Aktien ska tillbaka till gamla toppar
Ambea - Omsorgsaktien piggnar till
Vi väljer att ta en inledande position i omsorgsbolaget med stöd av en kanonrapport. Vi ser goda möjligheter att aktien ska tillbaka 80 kronor i närtid.
- Ambea är verksamma inom vård och omsorg, främst i Sverige men också på andra nordiska håll. Covid drabbade självklart såväl patienter som bolagets ekonomi och aktiekursen har varit rejält pressad från tid till annan.
- Aktien piggnade visserligen till för ett år sedan och kom i våras tillbaka över 80 kronor, samma nivå som före coronautbrottet 2020.
- Efter årets första kvartalsrapport föll dock aktien tillbaka brant. Detta eftersom omsättningen krympte, liksom rörelseresultatet, jämfört med Q1 2020. Och enligt utsikterna skulle det gå dåligt också i andra kvartalet. Enligt bolagets bedömning var Covid-19 förklaringen: lägre inflyttningstakt och högre kostnader för skyddsmaterial med mera.
- Det fungerade inte som bortförklaring på börsen. Aktien dalade eller trendade nedåt för att igår bottna under 60 kronor.
Väldigt fin rapport
- I dagens rapport ökade omsättningen med 7 procent, varav 4 och organiskt 3 procent. Rörelseresultatet stack iväg med 20 procent och nettoresultatet med 25 procent vilket gav 2,01 kronor per aktie. Sett över nio månader är vi uppe i 2,90 kronor per aktie vilket är lite mer än fjolårets 2,82 kronor.
- Fjärde kvartalet ifjol gav 0,98 kronor per aktie och helåret därmed 3,80 kronor. Utsikterna är nu positiva och vi räknar med att omsättningen växer i Q4 och att marginalen återställts vilket ger en vinst per aktie på cirka 2 kronor. Det blir då 4,90 kronor på helåret.
- Men om vi justerar för extrakostnader under första halvåret 2021 taktar vi snarare 8 kronor. Något i den stilen hoppades börsen på i våras då kursen klättrade på. Vi bör komma tillbaka dit.
Treårsgraf i Ambea där vi ser hur aktien pressats i spåren av corona men där vi vädrar morgonluft och siktar på gamla toppar på 80 kronor.
Låg värdering till låg risk
- Behovet av vård och omsorg ökar över tid vilket ofta förklaras med att antalet äldre blir allt fler. Riskerna i Ambeas verksamhet är normalt sett små och tillväxten är god också framgent både organiskt och via förvärv.
- Vi tycker inte att vi tar i ifrån tårna när vi sätter en riktkurs på 80 kronor baserat på 8 kronor per aktie med en konservativt satt vinstmultipel på 10x, likt aktien har handlats till historiskt. Dagens kursrusning är bara början på en resa där aktien tillfrisknar och kursen från i våras återställs.
- Positionen tas till kursen 63,75 kronor och positionen utgör 7,5 procent av portföljen.
Electrolux - Högutdelare med bra kurspotential på kort och lång sikt
Caset i korthet
- Vi känner alla Electrolux. Kanske inte alltid de bästa grejerna men bra och här satsas sedan ett par år allt mer på innovation och marknadsföring som tillsammans stärker varumärket, gör kunder nöjdare och förbättrar snudd på evigt skral lönsamhet.
- Vitvarumarknaden påverkades positivt i Covid-19 tider då många haft tid att bygga om, inte sällan kök som hos hemarbetare kommit till användning dagen lång. Marknaden är historiskt sett svängig.
- Electrolux är en av världsledarna med mål att växa med minst 4 procent och hålla en rörelsemarginal på minst 6 procent. Tittar vi bakåt i tiden har målen inte uppnåtts. Blickar vi framåt ligger de inom räckhåll.
- I tredje kvartalet blev tillväxten negativ med -3 procent, men hittills i år ligger den på 10 procent. Rörelsemarginalen i kvartalet blev 5,3 procent och är 6,6 procent på nio månader. Också här finns komponentbrist och högre priser på insatsvaror av flera slag. Men detta har hanterats väl.
Värderingen
- Aktien handlas med ett lågt p/e-tal på 10. Företagsvärdet ställt mot rörelseresultatet (EV/Ebit) är under 8. Den finansiella ställningen är strålande och (netto) lånebefriad.
- Vinster behöver inte samlas på hög och beslut har fattats om mer generös utdelningspolitik. Häri ligger en, enligt oss, stor kurspotential på längre sikt för den som planerar att äga aktien under en längre tid.
Kraften i aktieåterköp
Framöver ska hälften av vinsten delas ut och kanske framförallt ska återköp av egna aktier bli normalt och göras under flera år. Direktavkastningen (utdelningen) ligger då på 5 procent. Genom återköp av egna aktier, som efter styrelsebeslut just dragits igång, ska kommande vinster fördelas på färre aktier vilket ju gör att även om resultatet skulle stå och stampa så ökar vinsten per aktie. Förförandet ses som enkom positivt och att det görs till låga multiplar känns bra.
Återköp för 2,8 miljarder kronor har inletts och ska göras under fem månader fram till slutet på mars 2022. Det motsvarar nästan 5 procent av utestående aktier och aktuellt börsvärde på 57 miljarder kronor. Magnituden på återköpen ska fortsätta flera år framåt (till och med öka) och kanske kan vi då se något liknande som vi sett i Swedish Match?
Ettårsgraf i Elcetrolux där aktien nu ser ut att etablera sig över 200 kronor. Vi tar sikte på i första hand 225 kronor.
Position
Positionen tas till kursen 200,5 kronor och positionen utgör 7,5 procent av portföljen
JM
De två ovanstånde köpen finansieras delvis av en försäljning av JM-aktien. Vi väljer att sälja av aktien efter att den pinnat på norrut i snabb takt och vi tycker att risken för en tråkigare kursresa i närtid har ökat. Vi låser in vinsten på 16 procent på en dryg månad.
Övriga händelser i portföljen
Physitrack
Det är oerhört frustrerande att sitta på ett innehav där den fundamentala biten ser intakt ut men aktien fullständigt havererar på samma gång. Ungefär som det vi ser i Physitrack just nu.
När det finns några större huvudägare som sitter på en stor del av aktierna medför det en låg free float, alltså få aktier ute för handel, och likviditeten i aktien blir låg.
Goldman Sachs har vräkt ut aktier senaste dagarna och köpsidan är klen och då kan det tyvärr se ut som det gör nu.
Att aktien nu handlas till ev/ebitda 20 på nästa år med en förväntad organisk tillväxt på 30 % per år, lägg till förvärv på det, 90 % återkommande intäkter, god lönsamhet och en kassa på 200 miljoner kronor (börsvärdet är 800 miljoner kronor nu) så är det svårt att inte gilla aktien.
Samtidigt är vi en kortsiktig portfölj och momentum är sannerligen negativt kring aktien för tillfället och det måste vi ta hänsyn till. Det är en svår balansgång, precis som i Mentice, där vi uppenbart hamnat snett när det kommer till marknadssentiment kring högt värderade tillväxtbolag.
Att risken har höjts senaste månaderna (pga nya tider med högre räntor, högre avkastningskrav och vikten av stabila kassaflöden) har vi varit medvetna om, varför lejonparten av portföljen har tiltats mot bolag med andra kvaliteter, men vi har uppenbart underskattat risken i bägge dessa aktier.
Hur vi tänker framöver? Vi behåller dem ytterligare en vecka till att börja med. Den fundamentala bilden är orubbad och med de senaste kursfallen i ryggen så ser ju inte värderingen heller lika utmanande ut längre. Vi håller ut lite till.
Pricer
Pricer har börjat piggt och vi har dessutom inkasserat utdelning på 50 öre per aktie.
Portföljen i sin helhet