Aktiespararna

Aktier för tuffa tider

Av Dag Rolander
22 oktober 20182 min lästid

Leta efter lågt värderade aktier där allehanda risker redan prisats.

Man kan i alla fall vara säker på en sak – och det är att framtiden är osäker. Problemet för stunden är att det är så många oberäkneliga faktorer som härskar. Det är därför många placerare letar efter någon typ av försäkring som kan skydda kapitalet från allmänna kursfall.

Strukturerade produkter, så kallade aktieindexobligationer, utger sig för, eller har ambitionen, att erbjuda den bästa av världar. Men kostnaderna, uppemot 10 procent, är så höga att oddsen blir dåliga samtidigt som en stor del av kapitalet faktiskt riskeras.

Att ”casha hem” är en bättre variant. Den brukar utlösa skattebetalningar och ofta tas inte beslutet i rättan tid. I grunden är det bättre att behålla sin aktieportfölj och köpa lite säljoptioner eller, för den som badar i cash, köpa lite köpoptioner via sin vanliga mäklare.

Den som börjar märka en koppling mellan aktieportföljen och dålig nattsömn, gör rätt i att minska aktieandelen.

Det är också viktigt att fundera på vilka aktier och vilken portföljsammansättning som eftersträvas. Här är några tumregler:

När världspolitiken framstår som oförutsägbar och kanske destruktiv är det idé att söka aktier som är stabila och okänsliga för världshändelser.

När många varnar för att världskonjunkturen toppat och att en låg­konjunktur står för dörren är det idé att söka aktier som rider på en strukturell trend/teknik det vill säga där efterfrågan växer oberoende av konjunkturen.

När aktier i flera fall ser dyra ut och det från höger och vänster varnas för allehanda risker är det, liksom alltid, idé att leta efter lågt värderade aktier där allehanda risker redan prisats in och det på ett överdrivet vis i förhållande till möjligheterna.

Dela med dig