Aktiespararna

Analytikern: På tok för högt värderad - sälj aktien

Av Finwire/Redaktionen
20 juli 20235 min lästid
Hjälmsäkerhetsbolaget Mips redovisar en omsättning för andra kvartalet som var lägre än väntat. Även rörelsevinsten sjönk. Enligt Aktiespararnas analytiker Robert Andersson så fortsätter haveriet för aktien och vi upprepar rekommendationen sälj.

Omsättningen sjönk 50,5 procent till 102 miljoner kronor (206). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 130. Den organiska försäljningstillväxten var -53 procent (25,0).

"Under perioden har, som förväntat, cykelåterförsäljare på de viktiga amerikanska och europeiska marknaderna fortsatt att minska sina lager", säger vd Max Strandwitz.

Rörelseresultatet blev 23 miljoner kronor (107). Rörelsemarginalen var 22,5 procent (51,9). Den lägre siffran är främst hänförlig den sjunkande omsättningen, satsningar på strategiska initiativ inom marknadsföring, forskning och utveckling samt negativ påverkan av valuta.

Resultatet före skatt var 26 miljoner kronor (101). Resultatet efter skatt blev 20 miljoner kronor (80), analytikerkonsensus 33. Resultat per aktie hamnade på 0,76 kronor (3,01).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 9 miljoner kronor (55).

Aktiespararnas analytiker, Robert Andersson, kommenterar rapporten.

Haveriet fortsätter i Mips

Hjälmteknikbolaget Mips med sin integrerade lösning för att skydda huvudet från rotationsvåld är en fantastisk uppfinning, det är nog de flesta eniga om. Bolaget har genom partnerskap med flera av världens största hjälmtillverkare lyckats etablera lösningen som en standard i några av världens bästa cykelhjälmar.

På dagens presskonferens säger vd Max Strandwitz bland annat att över 70 % av alla startande i världens största cykeltävling – Tour de France – använder Mips. Att bara utveckla ett skydd till cykeleliten räcker dock inte hela vägen. För att bygga ett stort bolag behöver man nå den breda massan.

Under många år har bolagets fokus varit på cykelhjälmar. Det finns en logik i det då många redan cyklar samtidigt som cyklandet ökar och hjälmanvändningen likaså. Därutöver säljer bolaget även sina lösningar till motorcykelhjälmar och säkerhetshjälmar för byggindustrin.

I pandemins senare skede sköt försäljningen i taket i cykelsegmentet. Många trodde nog att hjälmförsäljningen drevs av att fler tog cykeln i stället för att åka kollektivtrafik för att undvika smitta.

Så här i efterhand kan det dock konstateras att det handlade om en enorm lageruppbyggnad. Både cykelhandlarna och hjälmtillverkarna köpte in mängder av Mips-system för att lagerhålla under en tid då ordet ”komponentsbrist” nämndes i var och varannan rubrik på affärstidningarna förstasidor.

Nu är komponentsbristen inte lika stor och både cykelhandlarna och hjälmtillverkarna betar av sina stora lager. Det leder till katastrofala resultat för Mips.

Vinsten minskar med 75% - sälj

Under Q2 föll bolagets omsättning med 53 % organiskt samtidigt som marginalen försvagades kraftigt. Det ledde till att vinsten minskade med 75 %. Ett sådant kraftigt vinstfall kan inte kallas för något annat än kris. Bolaget har under de senaste 12 månaderna genererat 3,1 kronor i vinst per aktie. Med dagens aktiekurs ger det ett p/e tal om 158.

Under de senaste 12 månaderna har lagernivåerna dock betats ned och ledningens bedömning är att arbetet med att minska lagren borde vara avslutat någon gång under Q3, vilket skulle innebära full fart framåt under Q4.

Det totala haveriet under det senaste året har dock tydliggjort hur svårbedömd efterfrågan för bolaget är under vissa perioder. Det bör resultera i en högre riskpremie för aktien.

Någon sådan har vi dock inte sett skymten av då aktien – trots en nedgång med 60 % från toppen –fortsatt handlas på smått astronomiska nivåer om 490 kronor per aktie.

Baserat på analytikernas snittestimat för nästa åt handlas aktien till P/E 62. Och vi tror dessutom att det verkliga P/E-talet är högre än så.

Vi tror också att det finns fortsatt nedsida i aktien.

Sedan vi säljstämplade aktien i februari har bolaget fortsatt att underprestera i relation till våra estimat. Vi tror att bolaget kommer göra så även framöver och behåller vår säljstämpel. Vi tycker att bolaget är ett perfekt exempel på varför det är viktigt att skilja på bolag och aktie. I grunden är vi mycket positivt inställda till företaget, dess produkter, värdeskapande och marknadspotential. Bolaget är enligt vår åsikt däremot inte värt sitt pris på börsen på långa vägar. Att döma av styrelsens mycket svaga ägande gör den samma bedömning.

Dela med dig