Aktiespararna

Analytikern: Aktierna som kan gå bäst och sämst nästa år

Av Redaktionen
8 december 20233 min lästid
Aktiepodden är tillbaka med ett nytt avsnitt där Eric Emanuelsson och Robert Andersson diskuterar det kommande börsåret och vilka branscher som kan få det extra tufft.

I veckans avsnitt pratar Aktiespararnas analytiker Robert Andersson bland annat om den julenkät som kommer i nästa nummer av Aktiespararen, där han själv är med och siar om det kommande börsåret.

”Jag tror på ett sådär år men ändå ett ganska ok år ”, säger han.

Han pekar på att han nyligen i samband med Korta portföljen kikat på en bredare börsbild. Trots att Stockholmsbörsen är upp rejält är den genomsnittliga aktien ned hela 19% sedan årsskiftet. Hela börsuppgången har drivits av 29% av aktierna, säger han. 71% av aktierna är alltså ned. Samtidigt har bara 22% av aktierna gått bättre än index, alltså plus 10%.

Många av de som har drivit börsen är bank- och verkstadsaktier.

Tuffare för bank och verkstad

”Inför nästa år tror jag kanske på en lite bredare börsuppgång men kanske inte en lika fin utveckling för bank och verkstad”, säger han.

Trots att räntorna är fortsatt höga är han något negativ till banksektorn, säger han. Om räntan börjar sjunka igen får detta effekt på räntenettot och dessutom försvinner en stor bit av lönsamheten när folk börjar vänja sig vid högräntemiljön och flyttar pengar till ett sparkonto hos exempelvis en nätmäklare. Detta kan innebära svåra jämförelsetal. Han är därför orolig för vad som händer efter utdelningssäsongen.

Hushållen blir fattigare

Vidare pekar han på att konjunkturen succesivt ger med sig. Det är tuffare tider för hushållen där bufferterna börjar ta slut. Därför ser han en undervikt i både konsument och bank.

”Det kommer bli ytterligare ett år av att vi bara blir fattigare och fattigare”, säger han.

Men han lägger även här till verkstadssektorn. Han pekar på att vi är sent i cykeln, samtidigt som verkstad har gått stark och det är höga värderingar.

Fokus på bolag som tagit mycket stryk

”Vad jag är mer positiv till är många av de bolagen som har tagit mycket stryk kort och gott. Som kan tänkas ligger lite mer tidigt i cykeln och där mycket av nedgången redan är uthämtad”, säger Robert Andersson.

Det är för tidigt att investera i bostadsbyggare, men det finns gott om andra bolag som tagit mycket stryk redan, säger han. Han nämner att Embracer är ned kraftigt under året och så även Hexatronic. Båda dessa aktier ligger i Korta portföljen, Hexatronic dock under lite av en utvärderingsflagga.

”Att köpa bolag när man tror att vinsterna bottnar är nog inte en dålig idé. Sedan återstår det ju att se om vinsten faktiskt bottnar”, säger han.

Vändning för småbolagen

Robert Andersson har nyligen, i sin uppdatering av Korta portföljen, pratat om att övervikta lönsamma småbolag inför nästa år.

Att det är dags för en vändning för småbolagen är en bild som också tecknas av många tyckare just nu. Robert Andersson menar att det finns en generell bild av att värderingen har kommit ner men att det också handlar om en flödeseffekt.

Vill du ta del av fler aktiecase och intressanta diskussioner? Lyssna då på senaste avsnittet här!

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Dela med dig