Aktiespararna

Analyshuset: "Mycket attraktiv ingångspunkt"

Av Eric Emanuelsson
18 augusti 20232 min lästid
Kepler Cheuvreux ser dagens aktiekurs i Nibe som "en mycket attraktiv ingångspunkt" och skriver att man bör se bortom det "kortsiktiga bruset", enligt en ny analys på Aktiellt. Analyshuset upprepar köpstämpeln men sänker riktkursen från 145 till 135 kronor. Det betyder en uppsida på nästan 75% från dagens kursnivå.

Nibe föll rejält under torsdagen efter bolagets Q2-rapport och fortsätter att backa även under fredagen.

Aktien är nu ned över 30% de senaste tre månaderna.

Swedbanks analyshus Kepler Cheuvreux skriver i en ny analys på Aktiellt att Nibe har en "mycket stark position för att fånga upp strukturella trender som kommer att stödja tillväxt under många år".

Mer normalt under andra halvåret

Man förklarar den svaga aktiekursen med att det funnits en osäkerhet kring utformningen av framtida subventioner.

"Nibe bedömer att dessa kommer att vara i kraft i slutet av 2023. Värmepumpar har identifierats som en viktig sektor för att stödja utfasningen av fossila bränslen och EU:s mål förutsätter en årlig tillväxt på 15-25% för värmepumpar fram till 2030".

Nibe har fortsatt flaggat för en mer normal marknad under andra halvåret, med kortare leveranstider till kunderna och en normal situation i leveranskedjan.

"NIBE siktar på att fördubbla omsättningen till slutet av 2026 (80 miljarder SEK) genom en kombination av stark organisk tillväxt och förvärv. NIBE investerar 5 miljarder SEK för att fördubbla sin europeiska kapacitet inom Climate Solutions för att fånga upp denna tillväxt, med potential att fördubbla den igen", skriver analyshuset.

Dagens kurs en mycket attraktiv ingångspunkt i Nibe

Kepler Cheuvreux har samtidigt sänkt estimaten utanför Climate Solutions.

"Aktien ses ofta som dyr, men detta kompenseras av tvåsiffrig försäljnings- och ebit-tillväxt under överskådlig framtid, vilket gör att multiplarna faller snabbt. Vi upprepar Köp och ser dagens aktiekurs som en mycket attraktiv ingångspunkt. Riktkursen sänks till 135 SEK (145) på grund av lägre estimat", skriver man.

Kepler Cheuvreux är långt ifrån de enda som kommit med nya riktkurser för Nibe under fredagen.

Carnegie sänker riktkursen från 105 till 85 kronor och upprepar behåll. DNB sänker riktkursen från 125 kronor till 85 och upprepar behåll. SEB sänker riktkursen från 100 kronor till 90 och upprepar behåll. Pareto Securities sänker riktkursen från 125 kronor till 120 och upprepar köp.


Nibe IndustrierMedia och analyshus

Dela med dig