Aktiespararna

Aktiechefen: Upplagt för generösa utdelningar

Av Elin Hanspers
16 januari 20242 min lästid
Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg ser förutsättningar för generösa utdelningar näs bokslutssäsongen nu står runt knuten.

Aktiechefen: Upplagt för generösa utdelningar

Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg ser förutsättningar för generösa utdelningar näs bokslutssäsongen nu står runt knuten.


Rapportsäsongen ligger i startgroparna och med den börsbolagens utdelningsbesked. I en börskommentar skriver Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg att generösa utdelningar verkar ligga i korten.

”Det är upplagt för en bra utdelningssäsong givet bolagsvinster som utvecklats väl under 2023 och förväntan om en mjuklandning i år snarare än en hårdlandning. Mot det ska ställas risken att boksluten innehåller signaler från bolagen om en mer osäker efterfrågebild, men det är inte mitt huvudscenario. Sammantaget talar det för att bolagen inte kommer vara alltför försiktiga med att dela ut det gångna årets vinster till aktieägarna”, säger han.

Vidare menar han att Electrolux vinstvarning i fredags inte ger skäl för oro inför kvartalsrapporter bland andra konsumentinriktade börsbolag.

”En stor del av vinstmissen mot marknadens förväntningar beror på bolagsspecifika kostnader kopplade till flytt av produktionsanläggningar. Den motvinden kommer vi inte se hos andra bolag”, säger han.

Kortsiktigt rekylläge

Kortsiktigt ser Karl Hedberg annars att det är fortsatt rekylläge på börsen.

”Hittills har rekylen mest skett i form av tid snarare än rörelse nedåt, men jag tror att vi kommer se mer av rekylen när marknaden börjar justera ned förhoppningarna om antalet räntesänkningar i år”, säger han.

LÄS MER: Danske: Ser positivt på aktier inför 2024

LÄS MER: Lars Söderfjell: Bäddat för börsuppgång

Marknadsnyheter

Dela med dig