Aktiespararna

"Aktien känns intressant - tajmningen väldigt bra"

Av Cristofer Andersson
19 september 20228 min lästid

Historiken visar att när det är ”risk off” på marknaden tenderar mindre bolags aktiekurser att straffas hårdare än de som är noterade på large cap. Mönstret tycks återupprepa sig även detta år, vilket kan observeras när bland annat den populära fonden AMF Småbolags utveckling studeras.
Fondförvaltare sedan 2006 är Angelica Hanson och sedan hösten 2020 även Tomas Risbecker. Angelica har snart förvaltat fonden i närmare 20 år och således har hon fått erfara såväl upp- som nedgångar.
Vad är hennes syn på börsen just nu och hur reflekterar hon och hennes medförvaltare kring innehaven?


Hur kommer det sig att det blev småbolag som blev din nisch och inte någon globalfond?

"Efter civilekonomexamen arbetade jag med kreditberedning på Finans Vendor, ägt av Investor. Vi erbjöd finansiering för bolag inom Wallenbergssfären och på det sättet växte intresset för bolagsanalys. Jag arbetade sedan som finansanalytiker på Robur och sedan med fondförvaltning. Mindre bolag är det roligaste segmentet där du själv kan tillföra mycket eftersom de inte är så välanalyserade. Här kan du fortfarande hitta lite oupptäckta välskötta nischade bolag med stor potential."

Aktiekurs är en sak, bolag och dess fundamentala utveckling en annan. Sällan korrelerar dessa i det korta perspektivet, men absolut så i det långa detsamma. Under de första 9 månaderna detta räkenskapsår har fonden sjunkit med cirka 35%. Vad är dina tankar om fondens utveckling såhär långt in på året? Relativt de skakiga tider som råder – är ni nöjda? 

"Nej, vi är absolut inte nöjda, men som aktiv förvaltare slår det mer mot avkastningen under orostider med minskad riskaptit. Vi tror på fundamental analys där långsiktig vinsttillväxt blir avgörande för kursnivåer. Således höjer vi blicken och kämpar på. Från tid till annan sker en marknadskorrektion. Det inträffar ofta i samband med oväntade händelser – så kallade ”svarta svanar”. Ukraina har ställt allt på sin spets med, förutom oerhörd tragedi, kraftiga inflationseffekter på råvaru-, transport- och energipriser, vilket skapar problem."

"Jag vill också i sammanhanget lyfta fram, med all ödmjukhet, att AMF Småbolag visserligen gått sämre än sitt jämförelseindex i år, men annualiserat två år bakåt har fonden gått betydligt bättre än sitt jämförelseindex CSRXE med +-0. På både tre års sikt och fem års sikt har vi verkligen outperformat både CSRXSE och Large Cap Index SIXPRX. Långsiktigheten är essentiell."

Från en sak till en annan. Fed höjer räntan och spås höja än mer. Liknande tongångar är gällande såväl ECB som den svenska Riksbanken. Hur kommer detta påverka börsen de närmaste 6 månaderna i allmänhet och era innehav i synnerhet?

"Jag skulle behöva se in i kristallkulan, men inflationen måste bemästras och en del åtgärder verkar nu ske, tillexempel inom bränsle- och energipriser för att konsumenten ska återfå förtroendet. Om det inte sker kommer ju företagens efterfrågan drabbas av en ond spiral. En hel del är inprisat i den recessionsomvärdering som skett, men för ett bättre börshumör härifrån krävs tydliga tecken på dämpat inflations- och lönetryck, lite tillväxttro samt stabilare konsumentförtroende. Det kan ta ett tag.

När innehaven i er fond studeras framkommer att det är en bred diversifiering mellan olika sektorer och bland topp tre hittas Hexatronic, Axfood och Trelleborg. Kan du motivera varför dessa bolag är era tre största innehav?

"Ja, i tuffa tider gäller det verkligen att ha en bra riskspridning i portföljen. Vi ser mycket positivt på Hexatronics utveckling där de nu upprepar tidigare satsningar i Sverige i främst USA, Tyskland och UK, där fiberpenetrationen är på väldigt låga nivåer men med nya pågående infrastruktursatsningar. Bolaget har gjort ett antal förvärv och utökat sitt helhetserbjudande till operatörer. Hexatronic är fondens främsta bidragsgivare under flera år och positionen har växt. Således har vi trimmat lite i aktien på bra nivåer."

"I Axfood har vd, Klas Balkow, gjort ett mycket bra jobb med att förbättra lönsamheten trots covidproblematik i både grossist- och gränshandeln. Framför allt Willys, med lågt prissegment, gynnas nu av tuffare tider för konsumenter."

"Trelleborg ändrar ju hela sin karaktär när wheels-delen säljs av. Tajmningen ser väldigt bra ut eftersom gas och råvarurelaterat nu minskar i betydelse för koncernen. Aktien känns intressant med mer fokus på lönsamma Sealing Solutions samt en kassa som räcker till både förvärv och aktieåterköp."

AMF Småbolag är en aktivt förvaltat fond och minst ska 75 % investeras på Stockholmsbörsen. Just nu är cirka 98 % investerat i svensknoterade bolag – varför?

"Att gräva där du står är ett passande uttryck, för det är enklare att verkligen förstå ett bolag och dess verksamhet om du följer det på nära håll. Bolagsbesök som vi prioriterar blir enklare och mer frekventa liksom att följa konkurrenter i närmiljö. Här har vi har en absolut fördel och via vårt globala team kan vi också lätt få information om utländska konkurrenter."

"De senaste åren har den svenska börsen haft en stark utveckling så den allokeringen har varit rätt. Intresset för Sverige märks inte minst när flera nordiska bolag ändå valt att notera sig på Stockholmsbörsen. Dock stänger vi inte dörren till Norden."

Ni har flera fastighetsbolag i fonden, däribland Fabege, Sagax, Balder och Wihlborgs. Många fruktar en sorts ”död” för sektorn – vad är din tanke och tro om sektorn de närmaste 6–12 månaderna och kommer vi få se en fortsatt konsolidering?

"På kort sikt är vi ganska neutrala till sektorn. Sagax har exponering mot lager och lättare industrifastigheter i Europa som är ett bra, växande segment. Vi föredrag bolag med stark kassa, låg belåning, stabila kassaflöden och gärna merparten i bankfinansiering. Jag är lite osäker på om konsolideringen fortsätter redan nu, men visst tillfällen kan ju dyka upp."

Vilken sektor finner du just nu mest intressant respektive minst intressant och varför?

"Vi arbetar mer med stockpicking än bred sektoranalys. Den passar nog bättre på större globala marknader, där bransch blir mer relevant. Däremot tänker vi tematiskt. Det är viktigt att tidigt se de långsiktiga strukturella förändringar som driver företagens utveckling."

Innan vi avslutar vill jag ställa en sista fråga; Varför ska man investera i AMF Småbolag?

"Som grupp och över tid utvecklas småbolag bättre än de större företagen, även om konjunkturnedgång påverkar negativt i det korta perspektivet. Därför ska man alltid ha en långsiktig vy för sitt fondsparande och även en bra mix av fondsegment. AMF:s fond har visat en historiskt god utveckling mätt både mot index och konkurrenter. Utöver att vi har full fokus på våra innehav, hjälper vi dem också genom att aktivt stötta dem i valberednings- och hållbarhetsfrågor. Därigenom föreslår vi bland annat potentiella styrelsekandidater för att bolaget ska kunna utvecklas positivt även åren framöver. Vi tar verkligen vårt ansvar som aktiva ägare, vilket uppskattas av bolagen. Avslutningsvis är fondavgifterna humana, vilket får en stor effekt över åren för våra andelsägare."

Angelica Hansson, förvaltare av AMF småbolagsfond. Foto: Pressbild.

Genrebild på börsmarknaden. Foto: Shutterstock

Dela med dig