Aktiespararna

Aktien har åkt berg- och dalbana - nu är det köpläge

Av Jessika Bouveng
12 oktober 20233 min lästid
Stora Enso såg sin aktie falla rejält efter att man redovisat rapport för det andra kvartalet. Dyket på börsen följdes dock av ett rally - och nu höjer Handelsbanken sin rekommendation för aktien inför kommande rapport.

Vi närmar oss en rapportsäsong med stormsteg och den 24 oktober är det Stora Ensos tur att visa böckerna för det tredje kvartalet.

I en ny analys skriver Handelsbanken att man väljer att höja sin korta rekommendation för skogsindustribolaget till köp från behåll och upprepar den långsiktiga på outperform.

Handelsbanken har inför perioden 2023-2026 sänkt sina vinstprognoser med 4,6% för Stora Enso. Detta med anledning av fortsatt höga virkespriser i Norden i kombination med en sämre efterfrågan på bolagets produkter.

Samtidigt tror banken att investerare redan positionerat sig för lägre estimat och att prognoserna därför inte bör komma som en överraskning.

"Vi intar nu även en positiv syn på aktien i det korta perspektivet och höjer vår rekommendation på tre månaders sikt till Köp (från Behåll), främst som en följd av att vi tror att produktpriserna nu ligger på bottennivåer och att massapriserna i Europa och Kina är först ut med att höjas efter nedgången", skriver Handelsbanken i analysen.

Rally bland skogsbolagen

När Stora Enso öppnade böckerna för det andra kvartalet tog aktien en smäll och rasade kraftigt på börsen. Sedan dess har det dock skett ett börsrally bland skogsbolagen och Stora Enso är upp drygt 13% på tre månader.

I en genomgång av de stora skogsbolagen som Aktiespararna gjorde för några veckor sedan så sa Oskar Lindström, råvaruanalytiker på Danske Bank, att rallyt bland annat berodde på att massa priset slutat att falla.

Läge för bottenfiske

Flera analytiker har uttryckt att skogsbolagen börjar se intressanta ut och att det kan vara läge för bottenfiske. Aktiechefen på Carnegie Private Banking, Karl Hedberg, tycker att man ska plocka upp stora Enso under hösten.

"Skogssektorn känns intressant igen och där är Stora Enso förstahandsvalet. Bolaget kommer från ett dystert år vad gäller vinstutvecklingen och hela sektorn har varit svag. Men jag tror att priserna i alla de segment som Stora Enso är verksamma i har bottnat ur och snart kommer efterfrågan också komma tillbaka", har Karl Hedberg förklarat i en tidigare intervju med Aktiespararna.

Stora Enso handlas idag upp dryga 1% och handlas i skrivandes stund för ungefär 146 kronor.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

LÄS MER: Lyxjätten fortsätter backa - rådet: Passa på och köp

Stora EnsoMedia och analyshus

Dela med dig