Aktiespararna

Aktiechefen: Så går börsen under våren 2024

Av Eric Emanuelsson
6 februari 20242 min lästid
Karl Hedberg är aktiechef på Carnegie Private Banking.
Börsen ska ned i februari. Men sen ska den upp igen och mot nya rekordhöjder under våren. Det tror Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking: ”Jag ser förutsättningar för en fortsatt positiv börstrend ett par månader till”, säger han till Carnegie.

Förra veckan var full med makronyheter och räntebesked från bland annat Fed och Riksbanken.

LÄS MER: Detta är styrräntan och så fungerar den

Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, säger att scenariot nu har stärkts för att det blir en mjuklandning i konjunkturen och att räntesänkningar sker under året.

"Osäkerheten ligger mer i hur många räntesänkningar det blir och när vi får se den första", säger han till Carnegie.

LÄS MER: Därför stiger börsen när räntan faller

Bra rapportsäsong

Samtidigt är vi mitt uppe i en rapportperiod och Karl Hedberg säger att bolagens Q4-rapporter generellt har levt upp till marknadens förväntningar när det kommer till intäkter och resultat.

Samtidigt har vi inte sett några större förändringar i bolagets vinstprognoser för resten av 2024, vilket är ett gott tecken.

Det som också är positivt är att marknaden har varit mer förlåtande mot bolag som har släppt rapporter som varit något under förväntan.

"Sentimentet börjar också bli mer positivt kring aktier som inte hängt med i den senaste tidens uppgång. Det tror jag är något vi kommer se mer av även under detta kvartal", säger Hedberg och nämner att flera bolag som tidigare ratats av marknaden, tagits emot väl under den här rapportsäsongen.

"Det talar för att man ska fortsätta öka exponering mot bolag i segmentet under de allra största large cap-bolagen".

Så går Stockholmsbörsen framåt

Generellt tycker Karl Hedberg att investerare fortsatt bör vara försiktiga med verkstadssektorn och alltjämt positiva till banksektorn.

När det kommer till börsutvecklingen kommande månaderna tror Hedberg på en positiv trend och att det breda indexet OMX30 noterar ett nytt kursrekord under våren.

LÄS MER: De vanligaste indexen på Stockholmsbörsen

"Men sannolikt får vi se en ny kort rekyl innan dess. Kortsiktiga investerare kan positionera sig för det scenariot genom att öka kassan tillfälligt och köpa på svaghet under februari. Mer långsiktiga investerare tar i stället sikte på nya rekordnoteringar under kommande månader", säger aktiechefen.


LÄS MER: Veckans aktie: Mycket ser bra ut - men aktien är rättvist värderad

LÄS MER: Joacim Olsson sågar regeringens förslag om att slopa ränteavdrag för lån på aktier


Marknadsanalyser

Dela med dig