Aktiespararna

Aktiechefen: Givet köp - bolaget är underskattat

Av Eric Emanuelsson
14 april 20237 min lästid
Karl Hedberg är aktiechef på Carnegie. .Foto: Shutterstock och pressbild
Karl Hedberg tror på dubblering - tipsar också om billiga kassakon: "Lär komma extrautdelning".

En aktie som kan dubblas i värde på några år och en given säljkandidat.

Det är några av aktietipsen från Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie.

”Marknaden har missat den långsiktiga potentialen som bolaget har”, säger han.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Karl Hedberg ser köpläge i Gränges. Aktien har en förhållandevis stark period bakom sig och är upp drygt 18% i år.

Men det finns en stor potential som marknaden har missat eller underskattat, vilket gör att Hedberg tror att aktien kan dubblas i värde under de kommande åren.

Anledningen är att Gränges har börjat producera en komponent som behövs i litium-jon-batterier, vilket är de batterierna som finns i många el-bilar.

Och givet elektrifieringstrenden i samhället och att antalet el-bilar lär växa markant under de kommande åren, borde Gränges kunna sälja väldigt mycket av de här komponenterna.

”Gränges har redan börjat sälja det här men volymerna kommer gradvis öka under de kommande kvartalen. Det är en väldigt lönsam produkt och tillväxten kommer vara snabb – vilket inom en snar framtid kommer påverka Gränges resultat kraftigt”, säger Karl Hedberg.

Aktien som kan dubblas i värde

Han säger att detta är något som marknaden missat, då den just nu fokuserar mer på ”här och nu” och inte på den långsiktiga potentialen hos Gränges.

”Det är dessutom en väldigt noggrann och kostsam process för att komma i gång med att tillverka sådana här batteri-komponenter, så konkurrensen lär inte vara stenhård”.

I dag kostar en Gränges-aktie drygt 101 kronor och Carnegie har en riktkurs på 115 kronor under de kommande sex till tolv månaderna. Men vid 2025 tror Carnegie att aktien kan ha dubblats i värde och vid den tidpunkten har man en potentiell riktkurs på cirka 200 kronor.

Nästa köpkandidat för Karl Hedberg är teleoperatören Tele2. En riktig utdelningsmaskin som haft det tufft på börsen sedan andra halvan av 2022. Anledningen är att marknaden var orolig för att bolaget skulle få problem med de stigande energipriserna och därmed handlades aktien ned kraftigt i slutet av förra året.

”Då blev det mycket negativt fokus på den här sektorn, men nu kan vi se att energipriserna har förbättrats under början av 2023. Så den energikrisen som många befarade har inte riktigt inträffat, utan priserna har kommit ned på lägre nivåer. Detta lär ge en positiv effekt för Tele2 i det första kvartalet för 2023”, säger Hedberg.

Utdelningsmaskinen som lär komma med en extra utdelning

Det kan i sin tur ge en skjuts i aktien i det korta perspektivet, men det är inte den främsta anledningen till Karl Hedbergs köpstämpel. Den motiveras i stället av att han tror att aktiemarknaden fortsatt kommer att vara volatil och då lär många investerare uppskatta Tele2, som har defensiva kvaliteter och där det finns en hög prognossäkerhet i den förväntade vinstutvecklingen. Men framför allt för att bolaget förväntas dela ut mycket pengar till sina aktieägare och därmed ge en hög direktavkastning under flera år.

”Samtidigt som aktien är för lågt värderad nu, givet det höga kassaflödet bolaget har och därmed utrymme att kunna dela ut mycket pengar”, säger Hedberg.

I dag kostar en Tele2-aktie drygt 106 kronor och Carnegies riktkurs för de kommande sex till tolv månaderna är 125 kronor. Det kan låta som en relativt begränsad uppsida, men då ska man komma ihåg totalavkastningen som kommer med den höga utdelningen och dessutom tror Carnegie att Tele2 kommer göra en extrautdelning under hösten.

”Det är troligt”, säger Karl Hedberg.

Sälj konkurrenten

En teleoperatör som Hedberg dock inte tror på är Telia. Trots att aktien gått oerhört tungt under flera år tror Hedberg att aktien kan pressas ned ytterligare samtidigt som han inte ser någon större potential till att bolaget kan överraska positivt.

”Dels beror det på att Telia inte gynnas av de lägre energipriserna på samma sätt som Tele2, då de har bundit sina elavtal under en mycket längre period. Men framför allt så baseras vår negativa syn på aktien av att vi inte tror att bolaget kommer kunna skapa tillräckligt stora kassaflöden för att kunna upprätthålla den utdelningsnivå som man har kommunicerat”.

Hedberg tror att Telia kommer behöva gå ut och berätta för aktieägarna att de nästa år måste dela ut mindre pengar.

”Så länge den osäkerheten finns kommer nog få vara beredd att kliva in, utan i stället ser vi risk att aktien pressas ned ännu mer”.

Toppen kan vara nådd för kursraketen

Ytterligare en säljkandidat är värmepumpsbolaget Nibe, som gjort sig känd för att vara en otrolig kursraket på börsen.

Men frågan är om inte toppen snart är nådd, menar Karl Hedberg.

”Här tycker jag att man ska överväga att sälja för att sätta in pengarna i något som har större potential att växa. Nibe har gjort väldigt mycket rätt och de är verksamma på en marknad som är het just nu, men det syns å andra sidan tydligt i värderingen av bolaget”, säger han.

Enligt Hedberg finns det visserligen liten risk för besvikelser med Nibe, men också mindre chans till en större kursuppgång.

Tittar man på värderingen för innevarande år så handlas Nibe till nästan 50 gånger vinsten.

”Det betyder att bolaget kommer behöva växa rätt så kraftigt de kommande åren för att försvara den värderingen. Och samtidigt är det numera så att Nibe är långt ifrån ensamma på den här marknaden. Lyfter man blicken finns det en risk att utbud och efterfrågan kommer att förändras ju fler konkurrenter som dyker upp. När kunden har ett helt annat utbud att välja på finns det en risk att marginalerna pressas hos Nibe”.

Svårt att växa genom förvärv

Bolaget har tidigare gjort flera framgångsrika förvärv som fått bolaget att växa. Men i takt med att de blir större är det inte lika enkelt.

”Det betyder ju att förvärven måste bli större och större för att bolaget ska kunna växa i samma takt, vilket gör det svårare”, säger Hedberg.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

LÄS MER: Experten: Köp den slaktade utdelningsaktien - är felprissatt

LÄS MER: Korta portföljen: Duon dubblar innehavet i nedpressade aktien

Dela med dig