Aktiespararna

Aktien tappar på börsen - banken ser fortsatt köpläge

Av Jessika Bouveng
10 juli 20232 min lästid
Diös inleder börsveckan med en nedgång efter en rad sänka riktkurser. Svenska Handelsbanken ser dock fortfarande köpläge i aktien både på kort och lång sikt.

Under fredagen i förra veckan lämnade fastighetsbolaget Diös sin rapport för det andra kvartalet. Förvaltningsresultatet minskade med 30 % jämfört med samma period året innan. I en vd-kommentar säger Knut Rost att man lyckats refinansiera obligationer och bankfinansiering till ett sammanlagt värde av 2 600 miljoner kronor.

”Vi har hanterat refinansieringsrisken för 2023 samtidigt som det visar på ett fortsatt starkt förtroende från såväl kapitalmarknad som våra banker”, skriver Rost i rapporten.

Under måndagsmorgonen följs rapporten av en rad aktierekar varav flertalet av dem uttrycker en mer negativ inställning. Bland annat sänker analyshuset Kepler Cheuvreux riktkursen för fastighetsbolaget från 75 till 73 kronor och behåller sin rekommendation behåll.

"Sammantaget ett blandat andra kvartal med svagare FFO (-5 procent), men substansvärdet var 1 procent högre än våra prognoser", skriver analyshuset.

SHB behåller sin köprekommendation

Handelsbanken ser däremot en “solid utveckling” för bolaget. Positiva faktorer som lyfts fram i en analys är bland annat att aktien värderas till P/E 12-13x på bankens prognoser för 2023, att bolaget har en enkel balansräkning samt att man har en potentiell vinsttillväxt i sikte. Med detta som utgångspunkt har Handelsbanken en fortsatt positiv syn på aktien och väljer därför att upprepa sin kortsiktiga rekommendation köp och långsiktiga rekommendation outperform.

Samtidigt väljer banken att sänka sina prognoser för bolaget efter att dess genomsnittliga ränta stigit till 4,6 % från 4,5 % i slutet av kvartalet.

"Bolagets räntesäkringar i det andra kvartalet och framöver, som skedde med tveksam timing samt de nyligen genomförda räntehöjningarna gör att vi sänker våra prognoser för 2023"

Aktien backar på börsen

Flera andra analytiker gör däremot som Kepler Cheuvreux och sänker riktkursen. Pareto Securities och Danske Bank sänker riktkursen från 82 till 80 respektive från 85 till 75 kronor. Även Swedbank sänker sin riktkurs med två kronor till 73 kronor och man väljer att upprepa sin rekommendation behåll.

Med ett flertal sänkta riktkurser i ryggen inleder aktien börsveckan i moll med en nedgång på 1,4 %.

Dela med dig