Aktiespararna

Analytikern: "Sitt still i båten, utdelningsseglare"

Av Dag Rolander
29 mars 20183 min lästid

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 2 2018.

Efter att ha befunnit sig på djupt vatten ser Ratos ut att hamna på rätt köl. Värderingen är rimlig och vi behåller.

Tragedin Ratos har utspelat sig i flera akter. Från börspubliken kommer rop om att sätta punkt med ett utköp från familjen Söderbergs sida. Det möts med förståeligt tigande. Upprepad hög utdelning får oroliga aktiesjälar att stillasittande motta kursmässig plåga. Pjäsen är inte regisserad. Vi vet inte hur den slutar.

Vi minns att Arne Karlsson lämnade vd-skapet på topp 2012 och att Susanna Campbell övertog ett bo med flera problembarn. Efter fyra år lämnade Karlsson ordförandeposten på vårens stämma och efterträddes av Jonas Wiström, då vd på ÅF.

Campbell sparkades i juni då hennes operativa erfarenhet brast inför Ratos omstart. Aktien stod i 42 kronor.

Wiström rekryterade Magnus Agervald från Byggmax och denne hann sitta ett år för att i fjol kickas på Luciamorgonen. Jonas Wiström tog över vd-kronan och P-O Söderberg klev upp som styrelseordförande. Aktien stod i 36 kronor.

Ratos 14 portföljbolag har sedan länge kämpat med lönsamheten. Rörelsemarginalen har legat kring 5 procent. Samtidigt har portföljen burit en låneskuld på 6,5 miljarder kronor eller 6,5 gånger rörelse­resultatet. Det är mycket.

Moderbolaget har hållit en kassa på 2,5 miljarder kronor i beredskap i fall något skulle gå snett eller affärsmöjligheter dyka upp.

Bolag med svag lönsamhet är svårsålda. En realisation ger förluster och gör skuldbördan trög. Alltså är ordningen att först höja lönsamheten och därefter överväga en exit. Ingen vill komma i ett läge där man av finansiella skäl tvingas sälja ur ett underläge.

Under det tredje kvartalet i fjol försämrades portföljbolagens lönsamhet. Förklaringar fanns som ett dåligt sommarväder för Plantasjen, att butiksdöd under e-handelns framfart påverkade HL Display och högre råvarukostnader och ogynnsamma valutarörelser drabbade Diab. Försämringarna fortsatte mot årsskiftet. Kanske hade hårda nypor saknats.

Fredag kväll den 2 februari kom vinstvarningen. Nedskrivningar sopade bort 8 procent av portföljvärdet. Vinsten för helåret blev 0,72 kronor. Eget kapital är knappt 9,6 miljarder kronor och per aktie 30 kronor, likt börskursen. Det betyder att de förväntningar på överprestationer som funnits runt Ratos är bortblåsta. Ett bra utgångsläge.

När avyttringen av sorgebarnet Jøtul annonserades mottogs beskedet med glädje. Operationellt har kaminbolaget kommit på fötter, om än bräckliga, och en liten exitvinst ställs i utsikt.

Utdelningen på 2 kronor är mycket god. Den skulle ha sänkts om styrelsen anade oråd. Därför blir rådet att behålla aktien in i nästa akt

Dela med dig