Aktiespararna

Analytikern: ”Tveksamt om vinsttillväxt räcker för börsen”

Av Carl-Henrik Söderberg
15 april 20184 min lästid

Starka kvartalssiffror men svaga börskurser – inledningen av rapportsäsongen i USA hintar om att risk föreligger att bolagsvinster ensamt inte kommer att orka driva upp börsen, skriver Aktiespararens expert.

Efter en period av svag och nervös börs är det nu dags för de svenska bolagen att skaka hand med verkligheten när boksluten för det första kvartalet ska presenteras.

Många har, inklusive undertecknad, pratat och skrivit om att trots att det finns många orosmoln på börshimlen för tillfället så ser åtminstone vinstmomentum hos bolagen ut att hålla i sig och att det tillsammans med fortsatt stark global konjunktur bör agera motpol.

Det är som bekant vinster som på sikt driver börsen och med vinstprognoser globalt som ligger mellan 10 och 20 procent för innevarande år torde det rimligtvis ge stöd åt börskurserna.

Därför var fredagens reaktion på amerikanska börsen intressant. Trots starka rapporter över förväntan, främst från storbanker som JP Morgan, Citigroup och Wells Fargo, visade sig marknaden svårflörtad och den initiala börsuppgången slutade sedermera på minus.

Givet rapportutfallen borde vi ha sett ett bättre mottagande från marknaden kan tyckas men förväntningarna är också högt ställda och utrymmet för minsta snedsteg är små, något som reflekteras i de generellt höga värderingarna i USA.

Osäkerhet präglar fortsatt marknaden

Rädsla och nervositet verkar även fortsätta dominera psykologin på börsen för tillfället, varför marknaden snarare kanske väljer att sälja på bra rapporter än tvärtom. Att säljtrycket ökade ju längre fredagens handel fortskred bör också ses som ett tecken på att investerare inte vill äga för mycket risk över helgen och är signifikativt för ett oroligt investerarkollektiv.

Börspessimisten menar att detta signalerar att marknaden kräver mer än ”bara” höga bolagsvinster för att orka driva den här bullmarknaden vidare norrut. Faktorer såsom geopolitik och handelstullar verkar väga tyngre och med en ränteoro som hänger över oss samtidigt som rädsla för konjunkturen börjar smyga sig på, blir det uppenbarligen för mycket för börsen att absorbera.

Optimisten skulle istället hävda att det gäller att bortse från ”bruset” på marknaden och fokusera på den fundamentala biten just nu. Och gör vi det ser det ofrånkomligen bra ut om vi ser till både global BNP och bolagsvinster. Det så kallade bruset är mer högljutt i år än tidigare år (tacka Trump för det) men håller vi oss till fundamenta finns det ingen anledning att bli fullt ut negativ till börsen riktigt än.

Börsen närmar sig en vändpunkt

Samtidigt bör vi bära med oss att de finansiella marknaderna ofrånkomligen börjar närma sig en viktig vändpunkt. I takt med högre kapacitetsutnyttjande (främst i USA) ökar inflationstrycket varvid räntorna stiger. Samtidigt har centralbankerna skiftat fokus från att tidigare tillföra likviditet till marknaderna till att nu istället minska på obligationsköpen. Detta gör att viktiga fundament som tidigare skapat trygghet och stabilitet för många investerare nu är borta. Lägg därtill den geopolitiska oron som råder och risken för handelskrig och det försämrade börssentimentet känns tämligen plausibelt i nuläget.

Om vi vänder blickarna mot den svenska börsen finns det goda förutsättningar för starka rapporter från våra svenska bolag, kanske främst från verkstadssektorn som fortsätter rida på den globala konjunkturvågen. Men givet den riskaversion och nervositet som råder på marknaden ska det bli intressant att se om marknaden kommer se starka rapporter som säljlägen eller inte. Med tanke på rådande sentiment skulle det mycket väl kunna bli fallet.

Dela med dig