Aktiespararna

Aktiespararnas expert: 20 robusta aktier

Av Redaktionen
23 oktober 20184 min lästid

Dag Rolander har granskat storbolagslistan och hittat 20 robusta aktier.

Axfood och Ica är två jättar med stabila marknadsandelar på den stabila dagligvaru­marknaden dit hushållen går oavsett konjunktur. Snudd på lika livsviktiga tjänster levererar teleoperatörerna Tele2 (strax ihopslaget med ComHem) och Telia.

Swedish Match dominerar marknaden för snus. En stabil efter­frågan, men tuffare konkurrens, möter också tidigare SCA:s affärsområde inom hygienprodukter inklusive toa- och hushållspapper, som avknoppats under namnet Essity.

Denna grupp med sex aktier växer långsamt, handlas med tämligen höga p/e-tal runt 20 och ger en bra direktavkastning på 4 procent.

Securitas rider på ökad efterfrågan på säkerhetstjänster, som inte påverkas nämnvärt av konjunkturen. Getinge och avknoppade Arjo, vänder sig till sjukvården respektive äldrevården där givetvis också behoven och efterfrågan trendmässigt ökar.

Vegetabiliska fetters globala frammarsch gynnar AAK (ÅhusKarlshamns) och försvarsmateriel har på senare år vänt upp också i Sverige och Europa vilket gynnar Saab.

Tillväxten för denna grupp är högre, p/e-talen ligger runt 19 men direktavkastningen på under 2 procent är skral.

Veoneer, med inriktning på aktiv bil­säkerhet inklusive självkörande bilar, är den tydligaste teknikaktien. Bolaget går nu back, men satsar framåt och väntas växa kraftigt och då med smärre vinst från 2020.

Aktien har stigit brant sedan avknoppningen från Autoliv vid halvårsskiftet. Ericsson och Nokia levererar senaste teknik, nu 5G, till mobiloperatörer och åtnjuter skydd från kinesisk konkurrens på den amerikanska marknaden.

Båda genomgår omstruktureringsprogram som är på sluttampen med allt bättre och förväntad god lönsamhet från 2020. Nokia sticker ut med relativt låg värdering och hög direktavkastning.

Astrazenecas utveckling av breda läkemedel har gått bra och Sobis specialläkemedel har gått mycket bra, vilket fått aktien att dubblas i år, en prestation som också strålterapi­specialisten Elekta lyckats med.

Tillväxten för teknikgruppen är högst liksom p/e-talen och direkt­avkastningen är lägst.

Det är inte självklart att denna inriktning på ”säkra papper” ger bättre avkastning än ett slumpmässigt urval (index) eller portfölj präglad av en positiv syn på världshändelserna. Konjunkturen kan stärkas igen och Trump bli en kelgris.

Ett fokus på fyra lågt värderade aktier ger helt andra nyckeltal: hälften så höga p/e-tal och dubbelt så hög direktavkastning.

Bankerna SEB och Swedbank gynnas av stigande räntor eftersom inlåning till nollränta i utgångs­läget inte är någon affär. I händelse av ökad oro på bostadsmarknaden eller sämre konjunktur kommer räntemarginalerna att stiga.

Risken för inte bara bankerna är en internationell finanskris alternativt en mycket djup lågkonjunktur.

Både ABB och Volvo är relativt lågt värderade trots att här finns möjligheter till avknoppningar av kraftnätsprodukter respektive anläggningsmaskiner. ABB är sen­cykliskt och Volvo ståtar med en nettokassa på 15 kronor per aktie.

Flera av aktierna i tabellen – ABB, Astrazeneca, Ericsson, Saab, Sobi och SEB – ingår i Investors portfölj.

Kinnevik, en annan investment­bolagsaktie handlad med över 20 procents rabatt, är inriktat på e-handel och mobiltelefoni, två trender i tiden.

Dela med dig