Aktiespararna

Aktierna är nedtryckta - snart kan det vara läge att slå till

Av Jessika Bouveng
16 juni 20232 min lästid
I veckans avsnitt av podden Tillsammans mot miljonen diskuterar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih bland annat läget på börsen, inflation och räntehöjningar men även ett och annat aktiecase. Analytikerduon dyker även ner i vad som drivit på börsen det senaste - Big Tech.

Börsen ser fortsatt mycket stark ut konstaterar duon i podden.

“Det finns väl inga rimliga förklaringar för det egentligen utöver det att Big-Tech och Tesla fortsätter att gå starkt. Tesla hade någon form av rekord när man gått upp 13-14 dagar i sträck. De har ett rejält momentum”, säger Mohammed Salih som ser just Big-Tech är en riktigt drivande faktor för börsen just nu.

Carl-Henrik Söderberg håller med sin kollega och tycker det är intressant att se hur AI-haussen har letat sig in lite överallt i världen och på Stockholmsbörsen.

“Jag har ju pratat om HMS Network förut som ju var ett favorit-case inför årsskiftet. Den har ju gått bra. Jag vet att jag sa i någon podd för inte så längesen att den akiten inte går att äga nu, och då stod den i ungefär 480. Och nu så står den i 540 helt plötsligt och bara fortsätter att tuffa på”, säger Carl-Henrik Söderberg och tror uppgången kan vara AI-relaterad.

Mohammed Salih tillägger att det är flera aktier som gått upp mellan 50-60% av att bara nämna ordet AI. Frågan är hur länge trenden varar? Det lär nog vara några förlorare under resans gång säger han och råder aktiesparare att köpa de bolag som har positiva kassaflöden och inte bara är luftslott.

Nedtryckta aktier med intressant framtid

Analytikerduon går sedan in på att diskutera byggaktier. Byggsektorn har på grund av ränteläget haft det väldigt tufft på börsen det senaste, inte minst i Sverige. På andra sidan Atlanten i USA ser det dock lite piggare ut, mycket på grund av att inflationen kommit ner och att räntepausen från Fed är här säger Carl-Henrik Söderberg.

“Det är positivt för mitt Assa Abloy som jag pratade om förra veckan som har en extremt tydlig exponering mot byggsektorn och där 40% av försäljningen finns i USA”, säger han.

Han fortsätter sen med att konstatera att det inte är samma optimism för byggaktier i Sverige ännu, men däremot kan det svänga fort. Antingen kan det vara värt att satsa när man ser något typ av trendskifte, eller så vågar man köpa lite innan.

“Det finns en hel del nedtryckta aktier i den sektorn som borde kunna gå bra”, fortsätter han. Bland annat nämner han Inwido och Lindab.

För att ta del av fler spännande aktiecase och diskussioner: Lyssna på podden!

Tillsammans mot miljonenAktietips

Dela med dig