Aktiespararna

Aktiechefen efter kursrasen - detta blir viktigt framöver

Av Jessika Bouveng
22 juli 20242 min lästid
Kursras i flera av de viktiga verkstadsbolagen - bör investerare vara oroliga? Lars Söderfjäll, aktiechef på Ålandsbanken.

Slutet av förra veckan bjöd på en rad tunga rapporter från bland annat Atlas Copco och Saab - många av storbolagen har fallit tungt, däribland flera verkstadsbolag. SKF backade till exempel 1,4% på rapportdagen och ABB gick minus 5,2%.

Både bolagens omsättning och vinstresultat har inte motsvarat förväntningarna i många av fallen.

Just verkstadsbolagen är betydande för hela Stockholmsbörsen och väger tungt på index. Att dessa storbolag backar kan därför vara en anledning till oro. TT har pratat med Ålandsbankens aktiechef, Lars Söderfjäll. Han bedömer att läget är stabilt och ser inga tecken på en kommande motgång.

”Det handlar mer om att de har levererat bra resultat flera kvartal i rad. Marknaden har därför skickat upp vinstmultiplarna (företagets förväntade vinst nästa år i relation till dess börsvärde). Man har därmed inte råd att ens missa marginellt, säger han till TT.

Lars Söderfjäll ser en viss stabilisering hos flera av bolagen, exempelvis Volvo, och anser att konjunkturavmattningen är ett faktum om man ser till de senaste kvartalen.

”Transportefterfrågan brukar vara en tidig indikator och Volvo ser till och med en svag uppgång. Det känns som att man har det värsta bakom sig.”

Räntesänkningar fortsatt i fokus

Avgörande för resterande delar av 2024 blir utöver rapporter en rad andra faktorer så som räntesänkningar.

”Jag tror det finns ett utrymme för fortsatt uppgång och en hygglig avslutning men det förutsätter att man får till att privatkonsumtionen tar fart, dels genom reallöneförbättringar och att räntorna kommer ned.”

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

MarknadsanalyserVolvoSaabSKF

Dela med dig