Aktiespararna
Annons

Aktiesektorernas dolda lärdomar, enligt Fisher Investments Norden

Av Fisher Investments Norden
29 april 202211 min lästid
Om man har koll på de olika branschernas unika särdrag blir det enklare att positionera sina investeringar.
Enligt Fisher Investments Nordens erfarenhet tänker många investerare på aktiesektorer som homogena klumpar – de utgår alltså från att alla bolag inom en viss sektor kommer utvecklas på samma sätt.

Till exempel antar de att stora halvledarbolag kommer gå i takt med hela den breda tekniksektorn, eller att läkemedelsbolagen styr vårdsektorns öde. Men Fisher Investments Nordens analytiker har konstaterat att verkligheten är mer nyanserad än så. Vi visar det med finanssektorn som exempel. Om man har koll på de olika branschernas unika särdrag blir det enklare att positionera sina investeringar inför de förhållanden som man räknar med framöver, enligt oss.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Finans är den näst största sektorn globalt, med 13,7 procent av börsvärdet i indexet MSCI World.[i] Men sektorn omfattar tre stora branschgrupper: banker, finansbolag och försäkringsbolag. De har vissa inbördes likheter, men det finns mycket som skiljer dem åt också.

Låt oss börja med banker. De står för runt 43,7 procent av börsvärdet inom finanssektorn i MSCI World – helt klart den största branschgruppen.[ii] Banker kan vara olika stora och erbjuda olika tjänster, men de har alla samma primära inkomstkälla: utlåning. Banker lånar in till korta räntor (t.ex. räntan på sparkonton) och lånar ut till långa räntor (t.ex. räntan på företagslån eller bolån). Marginalen, eller skillnaden mellan de korta och långa räntorna är ett grovt mått på hur lönsam bankernas utlåning är. Vi anser att detta är anledningen till att formen på räntekurvan (den grafiska framställningen av räntorna på obligationer från en viss utfärdare över olika löptider) är så viktig för bankernas utlåning. Om de korta räntorna är betydligt lägre än de långa innebär de bredare marginalerna att utlåning är lönsammare – och sporrar bankerna till att låna ut.

Förutom räntekurvan spelar även det allmänna konjunkturläget roll för bankernas lönsamhet. Under högkonjunkturer har vi konstaterat att bolag som är beroende av banklån – oftast mindre, konjunkturkänsliga verksamheter – söker kapital för att växa, och det ökar efterfrågan på banklån. Men under lågkonjunkturer räknar banker ofta med att gå back på lån, och sätter enligt Fisher Investments Nordens erfarenhet av kapital för att dämpa smällen. Detta sänker lönsamheten. Senare, när ekonomin repar sig, kan bankerna lätta på kapitalbufferten vilket ger en tillfällig skjuts för lönsamheten. Vi anser att om man håller ett öga på de här förhållandena så kan man bilda sig en uppfattning om utsikterna för bankaktier.

Låt oss nu titta på försäkringsbranschen, som utgör cirka 22,4 procent av finanssektorn i MSCI World.[iii] Försäkringsbolagens verksamhet handlar om att föra över risker, och ger försäkringstagare kompensation vid förluster eller skador. De största underkategorierna är liv- och sjukförsäkringar och sak- och hemförsäkringar. Den första kategorin är försäkringar som täcker dödsfall, olycksfall, sjukdom med mera, och den andra kategorin täcker skador på ägodelar.

Försäkringsbolagens främsta inkomstkälla är försäkringspremier och avgifter kopplade till kapitalförvaltning. Försäkringsbolag är inte särskilt konjunkturkänsliga – efterfrågan på deras produkter är relativt oförändrad över konjunkturcykeln – så branschen anses vara mer defensiv än till exempel bankbranschen. 

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Ur investeringsperspektiv kommer de olika branscherna inom finanssektorn ofta att utvecklas likartat. Ett sätt att se detta är att undersöka hur ofta banker och försäkringsbolag överträffar de globala börserna med hjälp av korrelationskoefficienten. Korrelationskoefficienten är ett statistiskt mått på hur ofta två variabler rör sig åt samma håll samtidigt. En korrelation på 1,00 innebär att de rör sig exakt likadant, och -1,00 innebär att de rör sig exakt tvärtom.

Mätt över de senaste 20 åren är korrelationskoefficienten mellan bankernas avkastning relativt MSCI World och försäkringsbolagens avkastning relativt MSCI World 0,66.[iv] Det innebär att banker och försäkringsbolag tenderar att gå åt samma håll oftare än de inte gör det – de överträffar eller släpar efter börsen ungefär samtidigt, med andra ord. Å andra sidan korrelerar bankbranschens relativa avkastning betydligt mindre med andra utvalda branschers avkastning relativt MSCI World: programvaru- och tjänstebranschen (-0,34), textil-, konfektions- och lyxvarubranschen (0,10) och läkemedelsbranschen (-0,38).[v] Försäkringsbranschens relativa avkastning har liknande korrelationskoefficienter med de branschernas relativa avkastning: -0,25, 0,07 respektive -0,25.[vi] Enligt oss visar detta hur branscher inom samma sektor kommer bete sig på liknande sätt relativt den bredare marknaden.

Men kunskaper om branschspecifika nyanser kan hjälpa investerare att positionera sig inom sektorn under olika faser av marknadscykeln. Våra analytiker har konstaterat att konjunkturkänsliga aktier tenderar att gå bäst i början av tjurmarknader (perioder med i allmänhet stigande börs). Banker passar in på det mönstret, enligt Fisher Investments Norden. Men när tjurmarknader mognar, och den bredare ekonomiska tillväxten saktar av, tenderar andra trender att ta över. Utlåningen må sakta av, men vi har noterat att investerarnas optimism i allmänhet växer ju längre bort man kommer från den senaste björnmarknaden (en fundamentalt driven börsnedgång på minst 20 procent). Det innebär att annan finansaktivitet kan öka, som till exempel börsintroduktioner eller fusioner och förvärv. Våra analyser visar att det kan gynna kapitalmarknadsbolag, en annan bransch inom finanssektorn. Vi kan även se marknadsförhållanden, till exempel under en bredare lågkonjunktur, där försäkringsbranschens i allmänhet stabilare intäkter ger dem fördel över andra branscher inom finanssektorn.

Enligt Fisher Investments Nordens mening är en del av framgångsrik långsiktig investering att se på marknaderna på ett annat sätt än den breda massan. Ett sätt att göra det är att gräva djupare i sektorerna och titta på branschernas olika egenskaper.


Följ de senaste marknadsnyheterna och -uppdateringarna från Fisher Investments Norden i Sverige:

Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, (”Fisher Investments Norden”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl är ett privat aktiebolag, bildat i Luxemburg (bolagsnummer: B228486), som står under tillsyn av Commission de Surveillance du Secteur Financier (”CSSF”), och har sitt huvudkontor på K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor, L-1246 Luxemburg.

Detta dokument utgör Fisher Investments Nordens allmänna uppfattningar och ska inte betraktas som personlig investeringsrådgivning, skatterådgivning, eller en återspegling av kundernas resultat. Det finns inga garantier för att Fisher Investments Norden ska fortsätta ha dessa uppfattningar, och de kan komma att ändras när som helst baserat på nya uppgifter, analyser eller överväganden. Ingenting häri är avsett att utgöra en rekommendation eller marknadsprognos. Avsikten är snarare att tydliggöra en poäng. Nuvarande och framtida marknader kan skilja sig avsevärt från de som beskrivs häri. Dessutom ges inga garantier vad gäller tillförlitligheten hos antaganden som görs i materialets illustrationer. Investeringar på finansmarknaderna innebär en risk för förlust, och det finns ingen garanti för att hela eller delar av det investerade kapitalet kommer att återbetalas. Tidigare resultat utgör ingen garanti för eller tillförlitlig indikation på framtida resultat. Investeringarnas värde och genererade inkomster kommer att variera med globala finansmarknader och internationella valutakurser.


[i]  Källa: FactSet, per 2022‑03‑10. Finanssektorns vikt inom indexet MSCI World. Börsvärdet är ett mått på ett bolags storlek och beräknas genom att ta aktiekursen gånger antalet utestående aktier.

[ii]  Källa: FactSet, per 2022‑03‑07. Påståendet baserat på finanssektorsviktningar i indexet MSCI World.

[iii] Ibid.

[iv]  Källa: FactSet, per 2022‑03‑14. Kursavkastning från bankbranschen i MSCI World, försäkringsbranschen i MSCI World och hela indexet MSCI World, 2002‑03‑15 till 2022‑03‑11. För korrelationsberäkningen används skillnaden i veckovis kursavkastning mellan en bransch och indexet MSCI World och den jämförda branschen och indexet MSCI World.

[v] Källa: FactSet, per 2022‑03‑14. Kursavkastning från bankbranschen i MSCI World, programvaru- och tjänstebranschen i MSCI World, textil-, konfektions- och lyxvarubranschen i MSCI World, läkemedelsbranschen i MSCI World och hela indexet MSCI World, 2002‑03‑15 till 2022‑03‑11. För korrelationsberäkningen används skillnaden i veckovis kursavkastning mellan en bransch och indexet MSCI World och den jämförda branschen och indexet MSCI World.

[vi] (https://old.aktiespararna.se/nyheter/aktiesektorernas-dolda-lardomar-enligt-fisher-investments-norden#_ednref6) Källa: FactSet, per 2022‑03‑14. Kursavkastning från försäkringsbranschen i MSCI World, programvaru- och tjänstebranschen i MSCI World, textil-, konfektions- och lyxvarubranschen i MSCI World, läkemedelsbranschen i MSCI World och hela indexet MSCI World, 2002‑03‑15 till 2022‑03‑11. För korrelationsberäkningen används skillnaden i veckovis kursavkastning mellan en bransch och indexet MSCI World och den jämförda branschen och indexet MSCI World.

Dela med dig