Aktiespararna

Alfa Laval ökar omsättning och nettoresultat

Av Finwire/Redaktionen
23 juli 20242 min lästid
Industribolaget Alfa Laval redovisar en omsättning i linje med förväntat under andra kvartalet. Nettovinsten ökade. Orderingången var starkare än väntat.

Omsättningen steg 10,4 procent till 17 530 miljoner kronor (15 880). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 17 322.

Det justerade ebita-resultatet uppgick till 2 932 miljoner kronor (2 378), väntat 2 869, med en justerad ebita-marginal på 16,7 procent (15,0).

Orderingången landade på 18 916 miljoner kronor (18 405), vilket är 2,4 procent högre än analytikerkonsensus.

Marine hade en orderingång på 30 procent under kvartalet.

"Orderboken i divisionen ligger nu på 23 MdSEK, för inte så länge sedan en normalnivå för hela koncernen. Återhämtningen från marginalpressen under slutet av 2022 och första halvåret 2023 är nu klar och orderboken stödjer en stabil utveckling väl in i 2025", skriver vd Tom Erixon i rapporten.

Inom Energy minskade orderingången med 12 procent.

"Ordernedgången inom HVAC har till viss del kompenserats av förbättringar inom andra applikationer och service. Kommande kvartal förväntas bli botten av denna cykel för divisionen även om värmepumpsmarknaden kan ta lite längre tid att återhämta sig", skriver Erixon.

Food & Water-divisionen minskade sin orderingång med 10 procent. Orders kopplade till stora projekt var som väntat enligt Erixon på en lägre nivå.

"Investeringsbesluten för stora projekt var långsamma i vissa områden, framför allt i USA. Faktureringen återhämtade sig väl efter det svagare första kvartalet och växte med 10 procent tack vare av en solid orderbok och förbättrad efterfrågan inom den kortcykliska affären", uppger han.

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 2 633 miljoner kronor (1 342).

Utsikter för det tredje kvartalet

"Vi förväntar att efterfrågan i det tredje kvartalet blir på en något lägre nivå jämfört med det andra kvartalet."

I samband med Q2 gav Alfa Laval följande utsikter:

"Vi förväntar att efterfrågan i det andra kvartalet blir något högre än i det första kvartalet."

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig