Aktiespararna

Seafire rasar på börsen - vd:n om det utmanade halvåret

Av Cristofer Andersson
13 oktober 20238 min lästid
Seafires vd Johan Bennarsten.
Förvärvsbolaget Seafire har gått oerhört tungt på Stockholmsbörsen och är minus drygt 50% på bara tre månader. Nu berättar bolagets vd Johan Bennarsten om den senaste kvartalsrapporten, det utmanande året samt omfinaniseringen som skedde under våren.

Det har varit ett utmanande första halvår och i rapporten för det andra kvartalet skriver Bennarsten att det framför allt var tre dotterbolag, DOFAB, Hedén samt Nordbutiker, som påverkade resultatet negativt.

”DOFAB har haft en sämre utveckling under 2023 jämfört med 2022, delvis på grund av avvaktande kunder som inväntar en stabilisering av ränteuppgången, men även osedvanligt starka jämförelsetal under Q2 2022. DOFAB har en gynnsam marknadstrend på sikt med både ökat fokus på hållbarhet och ökade EU krav på energieffektivisering. Just nu handlar det om ett starkt fokus på sälj och uthållighet”, säger Bennarsten.

Han fortsätter:

”Gällande Nordbutiker är marknaden överköpt efter pandemiåren, som tillsammans med en stark dollar har pressat omsättningen och marginalerna. Vi bedömer att Nordbutiker har påverkats mindre än många konkurrenter, som en efter en slås ut med rekonstruktion eller konkurs. Under 2024 är vi väl positionerade med ett bra testvinnande sortiment och förstärkt marknads- och försäljningsorganisation, vilka tillsammans med minskad konkurrens ger goda förutsättningar för en återhämtning, även i en pressad ekonomi.” 

"Vi han inte parera fullt ut"

Vad som även påverkade resultatet negativt i den senaste rapporten var valutornas utveckling. Således väcks frågan om Bennarstens tankar om valutasäkringar.

”Vi säkrar valutan i en handfull bolag som har inköp och försäljning i andra valutor, men de kraftiga rörelserna i maj hann vi inte parera fullt ut. För industribolagen sker prissättning till kund kvartalsvis eller halvårsvis beroende på bolag, men en förändrad produktmix med större orders än förväntat tillsammans med den kraftiga kronförsvagningen gjorde att vi kom ur fas mellan inköp och försäljning i ett bolag”.

Den situationen är nu åtgärdad.

”Framåt går vi i takt och förhoppningsvis kan vi ta hem tappet när vi behåller högre priser och gör inköp nu när kronan har förstärkts något.”

Tvingats dra ned på personal

Att förhålla sig till och bearbeta de stigande kostnaderna som drabbat alla bolag är prioriterat, förklarar Bennarsten.

”Vi har en aktiv prisstrategi och som många andra bolag har vi höjt priset på våra produkter och tjänster från 2022, när priserna ökade kraftigt. När nu priserna vänder ned lite och marknaden sviktar vilar vi inte på hanen, utan kräver prissänkningar och upphandlar nya avtal med nya leverantörer".

Han fortsätter:

”Sedan gäller det att ha rätt kompetens och resurser i bolagen i en förändrad marknadssituation, vilket inneburit att vi i många bolag befinner oss i en transformationsresa och har ställt om organisationen för det nya läget genom att ta in ny kompetens. Utöver detta har vi också genomfört personalneddragningar. Totalt sett har det inneburit ett reducerat antal medarbetare, vilket kommer ge full effekt i början av 2024”.

Konkurrenskraft stavas agilitet, det vill säga att vara dynamisk och smidig. Detta återkommer Bennarsten till flera gånger under samtalet.

”En långsiktig Seafirestrategi för dotterbolagen är ständig förbättring, vilket bland annat innebär ökad produktivitet och effektivisering med inslag som ökad digitalisering, automatisering och produktivitetsökning. Ständiga förbättringar är viktigt för ökad konkurrenskraft.” 

Fått ner räntekostnaderna

Bland kostnader finns de finansiella sådana, såsom räntor. Just nu har Seafire en skuldsättning, på rullande tolv månader, motsvarande 2,9 x justerad EBITDA. Ett av koncernens finansiella mål är att den räntebärande nettoskulden i relation till justerad EBITDA ska vara x 2,0–3,25 och således ligger bolaget inom intervallet. Emellertid väcks frågan om kostnaden är värd den förmodande och önskade avkastningen givet de stigande finansieringskostnaderna?

”Vi kommer från en finansiering med en obligation som i mars 2023 omfinansierades med en bankfinansiering. Den räntebärande skulden minskade från 600 miljoner kronor till 350 miljoner kronor och räntan i stort sett halverades från runt 11,5% till strax över 6%. På årsbasis minskar räntekostnaderna med ca 50 miljoner kronor”.

Vd:n fortsätter:

”Vi är mycket stolta över att ha genomfört en omfinansiering i inledningen av 2023 i en relativt utmanande marknad. Vi har fortsatt en något hög lagerkapitalbindning som vi förväntar oss ska gå ner med 40–50 miljoner kronor de kommande 12 månaderna. Tillsammans med det positiva kassaflödet, som nu kan gå till amortering istället för enbart räntebetalning vid en obligationsfinansiering, bedömer vi att den räntebärande skulden är rimlig.”

Stora engångskostnader

När serieförvärvare analyseras är ett par viktiga nyckeltal ROE (avkastning på eget kapital) samt ROIC (avkastning på investerat kapital). På rullande tolv månader uppgår förstnämnda till -2,5 % och sistnämnda till -1,7 %, medan snittet de senaste fem åren har varit -14,9 % respektive -2,7 %.

Vad krävs för att ni dels ska ta er ur nuvarande negativa territorium, dels fortsätta att öka lönsamheten?

”Vi har sedan starten 2016 varit i en uppbyggnadsfas med en dyr finansiering och en stor overhead relativt omsättningen. 2023 är ett år där plattformen är på plats med över 10 bolag, som ger en omsättning på över 1 miljard kronor och tillräcklig lönsamhet för att driva förvärvsstrategin med det egna kassaflödet”.

”Ser man tillbaka på de rullande tolv månaderna från juni 2023 har vi haft stora investeringar och engångsposter; mainmarket 20 miljoner kronor, omfinansiering 20 miljoner kronor, effekt av avvecklingen av ägandet i Linguacom med 23 miljoner kronor samt en förändrad redovisning för SolidEngineer om 15 miljoner kronor. Totalt har nämnda faktorer belastat resultatet med nästan 90 miljoner. Inte heller att förglömma är våra nu, sedan april 2023, mindre räntekostnader, som framgent kommer visa avtryck. Justerar du med dessa poster är vår ROE nästan 15% på rullande tolv månader till och med juni 2023. Då ska man även beakta att vi gör relativt stora avskrivningar på immateriella övervärden i förvärvsanalysen, vilka belastar resultatet i nuläget med knappt 20 miljoner kronor.” 

Creades - bra sparringpartner

Bennarsten äger själv aktier motsvarande 4,1 % av såväl röster som kapital och ett än större ägande har Creades, som per 30 juni äger 18,5 % av både kapital och röster.

Vad betyder investmentbolagets ägande?

”Creades var den första institutionen i ägarlistan och har på flera sätt varit en förutsättning för den resa som vi gjort sedan april 2021. Bland annat fick vi med detta möjlighet att bredda ägarbasen ytterligare och ta in kapital i marknaden samtidigt som vår konkurrenskraft i förvärvsdialoger ökade väsentligt. De är en bra sparringpartner som är professionell och stöttande i allt från kapitalmarknadsfrågor, som vid vår möjlighet till bankfinansiering, till att bidra med sitt nätverk. Det är en trygghet att ha en ägare med en huvudman med entreprenörsbakgrund. Nu ska vi se till att de och övriga ägare får en god avkastning på sin investering.” 

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.


SeafireIntervjuer

Dela med dig