Analytikern: "De kör på tills de dödar ekonomin"
Det börjar nästan bli tjatigt; ännu en minusvecka och svenska börsen är i skrivande stund ner ytterliggare 5,5 %, mätt som OMXSPI. På helåret uppgår nedgången nu till hela 32,5 %. OMXS30 håller sig uppe lite bättre och är -3 % för veckan och -25 % för året.
Nedan några hållpunkter och tankar från veckan som gått.
Veckans
Vinnare
Vi hittar givetvis många defensiva aktier på vinnarlistan när veckan ska summeras. Guldbolaget Lundin Gold (+ 6%) toppar tätt följt av räntevinnarna i banksektorn, där Handelsbanken gått bäst (störst andel räntenetto av totala intäkter) följt av Nordea. +4 % för veckan.
Sen har vi SAAB (+4 %) där ökade spänningar mellan Ryssland och Ukraina ligger bakom. Telekomaktien Millicom är även den upp 4 % för veckan.
Förlorare
På förlorarlistan hittar vi återigen fastighetsaktier i spåren av den tufft åtstramande penningpolitiken vi upplever just nu. Heba (-24 %), NP3 (-21 %), Stendörren (-20 %) och Corem (- 20 %) för att nämna de största förlorarna.
Truecaller (-20 %) har även de sannolikt pressats av det höga ränteklimatet. Det gäller inte nödvändigtvis deras verksamhet, men aktien handlas till höga multiplar och just högt värderade aktier får det uppenbart tufft i rådande klimat, trots underliggande urstark lönsam tillväxt.
Att defensiva Axfood är ner kraftigt (-16 %) hör inte till vanligheterna. Men efter att utdelning skiftats ut (3,75 kr per aktie) och aktien fått en sänkt rek med hög värdering och kostnadsinflation som främsta argument valde uppenbarligen många att sälja av och många låste nog en ganska fin vinst. Aktien är trots nedgången upp 30 % på ett år.
Dysterkvistar
Centralbankerna fortsätter att höja sina styrräntor och justerar upp sina ränteprognoser i jakten på att få ner inflationen, oavsett vad det kommer att kosta. Känslan på marknaden just nu är att de kommer att höja räntan tills något brister i ekonomin. Att de kör på tills de ”dödar” ekonomin.
Hur börsen i det klimatet ska kunna bottna är det alltfler som ifrågasätter.
Avsaknaden av aggressiva köpare spär på svagheten på börsen och frågan som investerare ställer sig är snarare varför man ska köpa aktier idag när det kan bli ännu bli ännu billigare än att fyndköpa på den svaga börsen. Snacka om skifte i börshumör och riskaptit på bara ett år.
Att amerikanska börsen handlas på recessionsnivåer sett ur ett värderingsperspektiv illustrerar att marknaden tagit ut mycket negativt vid det här laget.
Stålbad
Plötsligt har bolag med en stark tillväxtprofil men med en förlustbringande verksamhet fått tänka om när spelplanen ritats om i spåren av högre räntor. Lönsam tillväxt är ett recept som negligerats under de senaste årens börsyra där framtidsvision och tillväxt varit det som dragit till sig intresse och kapital. Men nya tider råder och bolagen gör sitt bästa för att desperat ställa om.
Kry, Storytel, Trustly, Klarna, Daniel Wellington och Acast är några av bolagen som dragit åt svångremmen och sagt upp personal för att stoppa blödningen i resultaträkningen.
Föregående vecka lät Acast meddela att 15 % av personalstyrkan sägs upp. Under gårdagen aviserade Klarna ytterligare neddragningar, detta trots att vd tillika grundare, Sebastian Siemiatkowski, för så sent som en månad sedan sagt att fler neddragningar inte är aktuella.
Svettigaste
SAS har det i vanlig ordning jobbigt och inte blir det bättre av den rekordstarka dollarn. Det krisande flygbolaget betalar nämligen sitt bränsle i valutan och står inte i en finansiell position att ”säkra bränslepriset”, enligt vd Anko van der Werff.
Det är givetvis inga goda nyheter för bolaget. Dock glöds vd samtidigt åt en ihållande efterfrågan än så länge.
Outsider
Finns det någon centralbank som inte höjer räntan just nu? Ja det finns faktiskt några stycken. Bland annat den japanska, Bank of Japan, som under gårdagen valde att lämna sin styrränta oförändrad. Därtill meddelades att nya lättnader inte kan uteslutas vid behov.
Baksidan av detta? En kraftigt försvagad valuta. Stressen av detta fick japanska myndigheter att göra något de inte gjort på 25 år. Intervenera på valutamarknaden.
De köper helt enkelt sin egen valuta för att på så sätt stärka yenen (i det här fallet köpt yen mot dollar) och bromsa valutaförsvagningen. Hittills har försöket inte lyckats och yenen fortsätter att falla mot dollarn som i skrivande stund handlas till 24-årshögsta mot den japanska yenen.