Aktierna att äga när konjunkturen sviker
Dagligvaruhandeln är en vanlig sektor många investerare vänder sig till. ”Vi kommer ju alltid behöva mat”. Citatet är korrekt och dagligvaruhandeln brukar vara bra på att föra vidare kostnadsinflationen på sina kunder och försvara sina små marginaler.
På den svenska börsen har storspelaren ICA nyligen försvunnit i ett omdebatterat utköp. Kvar är favoriten Axfood, ett fint bolag till ett högt pris. Tyvärr har flera tänkt samma tanke vilket drivit upp värderingen på Axfood rejält. P/e 28 på årets vinst med en förväntad tillväxt kring 3% är alldeles för högt.
Om vi däremot vågar bredda vårt spektrum lite så kan norsknoterade Orkla vara intressant. Orkla äger flera av de starkaste varumärkena i dagligvaruhandeln i Norden och Baltikum. Det är nog få svenskar som missat OLW-chips eller ballerina-kex, vilka är varumärken som Orkla äger.
Även Orkla taktar på med låga tillväxttal kring 5% som ändå är något högre än Axfood. Dessutom är värderingen lägre men inte låg, med p/e 16 på årets vinst. För den sparare som söker en trygg exponering i sektorn så kan Orkla ändå vara ett gott val.
En annan defensiv bransch i orostider, tobak. Även i denna sektor ser vi nu ett utköp av en riktig småspararfavorit när Swedish Match förväntas säga hejdå till börsen under de närmsta månaderna. För investeraren med ett bredare geografiskt spektra så finns det givetvis konkurrenter, dessutom till lägre värderingar. British American Tobacco är ett spännande bolag.
Verksamheten har visat sig vara ocyklisk och som investerare kommer du över bolaget till p/e 9,4 med en förväntad tillväxt kring 9% under de kommande åren. Det känns som ett schysst pris för den investerare som vill ta ned den cykliska exponeringen i portföljen. Att de erbjuder en direktavkastning kring 6,5% får ses som ytterligare en krockkudde.
En annan klassisk bransch att prata om när räntorna stiger är storbankerna. Storbankernas historiska vinst av stigande räntor är sannolikt bruten då befolkningen idag redan är så högt belånade och marginalerna är höga. Även om vinsten alltså inte skjuter i höjden så finns det mycket som tyder på att vinsterna fortsatt kommer stå sig starka. Det skapar en stabilitet.
Bland storbankerna är Handelsbanken banken med riktigt stor bolåneexponering. Det finns risker med det i samband med fallande bostadspriser. Än så länge är dessa fall dock inte nära nivåer där det leder till betydande kreditförluster. Då får bolåneexponeringen ses som en trevlig stabilitet i jämförelse med courtageintäkter, fondprovisioner och investment banking-verksamhet. Att banken handlas till under p/e 10 och med fina direktavkastningsnivåer över 7% gör aktien aptitlig.
Avslutningsvis tar jag med ett bolag som handlas med höga risker men som klarar en recession galant. Skolsektorn och dess största spelare AcadeMedia har nästan alla sina intäkter från offentliga medel. Dessa kommer ej påverkas av högre räntor eller recession. Det är en styrka som förtjänar en premie.
Å andra sidan är den politiska risken högre än någonsin för nya regleringar. Det har resulterat i en rejäl värderingsrabatt. Aktien handlas kring p/e 6,4 för innevarande års vinst. Investerarna behöver nu ställa sig frågan kring vad de tror kommer att hända samt när det i så fall kommer att inträffa. Vid årets almedalsvecka presenterade Vänsterpartiet ett förslag för att förbjuda dessa typer av vinster från och med 2026, men bland övriga partier har de mer precisa beskeden ej presenterats ännu.
AcadeMedia bedriver utbildning för människor i alla åldrar, från förskolan till vuxenutbildningen. Under 2022 har det röstats om vissa regleringar i skolan men dessa har endast berört grundskolan vilket endast står för 23% av AcadeMedias vinst. Ytterligare en faktor att ta med i sin investeringstes för den riskvillige som ej vill ta recessionsrisk.
Sammantaget presenteras 4 sektorer och bolag här ovan som undertecknad tror har möjlighet att stå starkt vid en recession. Det finns givetvis många fler, både i ovanstående sektorer samt bland helt andra sektorer. Det viktigaste i dagsläget blir sannolikt att fundera över hur efterfrågan påverkas när privatpersoner får allt mindre pengar över samtidigt som räntorna höjs och bostadspriserna faller. Fallgroparna är många men också möjligheterna, för det är som bekant i tuffa tider som rikedomar skapas.
/Robert Andersson