Aktierna för hängmattan
Sommarbörsen brukar alltid bli en stökig historia där kombinationen av minskad likviditet och rapportsäsong brukar leda till kraftiga rörelser. Givet den utbredda osäkerhet som för tillfället råder kring såväl räntor, inflation och konjunktur är det upplagt för en extra händelserik börs.
För den som vill ha en exponering mot aktiemarknaden men ändå ha en mer försiktig sådan kan det vara klokt att botanisera bland börsens mer trygga, stabila och ”tråkiga” aktier.
Nedan har undertecknad listat ett gäng aktier som besitter egenskaper som torde innebära en resistens mot sämre ekonomiska tider och surare börshumör. Aktier som passar bra för hängmattan helt enkelt.
Här är 10 bolag som vi anser stabila och där konjunkturkänsligheten är begränsad
1. AstraZeneca - Ännu ett svenskt jättebolag med starka marknadspositioner, sunda finanser och en verksamhet som i det närmaste är helt okänslig för konjunkturen. Produktpaletten är bred, bolagets pipeline full och historiken stark. P/e-talet ligger på 18 på innevarande års förväntade vinst, direktavkastningen ligger på 2,5%.
2. SOBI - Läkemedelsbolaget har goda förutsättningar att växa på fint och bli en global ledare inom sällsynta sjukdomar. Vinsttillväxten väntas ligga mellan 20-30% kommande år. Kanske nya högre bud på bolaget kan komma? Storägaren Investor sa åtminstone ja senast. P/e-talet är 25 för 2022e, ingen direktavkastning.
3. Axfood - Handla mat behöver vi göra oavsett om det råder hög- eller lågkonjunktur. Dagligvaruhandelsbolag erbjuder därför stabilitet. Stabiliteten i basaffären gör dessutom att Axfood kan dela ut en stor del av vinsten. P/e-talet är 25 på 2022e, direktavkastningen 3%.
4. Bahnhof - Bredbandsoperatören plockar marknadsandelar och bolaget kan stoltsera med en god organisk tillväxt år efter år. Verksamheten är stabil och konjunkturokänslig i sin natur och har genererat stigande vinster de senaste tio åren. Balansräkningen är också robust och datacentret Elementica en potentiell trigger. P/e-tal på 20 på 2202e, direktavkastning 3,5%.
5. Tele2 – Telekombolaget genererar stabil intjäning samtidigt som direktavkastningen är god. Låg korrelation med övrig börs. Vi erbjuds visserligen låg tillväxt men lönsamheten samtidigt robust. Efter Kinneviks utförsäljning har även aktien kommit ner kraftigt vilket skapar en intressant entry idag. P/e-tal på 17 2022e, direktavkastning 8%.
6. Telia - Sektorkollegan som underpresterat Tele2 på börsen men där vi ser liknande egenskaper i form av stabila kassaflöden och höga utdelningar. Med en ny ledning på plats kanske även aktiekursen kan vakna till liv. P/e-tal på 24 2022e, direktavkastningen 5,5%.
7. Holmen – Skogsbolaget med betydande realtillgångar i skog, men också vatten- och vindkraft. Efterfrågan i kartongverksamheten är mindre konjunkturokänslig och genererar stabilare vinster än pappersdivisionen i koncernen. Direktavkastningen är god och balansräkningen robust. Huvudägare är den långsiktige och konservative Fredrik Lundbergs investmentbolag. P/e 17 2022e, direktavkastningen uppgår till 2%.
8. Essity – Hygienbolaget Essity står med sin affärsmodell stabilt även när konjunkturen viker. Aktien har gått trögt på sistone men variabler såsom hållbarhet, lönsamhet som borde förbättras efter några tuffa kvartal och möjlighet till tillväxt, framförallt från tillväxtmarknader, lockar. P/e-talet är 19 på 2022e, direktavkastning 3%.
9. Coor - Fastighetsskötaren som i grunden är ett defensivt kvalitetsbolag. Långa kontrakt medför hög förutsägbarhet och stabila kassaflöden. Tillsammans med en stark balansräkning medför det fina utdelningar till låg värdering. P/e-tal på 14 på 2022e, direktavkastning 5%.
10. AAK - Fettillverkaren är i grunden ett stabilt bolag som historiskt vuxit både sina vinster och utdelningar med i snitt 10% mellan 2012 och 2020. Pandemin stökade till det men bolaget är så sakteliga på väg tillbaka till gamla marginalnivåer. P/e-tal på 20 på 2022e, direktavkastningen 2%.
Analytiker: Carl-Henrik Söderberg