Aktiespararna

Analytikern: Vill du äga aktien så köp den snart

Av Jessika Bouveng
24 augusti 20232 min lästid
Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg tillsammans med Fundlers sparekonom Mohammed Salih.
I veckans avsnitt av Tillsammans mot miljonen är Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih tillbaka i studion för att diskutera läget på börsen.

Avsnittet denna torsdag består bland annat av den svaga börsen, småbolagsindex och spännande AI-rapporter. Analytikerduon går även igenom en del aktiecase där bland annat fallet Essity tas upp.

Under pandemin så gick det riktigt bra för aktien. Essity var en av de aktier som gick upp när resten av börsen gick ned. Den senaste tiden har det dock gått lite sämre och andra kvartalets rapport togs inte emot speciellt positivt av marknaden. Nästa års förväntade vinst skruvades ned med dryga 5% till följd av detta.

Slå till innan alla andra

Det kan dock finnas ljus i tunneln för Essity. Det tror i alla fall Carl-Henrik Söderberg.

“Om vi nu går in i sämre ekonomiska tider så kan vi räkna med fallande priser på insatsvaror såsom blöjor och bindor som Essity är beroende av. Behöver bolagets egna priser inte sänkas lika mycket, alltså att man har en ganska stark marknadsposition, då kommer bolaget att få en marginalboost”, säger han i podden.

Mohammed Salih håller med om kollegans spaning.

“Med tanke på hur mycket folk samlade på till exempel toalettpapper och liknande under pandemin så kan man ju förstå att de kan höja priserna utan att folk backar”, svarar Mohammed Salih och fortsätter:

“Jag tycker att det är ett fint bolag. Ska man köpa ett bolag som Essity eller Axfood så kanske man ska göra det innan vi kommer in i de mörkaste av tiderna så man är lite före sin tid. Det är ingen mening att köpa bolaget när vi väl är där för då har värderingen eller aktien säkert stuckit iväg”.

För att ta del av hela diskussionen kring Essity och mycket mer spännande börssnack, lyssna på avsnittet här!

Tillsammans mot miljonenEssity

Dela med dig