avnoteras från börsen. 250 000 aktieägare blir då av med sitt värde.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Klockan 18.00 under tisdagskvällen publicerade SAS pressmeddelandet.

Där framgår det att det krisandet flygbolaget har lyckats få in 13 miljarder kronor, och det är flygjätten Air France-KLM och danska staten som tillhör de största investerarna. Även investmentbolagen Castlelake och Lind Invest putsar in pengar.

Under onsdagsmorgonen så kollapsar aktien på nyheten i den inledande handeln med 95%.

Avnoteras - aktieägarna får inget

Det nya beskedet innebär dock att det inte kommer att finnas något värde kvar för befintliga aktieägare och SAS förväntas avnoteras från börsen från och med andra kvartalet nästa år.

”Som ett resultat av denna process förväntas samtliga av SAS stamaktier och noterade kommersiella hybridobligationer bli inlösta, indragna och avnoterade. Därmed förväntas det inte finnas något värde kvar för befintliga aktieägare i SAS och ersättningen till innehavarna av kommersiella hybridobligationer förväntas vara förhållandevis liten", skriver flygbolaget i pressmeddelandet.

Samtliga stamaktier väntas bli indragna och avnoteras från Nasdaq Stockholm, Nasdaq Copenhagen och Oslo Børs.

Castlelake största ägare

När allting är klart så kommer Castlelake att vara största ägare med 32% av aktierna. Tvåa kommer danska staten med närmare 26% av aktierna och trea är Air France-KLM med 20%.

Lind Invest kommer att äga 8,6% av aktierna.

De återstående 13,6% av aktierna kommer förmodligen att fördelas mellan och innehas av borgenärer som kan komma att få ersättning i aktier.

Det står nu också klart att rekonstruktionen innebär att familjen Wallenberg inte längre kommer att vara en av de större ägarna - efter att ha varit SAS stöttepelare i 77 år. Bankdirektör Marcus Wallenberg var nämligen med och grundade vad som sedermera blev SAS 1946.

Måste få planen godkänd

SAS har för närvarande som målsättning att få chapter 11-planen godkänd av den amerikanska domstolen i början av 2024, för att därefter erhålla regulatoriska godkännanden och genomföra en Svensk Företagsrekonstruktion på SAS AB-nivå under 2024.

SAS rusade som mest 50% under tisdagen efter nya ägaruppgifter, men stängde till slut på plus drygt 9%.

LÄS MER: Budryktena runt SAS före beskedet

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

SASMarknadsnyheter

Dela med dig