Aktiespararna

Analytikern: Hög värdering i klädjätten

Av Cristofer Andersson
3 juli 20235 min lästid
Under torsdagen föregående vecka hade H&M sin bästa börsdag sedan 1994, med en historisk uppgång om cirka 19%. Aktien har gått starkt under 2023 års första halvår och visst finns det underliggande faktorer som talar för bolaget, men är allt verkligen så bra som uppgången gör gällande? Jag iklär mig djävulsadvokatens, ofta oönskade, kostym och synar klädesbolaget i sömmarna.

Rapporten en blandad kompott

Under 2023 års andra kvartal ökade koncernen sin omsättning med 6 %, från tidigare 54 504 mkr till 57 616 mkr. Dock var den oförändrad i lokala valutor. Vad som även ökade var bruttoresultatet, om än att det bara rörde sig om 1,6%. En mindre angenäm ökningspost var den för försäljnings- och administrationskostnader. Under samma period föregående år uppgick de till 24 858 mkr, medan de under samma period i år uppgick till 25 585 mkr. Det ska tilläggas att de minskade med 2% om lokala valutor appliceras i jämförelsen.

Vad som inte ökade var dels rörelseresultatet och rörelsemarginalen. Förstnämnda minskade med 4,9 % och sistnämnda med en procentenhet, från tidigare 9,2 % till 8,2 %. Än mer föll resultatet efter skatter och andra avgifter (EBIT), som minskade med 10,7 % jämfört med 2022 års andra kvartal. Fördelas resultatet ut per aktie blir summan 2,02 kr. För ett år sedan var skrevs den siffran med 2,22 kr, motsvarande en nedgång om 9 %.

Positivt är att varulagret minskade med 20 % under kvartalet samt att Portfolio brands omsättning ökade med 17 % i SEK och 12 % i lokala valutor.

Fortsatt stort varulager

Ett par saker, varulager samt den svaga kronan vill jag belysa lite extra. 7% är vad H&M:s varulager har minskat med relativt Q2 2022 om det omräknas till svenska kronor. En minskning, absolut, likväl är det en stor skillnad relativt 20% i lokala valutor. Varulagrets värde är avhängigt vilket mode konsumenterna söker, således finns en risk att det blir omodernt. Varulagret kan även belysas ur andra perspektiv. Under rullande 12 månader utgjorde varulagret 16,7 % av omsättningen (19,2). Ännu en gång en minskning relativt det andra kvartalet 2022, likväl är 16,7 % av omsättningen under rullande 12 månader en tämligen hög siffra.

H&M har en betydande del av sina inköp i amerikansk dollar och således drabbas bolaget av valutans styrka. Årets uppgång må vara något i överdriven, likväl är den långsiktiga trenden talande: USD/SEK har de senaste fem respektive tio åren, per sista juni, ökat med 20 % respektive 58,5 %. H&M använder sig av valutaderivat, vilka rätt använda kommer gynna bolaget, men som även kan slå helt fel. Givet den allt mer osäkra valutasituationen på såväl kort som lång sikt har aktieägare i H&M anledning att syna bolagets exekvering inom detta delområde.

Bra start på tredje kvartalet

Om jag i stället ställer H&M:s rapport mot analytikernas förväntningar framställs den i ljusare dager, vilket till stor del drev aktien under rapportdagen. Rapporterat rörelseresultat och rörelsemarginal om 4 741 mkr respektive 8,2% var mycket högre än förväntade 4 099 mkr respektive 7,1 %.

Vidare kommunicerade H&M:s vd, Helena Helmersson, att 1–27 juni, som tillhör bolagets tredje kvartal i det brutna räkenskapsåret, var bra med en ökning om 10% i lokala valutor relativt motsvarande period föregående år. Helmersson lyfter även fram att hon tror på målet om en rörelsemarginal om 10% nästa år samt att besparingsprogrammet löper på med än mer ökande effekter kommande kvartal. Såklart positiva nyheter för alla aktieägare och en kommunikation som bidrog till aktiens uppgång.

Några som svettades under rapportdagen var de som tagit blankningspositioner. Enligt Finansinspektionen var 3,86 % av aktierna blankade inför rapporten och under kommande vecka/veckor kommer vi få se om det var flera av dessa som valde att täcka sina positioner och om torsdagens aktierusning också berodde på en så kallad short squeeze.

H&M hög värdering och hög fallhöjd

Jag säger inte att det var en dålig rapport av H&M, men den var inte så bra som kursuppgången gör gällande. Studerar jag nuvarande nyckeltal tycks mycket vara inprisat och således är fallhöjden tämligen hög.

Enligt konsensusestimaten för 2023/2024 handlas just nu aktien till P/E 22 och EV/EBIT 19. Värderingen på rullande 12 månader fram till senaste kvartalet är betydligt högre – P/E 86 samt EV/EBIT 50. Givet vinstminskningen från 2,22 kr/aktie till 2,02 kr/aktie samt den i lokala valutor stillastående omsättningen ter det sig dyrt.

Det finns alltså en enorm diskrepans mellan nuvarande nyckeltal och prognoserna. Således är risk/reward tämligen hög. Aktieägare bör vara vaksamma för om det inte går enligt Helmerssons förhoppningar, då kan årets starka kurstrend brytas.

Dela med dig