Analytikern: Positiv trigger för aktien
"Nedskrivningen är en följd av den markanta nedgången i börsvärde bland noterade referensbolag för Vonage, högre räntor och en allmän avmattning i Vonages kärnmarknader", skriver Ericsson i pressmeddelandet som gick ut under onsdagskvällen.
Nedskrivningen är inte kassaflödespåverkande.
Ericsson uppger vidare att Vonage fortsätter förbli centralt för dess Enteprise-strategi och att den positiva syn man har på Global Networks-potential är oförändrad.
Nedskrivningen kommer att rapporteras som en jämförelsestörande post i segmentet Enterprise i det tredje kvartalet.
Reaktionen efter nyheten blev ett kursfall på cirka 3% på New York-börsen. Det återstår fortfarande att se hur Stockholmsbörsen kommer att behandla aktien vid torsdagens öppning.
Gardell kritisk
Aktivistinvesteraren Cevian, som är storägare i Ericsson, anser att den gigantiska nedskrivningen sätter press på arkitekten bakom jätteförvärvet, vd Börje Ekholm. Det säger Cevian-grundaren Christer Gardell till Bloomberg News.
Gardell menar att Ericsson bör motivera varför man spenderade 60 miljarder kronor på förvärvet, och att nedskrivningen är ett bevis på en enorm kapitalförstörelse av aktieägarnas pengar.
Finansmannen uppger vidare för nyhetsbyrån att det nu råder tung press på såväl vd som ordförande i Ericsson att skapa och inte förstöra värden för aktieägarna.
Handelsbanken höjde till köp
Så sent som för tre dagar sedan gick Handelsbanken ut höjde sin kortsiktiga rekommendation från Behåll till Köp för Ericsson.
Banken spekulerade också kring vilka händelser som skulle kunna vara kurspåverkande i närtid, och nämnde då "en stor nedskrivning av Vonage" som exempel och la till att ett sådant besked skulle kunna utlösa en långsiktig trendvändning för aktien.
Analytikern: Positivt för Ericsson-aktien
Omni Ekonomi rapporterar under onsdagskvällen att Handelsbankens analytiker Daniel Djurberg säger till Bloomberg att han anser att nedskrivningen av Vonage innebär att ett orosmoln försvinner för Ericsson. Sedan förvärvet fullbordades förra sommaren har flera aktörer på marknaden länge spekulerat i en nedskrivning - och nu kom den till slut.
Djurberg ser nedskrivningen som ett sundhetstecken och väntar sig att aktien klättrar uppåt de kommande månaderna.
Ålandsbanken är inte av samma åsikt, utan skriver i en kommentar i sitt morgonbrev under morgonen:
"Nedskrivningen medför ytterligare frågetecken vad gäller Ericssons satsning på GNP och förvärvet av Vonage. Vi räknar med att beskedet och ett preliminärt 3Q-utfall i underkant av förväntningarna sätter press på aktien under torsdagen".
I samband med Ericssons nedskrivning släpper också bolaget preliminära siffror för det tredje kvartalet. Enligt bolaget är dessa i linje med tidigare guidning.
Ericssons preliminära Q3-siffror
Nettoomsättningen blev 64,5 miljarder kronor (68,0). Försäljningen inom det största affärsområdet Networks backade med 14% till 41,5 miljarder kronor (48,1).
"Koncernens organiska försäljning (justerad för jämförbara enheter och valutaeffekter) minskade med -10%, där en minskad försäljning om -16% i Networks delvis uppvägdes av 5% organisk tillväxt i Cloud Software and Services och 10% organisk tillväxt i Enterprise", skriver Ericsson.
Ebita kom in på 4,7 miljarder kronor (7,7), vilket ger en ebita-marginal på 7,3% (11,3). Ebita-marginalen för Networks var 12,6% (20,0).
Det fria kassaflödet var -0,5 miljarder kronor (2,5).
Ericsson släpper sin fullständiga rapport för det tredje kvartalet den 17 oktober.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.