Analytikern: Fortsatt pressat läge för SBB
Hyresintäkterna sjönk till 1 747 miljoner kronor (1 878), en minskning med 7,0 procent mot föregående år.
Driftnettot uppgick till 1 323 miljoner kronor (1 405), en minskning med 5,8 procent mot föregående år.
Förvaltningsresultatet uppgick till 1 021 miljoner kronor (1 060), en minskning med 3,7 procent mot föregående år.
Totala värdeförändringar i fastighetsbeståndet uppgick till -5 952 miljoner kronor (-836). Totala värdeförändringar i derivat uppgick till -750 miljoner kronor (-1 444). Upplösning goodwill vid försäljning av fastigheter var -78 miljoner kronor (-192).
Kassaflödet från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital var 632 miljoner kronor (1 045) i andra kvartalet.
SBB har i genomsnitt en räntekostnad om 2,16 procent (1,46) på räntebärande skuld, där räntebindning i snitt är 3,3 år (3,2). Obligationslånen löper i genomsnitt över 4,0 år till en ränta om 1,97 procent. SBB avser att minska effekten av ett högre ränteläge genom att över tid minska behovet av nya lån eller refinansieringar av befintliga lån.
"Det första halvåret var i viss mån tudelat. Den underliggande verksamheten förblir stabil och för jämförbart bestånd ökade hyresintäkterna med 9,5 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Den ekonomiska uthyrningsgraden fortsatte att öka och uppgick till 96,3 procent (95,1), där vakansen om 3,7 procent till största del är planerad med anledning av pågående projekt. SBB:s kärna är stabil oavsett var man befinner sig i konjunkturcykeln. Låg risk för lägre intäkter och hög förmåga att öka intäkterna kännetecknar SBB:s fastighetsbestånd. Det känns tryggt", kommenterar vd Leiv Synnes i delårsrapporten.
"Samtidigt har andra kvartalet präglats av diskussioner kring marknadens syn på SBB:s finansiella ställning. Bolaget har sjösatt flera parallella processer för att stärka bolaget. Målet är stärka såväl likviditet som soliditet."
"SBB genomför just nu en strategisk översyn av bolaget. Vi jobbar skyndsamt för att kunna presentera utfallet av den översynen. Just nu strukturerar vi fastigheter till tydliga affärs- områden. De största områdena är bostäder, utbildningsfastigheter och äldreboenden", avslutar Leiv Synnes.
Aktiespararnas analytiker Robert Andersson kommenterar rapporten
Fortsatt pressat läge för SBB
Den havererade folkaktien SBB presenterade under morgonen sitt resultat för det andra kvartalet. Sifforna var, inte oväntat, mycket svaga och bolaget presenterar på nytt negativt ”Epra Earnings” som kan ses som ett mått på underliggande prestation utöver fastighetsvärdenas förändringar. Ett negativt resultat i kombination med att bara en bråkdel av räntorna löpt ut talar för att läget kommer bli ännu värre. Det står nog klart för de flesta investerare att bolaget inte kan drivas vidare i dess nuvarande form.
SBB har också förklarat att det pågår en ”strategisk översyn” och att man varken utesluter försäljning av hela bolaget eller fortsatt försäljning av stora delar av fastighetsbeståndet. Några mindre försäljningar har tidigare aviserats men långt ifrån de 10+ miljarder som sannolikt behövs för att någon verklig förändring ska ske. Ett steg i rätt riktning har tagits då det undertecknats en avsiktsförklaring om en affär värd 3 miljarder kronor samt att SBB påbörjat förhandlingar med Brookfield om att det sistnämnda bolaget ska förvärva ett gemensamägt bolag.
Om bolagets nye vd Leiv Synnes lyckas presentera båda dessa affärer före nästa rapportperiod kan det lugna investerarna. Om affärerna inte går i lås börjar nog aktiemarknaden darra på manschetterna igen.
Allt handlar som fastighetsvärden
Samtidigt som den underliggande verksamheten uppvisar negativa resultat faller fastighetsvärdena mycket snabbt. Bara under det andra kvartalet skrivs fastighetsvärdena ned med över 6 miljarder vilket innebär att substansvärdet per aktie går från 26,6 kronor till 17,8 kronor. Nedvärderingarna av fastigheterna kommer sannolikt att fortsätta och frågan är hur fort värden kan realiseras.
Samtidigt borde en duktig ledning kunna realisera en betydande del av det substansvärde som idag anges till 25 miljarder, alternativt drygt 17,8 kronor per aktie. Exakt hur stor del är svårare att avgöra och investerare som funderar på att köpa aktien får sannolikt räkna med att bolaget kommer att handlas till en betydande förtroenderabatt. Vi har därför ingen tydlig hållning kring aktien i dagsläget. För investerarnas del handlar det nog främst om att skapa sig en uppfattning om hur mycket bolagets nya ledning kan avyttra, och till vilket pris.
På minussidan listas också de fortsatt alldeles för höga inflationssiffrorna i Sverige. Dessa kommer sannolikt att tvinga Riksbanken att höja räntan klart mer än vad de flesta tidigare förutsett vilket skapar ytterligare press på SBB, men även dess potentiella köpare.
(https://old.aktiespararna.se/forfattare/Finwire/Redaktionen)