Aktiespararna

Alecta om misstänkta korruptionsbrottet: FI har polisanmält

Av Elin Hanspers
16 november 20232 min lästid
Alectas styrelseordförande Jan-Olof Jacke om om det misstänkta korruptionsbrottet.Foto: Alecta
Pensionsjätten Alecta kommenterar nu Finansinspektionens anmälan gällande korruptionsbrott i samband med investeringen i Heimstaden Bostad.

Under onsdagen skrev Di att Finansinspektionen har anmält misstankar om korruptionsbrott avseende tjänstepensionsjätten Alectas investering i Heimstaden Bostad. FI har inte velat kommentera men ansvarig åklagare Johan Lindmark har bekräftat att det inkommit en anmälan till Riksenheten mot korruption. Nu kommenterar Alecta uppgifterna.

”Vi konstaterar att Finansinspektionen polisanmält en eller flera personer. Vi har inte tagit del av polisanmälan och avvaktar nu processen”, skriver Alectas styrelseordförande Jan-Olof Jacke.

Vidare skriver han att advokatbyrån Hammarskiöld i sin utredning gjort bedömningen att det ”förekommit avsteg från interna regler och att det fanns indikationer avseende lagöverträdelser”. Styrelsen ska sedan ha vänt sig till ytterligare en advokatbyrå för ett andra utlåtande.

”Eftersom det fanns olika bedömningar om eventuella lagbrott och då en polisanmälan på otillräckliga grunder skulle kunna få negativa konsekvenser för såväl enskilda individer som Alectas kunder beslöt styrelsen att inte polisanmäla, och överlämnade båda utredningarna till Finansinspektionen”, skriver Jan-Olof Jacke.

LÄS MER: FI uppges ha anmält misstänkt korruption i Alectas Heimstaden-investering

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig